KalPa rikkoo myyttejä – seuraava odottaa Hippoksella

KalPa on ollut liigakauden sensaatio numero yksi. Savolaiset ovat murskanneet täkäläisen kiekkoilun viime vuosien stereotypioitaan niin fyysisyyden kuin suoraviivaisuudenkin osalta. Tarinan seuraavaa osaa kirjoitetaan perjantaina Hippoksella.

Myyttienmurtaja KalPa saapuu välieräsarjan ensimmäiseen vierasotteluun Jyväskylään. Merkittävin ero välieräsarjan koti- ja vieraspeleissä on kaukaloiden koko, sillä Jyväskylässä pelialue on pari metriä Kuopion vastaavaa kapeampi.

Kaukaloiden kokoeroa toistetaan joka kerta ja KalPan pelin vaikeutta pienessä kaukalossa hoetaan kuin jotain mantraa: "KalPalle Niiralan lentokenttä sopii, mutta Jyväskylän pienessä askissa voittaminen on lähes mahdotonta."

Väärin!

JYP kyllä laittaa omalla karvauksellaan KalPan avauspelin kovempaan testiin, mutta aivan liian vähälle huomiolle on jäänyt KalPan aktiivinen ja aggressiivinen paineistus. Sen, minkä JYP tekee KalPalle, tekee KalPa vähintään vastaavassa mitassa JYPille.

KalPan paineistaminen lähtee hyökkäyksiin lähdöistä, jossa KalPa edelleen käyttää kolmea kaistaa ja hyökkää viisikkona. Kyse ei siis ole, kuten Pelicans-valmentajat Pasi Nurminen ja Petri Matikainen pudotuspelien alla analysoivat, pystysuunnan jääkiekosta, vaan päivitetystä versiosta Pekka Virran kiekkokontrollijääkiekkoa.

Laadukas koko viisikon tiivis hyökkääminen tuottaa luonnollisena pelin jatkumona myös mahdollisuuden taklata ja paineistaa. KalPa kyllä viljelee pitkiä pystysyöttöjäkin ajoittain, mutta näitä nähdään oikeastaan vain silloin, kun vastustajan viisikko on esimerkiksi vaihdon aikana pahasti hajallaan. Se taas edesauttaa paineen pysymistä vastustajan päässä.

JYPin pelaamisen vahvuus ei ole puolustajien kiekollisessa osaamisessa. JYPillä ei myöskään ole niin vahvoja sisäänrakennettuja tapoja purkaa vastustajan aggressiivinen paine. Yksinkertaisesti joukkueen puolustajat eivät ole kiekollisena niin taitavia ja tähän KalPa tulee iskemään.

Paine pakottaa monesti roiskimiseen, tai sitä kautta KalPa saa aikaiseksi riistoja.

Täytyy muistaa, että KalPa sai Pelicansia vastaan selvästi eniten maalipaikkoja juuri kiekonriistojen kautta. Viidessä pelissä savolaisille siunaantui yhteensä 20 laadukasta paikkaa hyökkäyspään tai keskialueen riistojen jälkeen. Myös JYP-sarjan avauspelissä KalPa sai riistoista muutaman erinomaisen tilaisuuden.

Liigan luisteluvoimaisimpana joukkueena KalPa pääsee pienessä kaukalossa vielä paremmin ja nopeammin iskemään JYPin puolustajiin. Täysin avainasemassa koko ottelusarjan kannalta on, miten JYP pääsee KalPan paineen alta pois.

KalPa liikkuu monesti karvauspelissään veitsen terällä. Välillä paineistus on lipsahtanut yltiöaggressiivisuuden puolelle ja intoa on ollut enemmän kuin järkeä. Tällöin vastustaja on päässyt näennäiseksi jääneen karvauspelin alta pelaamalla pois ja saanut vaarallisia vastaiskuja. Näin kävi KalPa-Pelicans -sarjan kolmannessa, KalPan kannalta tappiollisessa ottelussa.

JYP on äärimmäisen laadukas jääkiekkojoukkue ja lähtee joukkueiden toiseen kohtaamiseen ennakkosuosikkina. Kaukalon koolla ei lievän ennakkosuosikin asemaan ole kuitenkaan mitään tekemistä.

KalPalla on ison ryöstön paikka.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Kärpät onnistunut pelin nopeuttamisessa – Lukko Liigan paras kiekkokontrollijoukkue

LIIGA | 23.10.2017 10:00
Kärpät on tuonut Liiga-kartalle uudenlaista suoraviivaista peliä, kun taas toisessa päässä Pekka Virran Lukko jauhaa mallikkaasti kiekkokontrollia. Osa joukkueista on myös epäonnistunut pelin nopeuttamisessa. Jatkoaika analysoi viiden eri joukkueen pelitavat. lue lisää

TPS:n tie tyssäsi CHL:ssä − JYP ei yltänyt lohkonsa voittoon

CHL | 10.10.2017 23:06
Kolmesta tiistai-iltana pelanneesta suomalaisjoukkueesta JYP koki ainoana tappion, mutta eteni silti jatkoon. TPS:n ja HIFK:n pelit CHL:ssä päättyivät. lue lisää

Maanantaijää, viikko 39: Tappara-tähdillä tehot hukassa − Kuopiossa etsitään pelisysteemiä

LIIGA | 2.10.2017 12:00
Tänä maanantaina ihmetellään Tapparan hyökkääjien alisuorittamista, KalPan kehnosti alkanutta kautta ja JYPin kovaksi äitynyttä virettä. lue lisää

HIFK ja Jokerit CHL:ään? – "Tulevaisuudessa KHL on saatava mukaan"

CHL | 26.8.2017 18:14
KHL on pakko saada mukaan CHL:ään. Niin sanoo CHL:n toimitusjohtaja. lue lisää

Laurikainen nollasi KalPan ja SaiPa kaatoi KooKoon Imatran turnauksessa

LIIGA | 19.8.2017 21:18
Imatran turnauksen toisen päivän avausottelussa JYP nappasi KalPasta selkeän 3-0-voiton. Myöhemmässä ottelussa SaiPa kaatoi Kaakon kulman taistelussa KooKoon 4-1-lukemin. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

KalPaIlves
"KalPan pisteputki jatkuu"
Ilveksen kausi on ollut vaikea. Kausi alkoi viiden ottelun tappioputkella, nyt peräkkäisiä tappioita on neljä. Sarjataulukossa Ilves on valahtanut viimeistä edelliseksi. Vieraspeleistä pisteitä on kertynyt vähiten. Myös KalPan kausi on kokonaisuutena ollut mollivoittoinen, mutta tunnelin päässä on näkynyt valoa viime kierroksilla, nykyinen pisteputki on viiden ottelun mittainen. Suurimaalista voittoa tuskin on luvassa, mutta kuopiolaiset ovat ennakkosuosikkeja.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
JYPSport
"Isännät määräävät tahdin"
Sport on voittanut viimeisestä kahdestatoista ottelustaan vain kaksi, niistäkin toinen vasta jatkoajalla. Vieraspeleissä vaikeudet ovat olleet vielä suurempia, sillä edellinen vierasvoitto on syyskuun lopulta, sekin tuolloin vaikeuksia vastaan taistellutta KalPaa vastaan. JYP on puolestaan selättänyt suurimmat vaikeutensa ja palannut voittojen tielle. Jyväskyläläisten kiekonhallinta yhdistettynä Sportin ailahtelevaan puolustuspelaamiseen saattaa aiheuttaa suuremmankin eron.
 • 5
 • 6
 • 1
 • 2
HIFKSaiPa
"HIFK jyrää kotonaan"
Sarjataulukossa SaiPa on edellä ja kolmen ottelun voittoputki katkesi perjantaina. HIFK on kuitenkin kotikentällään vaikea pala purtavaksi. Helsinkiläiset ovat hävinneet kotonaan varsinaisella peliajalla vain yhden kotiottelun ja viimeisestä seitsemästä kotiottelusata se on napsinut täydet pisteet. SaiPan noste ei riitä lauantaina HIFK:n kaatamiseen.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2
JukuritÄssät
"Ässien tappioputki poikki"
Jukurit katkaisi viiden ottelun tappioputkensa edellisessä ottelussaan Sportia vastaan. Ässät on puolestaan hävinnyt neljä edellistä ottelua. Suuressa kuvassa mikään ei silti muuttunut, Jukurit on edelleen sarjajumbona ja pelaajamateriaali on huomattavasti suuria satsauksia tehnyttä Ässiä heikompi. Porilaisilla on ollut suuria vaikeuksia viimeistelyssä, mutta parhaimmillaan ketsuppipullo on yhden osuman päässä aukeamisesta.
 • 0
 • 1
 • 3
 • 4
KooKooPelicans
"KooKoolla vaikeuksia kotihallissa"
KooKoo on pelannut lukuisia pienten marginaalien otteluita, joista lopputuloksena on ollut niukkoja tappioita. Varsinkin kotikentällä on ollut yllättäviä vaikeuksia. Kouvolalaiset voittivat kolme ensimmäistä kotiotteluaan, mutta sen jälkeen täydet pistepotit ovat karttaneet joukkuetta. Pelicans hallitsee kaksikosta enemmän kiekkoa ja on ajoittain pystynyt iskemään suuria maalimääriä. Toisaalta Pelicans on myös ailahdellut, mutta lauantaina rutiini riittää vähintään pisteeseen, mutta mahddollisesti jopa täyteen pistepottiin.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3
LukkoTPS
"Hyvä isäntä, vahva vieras"
Kauden alussa TPS tyylitteli suurinumeroisia voittoja, mutta viime kierroksilla on ollut vaikeampaa. Viimeisestä viidestä ottelusta joukkue on voittanut vain yhden. Vastaavasti Lukon alkukausi oli ongelmien sävyttämä, mutta viimeisestä kymmenestä ottelusta raumalaiset ovat jääneet pisteittä kahdesti. TPS on kuitenkin saanut sairastuvalta Ilari Filppulan takaisin riveihinsä ja hyökkäysvoimaa joukkueesta löytyi jo ennestään. Kotietu ja vire kääntää kelkaa raumalaisille, astetta vahvempi materiaali TPS:lle. Tasainen ottelu, jossa voittajaa saatetaan hyvinkin hakea pitkän kaavan mukaan.
 • 2
 • 3
 • 2
 • 3
TapparaHPK
"Tapparan pisteputki jatkuu"
Tappara on jäänyt viimeksi ilman pisteitä syyskuun lopulla, sen jälkeiset kolmetoista ottelua ovat tuottaneet 32 pistettä. Samalla kirvesrinnat ovat kivunneet sarjataulukossa toiseksi. Myös HPK on ollut vahvassa vireessä viime ottelut, joista neljä edellistä on päättynyt voittoon. Vieraissa hämeenlinnalaisilla on ollut takkuisempaa. Kymmenestä pelistä vain kahdesta palkintona on ollut täysi pistepotti, eikä sellaista ole luvassa lauantainakaan.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2

Saku Kinnunen

KalPa #16 L p
s. 1995 Kuhmo
178CM / 85KG
SOPIMUS: 2018