Mielipide

Junnukiekon ei kuulu kasvattaa supertähtiä

Muut Sarjat / Kolumni

Liiga- ja Mestis-organisaatioiden yhteydessä toimivissa juniorijääkiekon seuroissa prioriteetit ovat kadonneet. Junioriurheilun tehtävä on liikuttaa lapsia ja antaa heille positiivisia kokemuksia urheilun parissa, ei kasvattaa seuraavia edustusjoukkueen vahvistuksia.

Jääkiekko on lapselle vaikea laji aloittaa, mikäli takaperin luistelu ei suju alkuunsakaan tai kiekko ei kohoa senttiäkään jäästä laukaistessa. Vaatimukset ovat kasvaneet vuosien varrella, eikä jääkiekon pelaamista enää voisi ajatella lapsen aloittavan esimerkiksi 11-vuotiaana — tai ainakin mahdollisuudet siihen ovat aivan liian rajalliset.

Kukaan ei voi väittää, että näille lapsille ei olisi paikkaa lajimme parissa.

Aloittamisen korkean kynnyksen lisäksi myös karsinta lajin parista on aivan liian raakaa. Kiekkoväen katseet tuntuvat kohdistuvan vain tähtipelaajiin ja maajoukkueidemme menestymiseen tai menestymättömyyteen, lajista kiinnostuneiden lasten ja nuorten kustannuksella. "Nuori Suomi" on muodostunut kirosanaksi, vaikka sen ajatusmaailman pitäisi olla kaikkien junioriseurojen peruspilareita.

Lasten ja nuorten harrastamisella ja urheilulla on valtava yhteiskunnallinen vaikutus, mutta nykyiset jääkiekon rakenteet eivät palvele mitenkään tuon yhteiskunnallisen tehtävän toteuttamista. Mitä useampi lapsi pääsee harrastamaan haluamaansa urheilulajia ja saa tehdä sitä niin kauan kuin haluaa — sekä saa urheillessaan positiivisia elämyksiä — sitä paremmin suomalaisella jääkiekkoilulla pyyhkii.

Tähdille pitää antaa mahdollisuus loistaa, kehittyä ja kasvaa seuraavaksi Liigan ja Leijonien kantavaksi sukupolveksi. Kaikille yhtäläisten jääkiekon harrastamisen puitteiden tarjoaminen ei tarkoita suinkaan lahjakkaimpien lasten tasapäistämistä muiden tasolle. Kallen peli-iloa ei saa kuitenkaan nuijia pois pikkupojasta vain sen takia, että Harrista voi jonain päivänä tulla NHL-pelaaja.

Lisää junnukiekkojoukkueita kaiken tasoisille pelipojille ja -tytöille. Lisää joukkueita, joissa harrastuksen voi aloittaa "myöhemmällä" iällä — jos sellaista ilmaisua voi ala-asteen kolmasluokkalaisista käyttää edes lainausmerkeissä.

Lisää jäävuoroja näille joukkueille ja kohdistettakoon yhteiskunnan tuki entistä vahvemmin mahdollisimman suurien massojen liikuttamiseen — ei pelkästään kehittämään kourallista lahjakkuuksia.

Easy Hockey -toimintamalli on oikealla tiellä tavoitteissaan. Jos Jääkiekkoliitossa ja seuroissa ei tosissaan herätä siihen, mikä heidän tosiasiallinen funktionsa tässä maassa on, voidaan niitä ajatuksia kyllä ohjata oikeaan suuntaan. Valtio ja kunnat tukevat jääkiekkoharrastusta merkittävästi, mutta mihin ne panokset kohdistuvat?

Kukaan Easy Hockey -joukkueiden pelaajien iloa jäällä nähnyt ei voi väittää, että näille lapsille ja nuorille ei olisi paikkaa lajimme parissa. Nyt on aika raivata tilaa lisää, ja nopeasti ennen kuin menetämme jääkiekosta innostuneita poikia ja tyttöjä vielä entistä enemmän.

» Lähetä palautetta toimitukselle