KalPa rikkoo myyttejä – seuraava odottaa Hippoksella

KalPa on ollut liigakauden sensaatio numero yksi. Savolaiset ovat murskanneet täkäläisen kiekkoilun viime vuosien stereotypioitaan niin fyysisyyden kuin suoraviivaisuudenkin osalta. Tarinan seuraavaa osaa kirjoitetaan perjantaina Hippoksella.

Myyttienmurtaja KalPa saapuu välieräsarjan ensimmäiseen vierasotteluun Jyväskylään. Merkittävin ero välieräsarjan koti- ja vieraspeleissä on kaukaloiden koko, sillä Jyväskylässä pelialue on pari metriä Kuopion vastaavaa kapeampi.

Kaukaloiden kokoeroa toistetaan joka kerta ja KalPan pelin vaikeutta pienessä kaukalossa hoetaan kuin jotain mantraa: "KalPalle Niiralan lentokenttä sopii, mutta Jyväskylän pienessä askissa voittaminen on lähes mahdotonta."

Väärin!

JYP kyllä laittaa omalla karvauksellaan KalPan avauspelin kovempaan testiin, mutta aivan liian vähälle huomiolle on jäänyt KalPan aktiivinen ja aggressiivinen paineistus. Sen, minkä JYP tekee KalPalle, tekee KalPa vähintään vastaavassa mitassa JYPille.

KalPan paineistaminen lähtee hyökkäyksiin lähdöistä, jossa KalPa edelleen käyttää kolmea kaistaa ja hyökkää viisikkona. Kyse ei siis ole, kuten Pelicans-valmentajat Pasi Nurminen ja Petri Matikainen pudotuspelien alla analysoivat, pystysuunnan jääkiekosta, vaan päivitetystä versiosta Pekka Virran kiekkokontrollijääkiekkoa.

Laadukas koko viisikon tiivis hyökkääminen tuottaa luonnollisena pelin jatkumona myös mahdollisuuden taklata ja paineistaa. KalPa kyllä viljelee pitkiä pystysyöttöjäkin ajoittain, mutta näitä nähdään oikeastaan vain silloin, kun vastustajan viisikko on esimerkiksi vaihdon aikana pahasti hajallaan. Se taas edesauttaa paineen pysymistä vastustajan päässä.

JYPin pelaamisen vahvuus ei ole puolustajien kiekollisessa osaamisessa. JYPillä ei myöskään ole niin vahvoja sisäänrakennettuja tapoja purkaa vastustajan aggressiivinen paine. Yksinkertaisesti joukkueen puolustajat eivät ole kiekollisena niin taitavia ja tähän KalPa tulee iskemään.

Paine pakottaa monesti roiskimiseen, tai sitä kautta KalPa saa aikaiseksi riistoja.

Täytyy muistaa, että KalPa sai Pelicansia vastaan selvästi eniten maalipaikkoja juuri kiekonriistojen kautta. Viidessä pelissä savolaisille siunaantui yhteensä 20 laadukasta paikkaa hyökkäyspään tai keskialueen riistojen jälkeen. Myös JYP-sarjan avauspelissä KalPa sai riistoista muutaman erinomaisen tilaisuuden.

Liigan luisteluvoimaisimpana joukkueena KalPa pääsee pienessä kaukalossa vielä paremmin ja nopeammin iskemään JYPin puolustajiin. Täysin avainasemassa koko ottelusarjan kannalta on, miten JYP pääsee KalPan paineen alta pois.

KalPa liikkuu monesti karvauspelissään veitsen terällä. Välillä paineistus on lipsahtanut yltiöaggressiivisuuden puolelle ja intoa on ollut enemmän kuin järkeä. Tällöin vastustaja on päässyt näennäiseksi jääneen karvauspelin alta pelaamalla pois ja saanut vaarallisia vastaiskuja. Näin kävi KalPa-Pelicans -sarjan kolmannessa, KalPan kannalta tappiollisessa ottelussa.

JYP on äärimmäisen laadukas jääkiekkojoukkue ja lähtee joukkueiden toiseen kohtaamiseen ennakkosuosikkina. Kaukalon koolla ei lievän ennakkosuosikin asemaan ole kuitenkaan mitään tekemistä.

KalPalla on ison ryöstön paikka.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Hämeenlinnassa ei maaleilla juhlita, JYP ja KalPa puolestaan juhlivat

LIIGA | 19.1.2018 10:00
Perjantain kolmen ottelun Liiga-kierros tarjoaa maistuvia kertoimia muun muassa KalPan ja JYPin voitoille. lue lisää

Nöyryytys sai tunteet läikkymään − Yonkman tappelusta suihkuun

LIIGA | 2.12.2017 19:19
Tunteet läikkyivät Jyväskylässä yli, kun Nolan Yonkmanin ottelu tuli ennenaikaiseen päätökseen. lue lisää

Kärpät onnistunut pelin nopeuttamisessa – Lukko Liigan paras kiekkokontrollijoukkue

LIIGA | 23.10.2017 10:00
Kärpät on tuonut Liiga-kartalle uudenlaista suoraviivaista peliä, kun taas toisessa päässä Pekka Virran Lukko jauhaa mallikkaasti kiekkokontrollia. Osa joukkueista on myös epäonnistunut pelin nopeuttamisessa. Jatkoaika analysoi viiden eri joukkueen pelitavat. lue lisää

TPS:n tie tyssäsi CHL:ssä − JYP ei yltänyt lohkonsa voittoon

CHL | 10.10.2017 23:06
Kolmesta tiistai-iltana pelanneesta suomalaisjoukkueesta JYP koki ainoana tappion, mutta eteni silti jatkoon. TPS:n ja HIFK:n pelit CHL:ssä päättyivät. lue lisää

Maanantaijää, viikko 39: Tappara-tähdillä tehot hukassa − Kuopiossa etsitään pelisysteemiä

LIIGA | 2.10.2017 12:00
Tänä maanantaina ihmetellään Tapparan hyökkääjien alisuorittamista, KalPan kehnosti alkanutta kautta ja JYPin kovaksi äitynyttä virettä. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HPKTappara
"Kuumat yksilöt HPK:n etu"
Kauden alavireisesti pelannut HPK tuskaili viimeistelynsä kanssa, mutta viime otteluissa tehot ovat palanneet Hämeenlinnaan. Joukkue on intoutunut viiden ottelun voittoputkeen, jonka aikana on syntynyt 18 osumaa. Tapparalla on vastaavasti menossa vaisumpi jakso, jonka aikana viimeistely on ollut tehotonta. HPK:lla on kuumemmat yksilöt ja hurmostila päällä.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
PelicansJYP
"Reissaaminen painaa JYPin jaloissa"
JYP on tämän kauden aikana tottunut reissaamiseen, mutta matkustus vie aina veronsa, vaikka edellisen ottelun jälkeen joukkueella onkin ollut kaksi lepopäivää. Pelicans hävisi kaksikon edellisen kohtaamisen viime lauantaina, mutta marginaalit olivat pienet. Pelillisesti tasaisen kaksikon kohtaamisessa kotietu sekä pienikin lepoetu nousevat arvoonsa.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
SaiPaKalPa
"SaiPa roikkuu mukana"
SaiPa on ailahdellut viime aikoina, mutta kotiotteluissaan se on pystynyt venymään neljään peräkkäiseen voittoon. KalPalla on ollut vaikeuksia vieraspelaamisessaan. Joulutauon jälkeen kuopiolaiset ovat saaneet täyden pistepotin vain kertaalleen viidellä yrittämällä. Kokonaisuutena KalPa on astetta terävämmässä vireessä, mutta SaiPan kyky roikkua otteluissa mukana kannattaa ottaa huomioon.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3

Luetuimmat

Micke Saari

JYP #40 L h
s. 1994 Kirkkonummi
185CM / 76KG
SOPIMUS: 2020