Mielipide

Kanada liian ylivoimainen − tasoituksen vuoksi pelattava eri säännöillä

MAAJOUKKUE / Kolumni
Liian ylivoimainen Kanada ei anna vastustajille juuri edes mahdollisuuksia pärjätä maaotteluissa. Näin ollen myös arvoturnausten seuraaminen on tylsää ihmeisiin rinnastettavien suoritusten odottamista, ellei Kanadaan aleta soveltaa eri sääntöjä.

Kanada on voittanut jääkiekossa kahdet edelliset MM-kisat ja olympialaiset. World Cupissa Kanada on toistaiseksi voittanut kaikki neljä otteluaan, tehnyt 19 maalia, päästänyt kuusi ja ollut tappiolla minuutin ja 12 sekuntia.

Seuraavaksi Euroopan joukkue yrittää voittaa Kanadan kahdesti. Pelaajat toki lähtevät aina taistelemaan voitosta, mutta Kanadaa vastaan voittaminen edellyttää lähes yliluonnollista suoritusta.

Kanadaan voisi myös soveltaa eri sääntöjä kuin muihin joukkueisiin.

Sekä Kanadan yksilöt että taktinen joukkuepelaaminen ovat maailman ehdotonta huippua.

Vaahteralehdiltä on itse asiassa loukkaantumisten vuoksi sivussa turnauksesta esimerkiksi päättyneen kauden NHL:n pistepörssin kakkonen ja maalipörssin kymmenes − eivätkä puuttumiset heikennä joukkuetta yhtään.

Onko tällaisessa jääkiekossa enää mitään mielenkiintoa?

Luonnollisesti Kanada on ansainnut yksinvaltiaan asemansa kansainvälisessä jääkiekossa, mutta kilpailun ja viihteen kannalta nykytilanne on järjetön. World Cupin nimenkin voisi aivan perustellusti vaihtaa takaisin Kanada-Cupiksi. Turnaus pelataan Kanadassa, eikä muilla joukkueilla ole realistisia mahdollisuuksia palkintopokaaliin.

Kanadaan voisi myös soveltaa eri sääntöjä kuin muihin joukkueisiin.

Esimerkiksi Kanadaa vastaan tehdystä maalista saisi ylimääräisen sarjapisteen lohkovaiheessa. Kanadan kaksiminuuttiset eivät päättyisi, vaikka vastustaja tekee ylivoimamaalin. Kanadan maalivahti ei saisi poistua maalin edestä katkaisemaan rännikiekkoja.

Vastustaja voisi halutessaan ottaa omaan joukkueeseensa Kanadan pelaavan kokoonpanon ulkopuoliset pelaajat. Kanadan maalivahti ei saa sulkea kiekkoa haltuunsa, vaan kiekko on laitettava nopeasti takaisin peliin jäähyn uhalla.

Tässä vain muutama esimerkki.

Eikä Kanadan toki tarvitse antaa tasoitusta vastustajille maailman tappiin asti. Vain niin kauan, että jääkiekko on taas tasaväkistä.

Kumpi sitten koittaakaan nopeammin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös