Mielipide

Kamerat pois pyhimmästä − Jukurit näytti, miksi kuvaaminen ei kuulu pukukoppiin

LIIGA / Kolumni
Mikkelin Jukurien Facebook-livevideo keskiviikon KooKoo-vierasvoiton jälkeen oli taas yksi osoitus siitä, miksi kameroiden pääsyä joukkueiden pyhimpään pitäisi ainakin rajoittaa.

Jukurit kuvasi Facebookiin suorana videota pukukopin voittojuhlista. Yleensä Jukurit on hoitanut sosiaalista mediaansa mallikelpoisesti — liigatulokkaan sisällöntuotanto on ollut kenties jopa sarjan viihdyttävintä.

KooKoo-pelin jälkeen asiat menivät kuitenkin pahasti pieleen. Videolla näkyy ja kuuluu, kuinka Jukurien pelaajat riemuitsevat voittoa äänekkäästi, ja nauhalle tallentuu kovaääninen huuto "Topille neekerihuora!"

Pelin päätteeksi ja sen aikana pelaajien adrenaliinitaso on korkealla. Vierasvoiton jälkeen he ovat kiihdyksissä, eikä huumassa välttämättä tule ensimmäiseksi mieleen, että joku kuvaisi pukukopista suoraa nettilähetystä. 

Pelaajien ja valmentajien tulisi ehdottomasti olla tietoisia, jos pukukopissa on filmi päällä. Huutoa ei voi puolustella, se oli ilman muuta sopimaton ja rasistinen. Neekerihuora-sanan käyttöä ei tietenkään pitäisi suvaita missään yhteydessä. Korostettakoon, että rasismia ylipäätään ei pitäisi suvaita missään kontekstissa.

Jukurit pahoitteli mokaa, mutta vahinko oli jo päässyt tapahtumaan. Video on sittemmin poistettu. Myös Iltalehden uutisessa aiheesta Jukurien viestintäpäällikkö Eero Tuominen kommentoi tapahtunutta. Tuomisen mukaan kyseessä on elämään jäänyt huudahdus, ja huutaja on saanut nuhteet seuralta.

Sunnuntaina amerikkalaisen jalkapallon NFL:ssä Pittsburgh Steelers kaatoi pudotuspeliottelussa Kansas City Chiefsin. Steelersin tähtipelaaja Antonio Brown kuvasi pukukopista suoraa Facebook-kuvaa kymmenien tuhansien nähtäväksi. Videolla kuului roisia kielenkäyttöä ja halveerauksia sekä julkisuuden kannalta arkaluontoista materiaalia.

Brown loukkasi videollaan joukkueensa yksityisyyttä, koska valmentajan pitämän puheen ei pitäisi kuulua kaikille seurattavaksi. Steelersin ja Jukurien tapauksia yhdistää se, että kummassakaan videossa kaikki kuvatut eivät selvästikään tienneet päätyvänsä sillä nimenomaisella hetkellä nettiin.

Joukkuelajeja harrastaneet tietävät, että pukukoppipuhe ei ihan aina kestäisi päivänvaloa. Pukukoppi on pelaajille pyhä, eikä sinne pitäisi olla kameroilla muutenkaan mitään asiaa. Kuvaaminen rajoittaa pelaajien vapautta ja usein myös häiritsee keskittymistä ja pukukoppielämää.

Steelersin ja Jukurien esimerkit vahvistavat sen ajatuksen, että pukukopeista ei pitäisi videoita kuvata. Ja jos niitä kuvataan, tulisi aivan kaikkien olla siitä tietoisia. Ei niin, että nettiin päätyy sellaista, jota sinne ei missään nimessä haluttaisi.

Internet on siitä ikävä virtuaalimaailma, että sieltä on vaikea poistaa mitään pysyvästi, ja tehtyihin virheisiin ehtii usein vaikuttaa vasta liian myöhään. Rasistista puhetta ei pidä sallia, mutta ilman kameroita Jukurien tapaus olisi jäänyt ketään loukkaamatta vain pukukopin sisäiseksi puheeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle