Mielipide

Jyrki Aho teki oikean diagnoosin

LIIGA / Kolumni
Jukurit-tappion jälkeen Ässien päävalmentaja tiivisti tuntonsa ja arvioi joukkueensa suorittamista. Diagnoosi tehtiin, mutta parannuskeinotkin täytyy löytää.

Ässät-Jukurit-ottelun lehdistötilaisuudessa porilaisten päävalmentaja Jyrki Aho kertoi selvin sanoin, mistä tämän hetken alavire johtuu. Joukkueella diagnosoitiin luulotauti.

Jääkiekon puolella kyseinen termi liitetään usein myös liialliseen hyvänolontunteeseen.

Pata kaatoi altavastaajana pari itselleen vaikeaa vastustajaa, TPS:n ja JYPin, ja hankala peli Tampereen Ilvestä vastaan päättyi 1−0-voittoon maalivahti Andreas Bernardin huippupelin ansiosta. Puolustaja ja varakapteeni Niko Peltola ruoski koko joukkueen esitystä Iltalehden haastattelussa ilman, että ketään tarvitsi yksilöidä.

Hyvä tulostaso voi joskus muodostua kuin keväiseksi jääpeitteeksi järvellä tai lammella. Kaikki näyttää olevan kunnossa, mutta lähempi tarkastelu voi koitua kulkijan turmioksi.

Hyvä tulostaso voi joskus muodostua kuin keväiseksi jääpeitteeksi järvellä tai lammella.

Tämän kauden Liiga on ollut niin tasainen, että ennakkoon selviä kamppailuja on nähty poikkeuksellisen vähän. Vaikka kaataisit sarjan kärkipään joukkueen, seuraavassa pelissä vaaditaan jälleen lähes maksimaalista suoritustasoa.

Se, että Ari Ahosen huippupelissä hänen selkänsä taakse meni neljä maalia, kertoo enemmän puolustamisen vaikeudesta. Jälleen palataan valmentajan tekemän diagnoosin äärelle.

Niin kauan kuin ihmiset pelaavat ja urheilevat, yksikään joukkue ei ole parhaalla tasollaan joka ilta, niin sanottuja ohipelejä tulee kaikille. Ero muodostuu siitä, kuinka syvä notko on.

Patapaitojen rimpuilu kuudennen sijan tuntumassa perustuu kuitenkin siihen, että loput seitsemän peliä mennään aika äärirajoilla. Vielä ei ole varaa löysätä tai säästellä tehoja pudotuspelejä varten.

Aivan, pudotuspelitkin mainittiin Ahon puheessa. Pienen ironian sävyttämänä ässäkäskijä heitti, että ehkä niitä on Porissa päästy pelaamaan niin usein viime vuosien aikana.

Ennakkokaavailuissa Ässät jätettiin pudotuspelien ulkopuolelle, mutta Jyrki Ahon joukkueilla on ollut tapana kammeta mukaan kevään peleihin. Tarkemmin sanottuna Ahon päävalmentajauralla Bluesin konkurssiin päättynyt viime kausi oli ensimmäinen, jolloin pudotuspelit jäivät haaveeksi.

Käytännössä Ässien jatkopaikka on selviö, mutta vielä ratkaistaan, pelaako Ahon joukkue ensimmäistä kertaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Päävalmentajana Aho on viime kausi pois lukien johdattanut joukkueensa aina suoraan puolivälieriin.

Ässien käskijällä oli hahmotelmansa diagnoosin hoitotoimenpiteistäkin. Viime notkahdus oikaistiin lisäämällä harjoitusten kamppailupelaamista. Mikäli Pata mielii noudattaa Juhani Tammisen ohjetta "win the right games", lääkkeiden on löydyttävä lähiaikoina.

Jos harjoitusten ilmapiiristä on mitään tulkittavissa, rentous ja yhtenäisyys ovat hiljalleen näköetäisyydellä.

» Lähetä palautetta toimitukselle