KalPa rikkoo myyttejä – seuraava odottaa Hippoksella

KalPa on ollut liigakauden sensaatio numero yksi. Savolaiset ovat murskanneet täkäläisen kiekkoilun viime vuosien stereotypioitaan niin fyysisyyden kuin suoraviivaisuudenkin osalta. Tarinan seuraavaa osaa kirjoitetaan perjantaina Hippoksella.

Myyttienmurtaja KalPa saapuu välieräsarjan ensimmäiseen vierasotteluun Jyväskylään. Merkittävin ero välieräsarjan koti- ja vieraspeleissä on kaukaloiden koko, sillä Jyväskylässä pelialue on pari metriä Kuopion vastaavaa kapeampi.

Kaukaloiden kokoeroa toistetaan joka kerta ja KalPan pelin vaikeutta pienessä kaukalossa hoetaan kuin jotain mantraa: "KalPalle Niiralan lentokenttä sopii, mutta Jyväskylän pienessä askissa voittaminen on lähes mahdotonta."

Väärin!

JYP kyllä laittaa omalla karvauksellaan KalPan avauspelin kovempaan testiin, mutta aivan liian vähälle huomiolle on jäänyt KalPan aktiivinen ja aggressiivinen paineistus. Sen, minkä JYP tekee KalPalle, tekee KalPa vähintään vastaavassa mitassa JYPille.

KalPan paineistaminen lähtee hyökkäyksiin lähdöistä, jossa KalPa edelleen käyttää kolmea kaistaa ja hyökkää viisikkona. Kyse ei siis ole, kuten Pelicans-valmentajat Pasi Nurminen ja Petri Matikainen pudotuspelien alla analysoivat, pystysuunnan jääkiekosta, vaan päivitetystä versiosta Pekka Virran kiekkokontrollijääkiekkoa.

Laadukas koko viisikon tiivis hyökkääminen tuottaa luonnollisena pelin jatkumona myös mahdollisuuden taklata ja paineistaa. KalPa kyllä viljelee pitkiä pystysyöttöjäkin ajoittain, mutta näitä nähdään oikeastaan vain silloin, kun vastustajan viisikko on esimerkiksi vaihdon aikana pahasti hajallaan. Se taas edesauttaa paineen pysymistä vastustajan päässä.

JYPin pelaamisen vahvuus ei ole puolustajien kiekollisessa osaamisessa. JYPillä ei myöskään ole niin vahvoja sisäänrakennettuja tapoja purkaa vastustajan aggressiivinen paine. Yksinkertaisesti joukkueen puolustajat eivät ole kiekollisena niin taitavia ja tähän KalPa tulee iskemään.

Paine pakottaa monesti roiskimiseen, tai sitä kautta KalPa saa aikaiseksi riistoja.

Täytyy muistaa, että KalPa sai Pelicansia vastaan selvästi eniten maalipaikkoja juuri kiekonriistojen kautta. Viidessä pelissä savolaisille siunaantui yhteensä 20 laadukasta paikkaa hyökkäyspään tai keskialueen riistojen jälkeen. Myös JYP-sarjan avauspelissä KalPa sai riistoista muutaman erinomaisen tilaisuuden.

Liigan luisteluvoimaisimpana joukkueena KalPa pääsee pienessä kaukalossa vielä paremmin ja nopeammin iskemään JYPin puolustajiin. Täysin avainasemassa koko ottelusarjan kannalta on, miten JYP pääsee KalPan paineen alta pois.

KalPa liikkuu monesti karvauspelissään veitsen terällä. Välillä paineistus on lipsahtanut yltiöaggressiivisuuden puolelle ja intoa on ollut enemmän kuin järkeä. Tällöin vastustaja on päässyt näennäiseksi jääneen karvauspelin alta pelaamalla pois ja saanut vaarallisia vastaiskuja. Näin kävi KalPa-Pelicans -sarjan kolmannessa, KalPan kannalta tappiollisessa ottelussa.

JYP on äärimmäisen laadukas jääkiekkojoukkue ja lähtee joukkueiden toiseen kohtaamiseen ennakkosuosikkina. Kaukalon koolla ei lievän ennakkosuosikin asemaan ole kuitenkaan mitään tekemistä.

KalPalla on ison ryöstön paikka.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

CHL-alkulohkot arvottu: HIFK:lle puolalaisvastus, Immonen johdattaa JYPin Zugiin

CHL | 17.5.2017 17:40
Champions Hockey Leaguen lohkot arvottiin keskiviikkona Kölnissä. lue lisää

Tappara ainoana suomalaisjoukkueena ykköskoriin CHL:ssä

CHL | 2.5.2017 14:44
Champions Hockey League ilmoitti ensi kauden arvontakorinsa. Viidestä mukana olevasta suomalaisjoukkueesta vain hallitseva Suomen mestari Tappara on ykköskorissa. Kakkoskorissa ovat TPS ja KalPa, kolmoskorissa JYP ja HIFK. lue lisää

Ensi kauden CHL-ryhmät selvillä - kuusi joukkuetta mukaan ensimmäistä kertaa

CHL | 23.4.2017 10:43
Ensi kaudeksi 32 joukkueen kilpailuksi supistuvan Champions Hockey Leaguen joukkueet ovat kokonaisuudessaan selvillä. Viimeinen paikka varmistui lauantai-iltana, kun Slovakian mestaruus meni Banska Bystricalle. lue lisää

Liigan pudotuspelisivusto 2017

LIIGA | 18.4.2017 13:15
Liigan pudotuspelit alkavat 1. kierroksen otteluilla. Jatkoaika seuraa kevään huipennusta aina huhtikuun lopun finaaleihin asti. lue lisää

Nättinen hehkutti seiskapeliä: "Aivan mahtava kokemus tulossa!"

LIIGA | 13.4.2017 22:10
Joonas Nättisen 2−2-osuma antoi JYPille ison energiapiikin, joka lopulta myös siivitti JYPin tasoittamaan ottelusarjan 3−3-tilanteeseen. Hyökkääjä olikin ymmärrettävästi varsin hyvällä tuulella. lue lisää

Kommentit

Denis Godla

KalPa L mv
s. 1995 Kezmarok, Slovakia
180CM / 80KG
SOPIMUS: 2017 (2018)