Mielipide

Kaamean tuomarifarssin suurin voittaja löytyy Suomesta

LIIGA, MAAJOUKKUE / Kolumni

Koko suomalainen kiekkokansa muistaa sunnuntai-iltaisen MM-kisojen finaalin vielä pitkään. Suurin syy tähän oli pahasti pettänyt tuomaritoiminta, joka otti aivan liian suurta roolia kahden loistavan jääkiekkojoukkueen keskellä.

Paha sakkaaminen ei ollut mikään suuri yllätys. Tuomarointi ei ollut kansainvälisen huipputurnauksen tasolla missään vaiheessa kisoja.

Kun tuomaritoiminta heittelehti koko turnauksen ajan, paineiden kasvaessa finaalipelissä muutosta oli turha odottaa. Kun jäteläjä ja tuuletin pääsivät treffaamaan, lopputuloksena oli tuomarinelikko, joka vapisi kuin haavanlehti venäläismielisen yleisön ja Vladimir Putinin silmien alla.

Maailmanmestaruuskisojen finaaliottelun tuomaritoiminnan heikon tason pitää herättää meissä kaikissa myös ymmärrystä. Nimittäin kotimaamme raitapaitaisten kollegojen suuntaan.

Kun jäteläjä ja tuuletin pääsivät treffaamaan, lopputuloksena oli tuomarinelikko, joka vapisi kuin haavanlehti venäläismielisen yleisön ja Vladimir Putinin silmien alla.

Arvokisojen tuomaroinnin taso osoittaa suoraan, että kotoisen Liigamme tuomarit ovat oikeasti aivan kansainvälistä huippuluokkaa heti NHL:n ammattilaisviheltäjien jälkeen.

Viime liigakausi oli toissa kauden HIFK:n ja Jokerien loppumattomien pelleilyjen jälkeen kurinpidollinen menestys. Tuomarit vihelsivät erinomaisesti, ja kurinpidon tiukka linja sai pelaajatkin kehumaan vallitsevaa tilaa.

Tuomarit tekivät toki yksittäisiä virheitä. Siksi heitä kutsutaan inhimillisiksi ihmisiksi. Miehiksi.

Liigapeleissä päätuomari ei kuitenkaan menetä pelin hallintaa heti ensimmäisellä minuutilla, kun toisen joukkueen tähtipelaaja iskee poikittaisella mailalla vastustajan leuan päreiksi ilman seuraamuksia!

Muista Jevgeni Malkinin ilkeä poikittainen maila tai Venäjän todella kevyesti saama kahden miehen ylivoima ensi kaudella, kun harkitset jäähallin lehtereillä jollekin suomalaiselle päätuomarille huutelua.

He tekevät työnsä luotettavasti illasta toiseen – vieläpä täysin amatööritason palkkioilla. Kuinka kovalla tasolla suomalainen tuomaristo olisikaan, jos sekä järjestelmä että tuomarit saataisiin rahoitettua ammattilaistasolle?

Keith Kaval ja Lars Brüggemann tekivät karhunpalveluksen MM-finaalin pelilliselle huikeudelle, mutta suorituksen positiiviset vaikutukset satavat suoraan suomalaisen tuomaritoiminnan ja sen arvostuksen laariin.

Suomalaiset jääkiekkotuomarit, te olette hommassanne erinomaisia ja työtänne aliarvioidaan jatkuvasti – täysin syyttä. Nähdään ensi syksynä positiivisemmissa ja arvostavammissa merkeissä!

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös