Julius Honka matkalla Starsin ykköspuolustajaksi

Dallas Starsin viime kausi päättyi katastrofiin ja kesällä toimitusjohtaja Jim Nill vahvistikin joukkuetta joka puolelta. Siinä missä uusi päävalmentaja Ken Hitchcock, maalivahti Ben Bishop ja laituri Aleksandr Radulov olivat suuria nimiä, puolustuksen suurin nimi ensi kaudella saattaa olla Marc Methot'n sijaan Julius Honka.

Julius Honka pelasi viime kaudella pääosin AHL:ssä ja merkkasi tililleen tehot 8+33. Myöhemmin kutsu kävi Austinista Dallasiin, jossa Honka merkkasi tililleen vielä tehot 1+4. Tehoja tärkeämpää oli silti Hongan nopea sopeutuminen NHL:n tahtiin. Pelatessaan pääosin Dan Hamhuisin parina Honka näytti hetkittäin todella pirteältä.

Kauden 2017-18 alussa Starsilla onkin edessään positiivinen ongelma eli kuinka lähettää lupaava Honka takaisin farmiin, sillä nuori puolustaja on jo valmis astumaan suurempiin saappaisiin.

Todellisuudessa ainoa syy tälle olisikin, että Starsin yhdeksästä puolustajasta vain Honka pelaa sopimuksella, jonka myötä hänet voi lähettää suoraan farmiin ilman joutumista siirtolistalle, mistä hänet voi vapaasti poimia kuka tahansa.

Starsin uusi päävalmentaja Ken Hitchcock on toistaiseksi pitänyt näkemästään harjoitusleirillä. Jopa niin paljon, että Honka on poikkeuksellisesti luistellut sekä nuorempien pelaajien, että veteraanien harjoituksissa.

PAPERILLA JULIUS HONKA ON JOPA JOHN KLINGBERGIÄ PAREMPI PELAAJA.

Olettaen Hongan aloittavan Dallasissa, on Starsilla edessään myös seuraava ongelma. Kun muu liiga löytää Hongan kunnolla, edessä ovat kovemmat ajat.

Siinä missä viime kaudella Honka sai pelata kohtuullisen suojassa vastustajan ykkösnyrkeiltä, se ei välttämättä onnistu enää yhtä helposti jatkossa. Samalla Honka tarvitsee tulevaisuudessa minuuttinsa myös ylivoimalla, ja nekin on ansaittava.

Lisäksi Hitchcockiakin tärkeämpi on Hongan suhde puolustajista vastuussa olevan apuvalmentaja Rick Wilsonin kanssa. Wilsonilla on pitkä historia liigassa ja hän on eräs lajin parhaista kommunikoijista. Samalla Wilson on myös aina vaatinut puolustajiltaan ensisijaisesti puolustamista.

Tämän vuoksi esimerkiksi ennen NHL:ää paljon tehopisteitä takonut Trevor Daley muuttui Starsissa puolustavaksi puolustajaksi. Edes Sergei Zubov ei saanut vapauksia ilman puolustusvelvotteita ja unohtuukin usein, että Zubovin johtama alivoima oli aikansa parhaita koko liigassa.

Hongan tilanteessa ei ole sinänsä mitään uutta. Myös Sami Vatanen sai vapauksia Anaheim Ducksissa vasta, kun Bruce Boudreaun mielestä puolustusvelvoitteet olivat kohdallaan. Ennen sitä liiallinen sooloilu johti usein penkitykseen.

Valmentajilla on silti valtava vastuu Hongan kehityksen kannalta. Paperilla hän on jopa John Klingbergiä parempi pelaaja. Honka luistelee selvästi paremmin ja myös hänen kiekollinen älynsä, erityisesti omassa päässä, on asteen parempi.

Tällä kaudella Klingberg on ykköspuolustaja, mutta Miro Heiskasen saapuessa aikanaan Dallasiin, tilanne on mahdollisesti toinen. Osa on myös spekuloinut ettei Honka saa ikinä kunnon mahdollisuutta Starsissa Klingbergin läsnäolon vuoksi, mutta tämä ei välttämättä pidä paikkaansa.

Ei ole joukkuetta, jolle molemmat eivät kelpaisi. Ainoa syy, miksi he eivät välttämättä pelaa ikinä samassa parissa, on molempien oikeakätisyys. Stars nimittäin haluaa tasapainottaa parinsa.

Äärimmäisen kovassa Keskisessä divisioonassa Stars tarvitsee molemmat puolustajansa, sillä muuten Jamie Benn, Tyler Seguin ja kumppanit saavat illasta toiseen takoa tehoja henkensä edestä.

Lue myös

Lindell ja Honka tulevaisuudessakin Stars-puolustuksen selkäranka

NHL | 27.12.2017 18:02
Dallas Stars on aloittanut kautensa hieman ailahtelevasti. Ongelmina ovat olleet maalivahtipeli ja maalinteko, sen sijaan Starsin puolustus on ollut selvästi edelliskautta parempi. Puolustus, johon kuuluvat Esa Lindell ja Julius Honka, on aloittanut kauden hyvin eri merkeissä. lue lisää

Hongalle kauden avausmaali, Stars katkaisi tappioputkensa New Yorkissa − “Pelasimme hyvän jääkiekko-ottelun”

NHL | 12.12.2017 7:31
Julius Hongan kauden avausmaali siivitti Dallas Starsin vierasvoittoon New Yorkissa. Stars pelasi vahvan vierasottelun ja ottelun hallinta palkittiin lopulta 2−1-voitolla voittomaalikilpailun jälkeen. Suomalaispuolustaja palkittiin ottelun kolmantena tähtenä. lue lisää

Hongan NHL-komennus jäi tyngäksi - edessä paluu Texas Starsiin

NHL | 22.11.2017 21:54
Dallas Stars nosti Julius Hongan maanantaina NHL:n puolelle, mutta lähetti puolustajan keskiviikkona jälleen AHL:ään. lue lisää

Honka farmista Starsin puolustukseen

NHL | 20.11.2017 20:41
Julius Honka on kutsuttu jälleen täydentämään Dallas Starsin puolustusta Marc Methotin ollessa loukkaantuneena. lue lisää

Leijonille apua rapakon takaa - Julius Honka liittyy MM-miehitykseen

NHL | 11.4.2017 7:01
Leijonien MM-leiritys saa ensimmäisen vahvistuksensa taalajäiltä, kun 21-vuotias puolustaja Julius Honka saapuu Suomessa pelattaviin harjoitusotteluihin Tanskaa vastaan. lue lisää

Kommentit

Julius Honka

Dallas #6 R p
s. 1995 Jyväskylä, FIN
179CM / 82KG
VARAUS: 2014 Dallas Stars 1. kierros #14