Mielipide

Kaikki katseet kabinetissa

MESTIS / Kolumni
Mikä oikeastaan on alkavan Mestis-kauden merkitys?

− Senhän takia urheilua harrastetaan ja pelataan, että voittamisella olisi jotain merkitystä.

Jokainen voi varmasti itse päätellä, kuinka napakasti nämä SaPKon Pekka Niemimaan sanat Urheilusanomissa täsmäävät keskiviikkona starttaavaan Mestikseen.

Tulevalla Mestis-kaudella voittamisen merkitys on lähellä nollaa. Yksittäisestä ottelusta runkosarjaan ja aina mestaruuteen asti.

Mestaruudella saattaisi ehkä olla jotain merkitystä, jos TUTO tai Jukurit vie pytyn, ja silloinkin välikausien ja kaiken maailman suodattimien kautta.

Muuten ei. Ei yksinkertaisesti tippaakaan.

Miksi tätä hommaa edes tehdään?

Kilpailullinen ja urheilullinen anti on minimoitu. Tapa ratkoa voittajat on irvokas. Kahdeksan kymmenestä pudotuspeleihin, ei voittajia eikä häviäjiä, ei tietoa tulevasta.

Kauden tärkein hetki on jo syyskuussa. Jos KooKoota ei nosteta, seuran kalloon napsahtaa nalli saman tien. Samalla Mikkelissä ja Turussa voidaan kaivella valkoiset liput; Jos tämä KooKoo ei riitä, niin mikään ei.

Jos taas KooKoo nostetaan, jatkuu sarjan hidas näivettyminen TUTOn ja Jukurien rimpuillessa kohti parempaa.

Eikä Mestis ole kummassakaan skenaariossa voittaja.

Kaikki mielenkiinto on nyt kabinettiväessä. Oli Kimmo Ranniston ja kumppaneiden päätös mikä tahansa, ajaa se Mestistä jälleen kerran uuteen suuntaan, mutta umpikuja on väistämättä edessä.

Paksu tukku sarjan tähtipelaajia nosti kytkintä. Useat heistä ja myös Suomeen jääneistä ovat onneksi avanneet suunsa. Enää pitäisi saada sikariporras siirtämään silmänsä viime kauden "yleisöennätyksestä" kohti isompaa kuvaa, jotta ongelmat voitaisiin myöntää.

Mestiksellä on kaikki potentiaali olla hieno sarja, mutta sen kiinnostavat elementit tukehdutetaan yksi kerrallaan. Viime kaudella palkinnot jaettiin helmikuussa, nyt ei ehditä pelata kuin puolenkymmentä kierrosta.

Pelkästä pelistä nauttiminen on vieras ajatus, kun pintaa syvemmällä on pelkkää synkkyyttä. Urheilusarjan selkäranka kun on itse urheilu.

Mutta nyt käännetään katseet kaukaloista kabinetteihin, eli paikkaan, jonne kaikki merkityksellinen on siirtynyt. Mestis-kauden kohokohta on oven takana.

» Lähetä palautetta toimitukselle