Mielipide

Jukurit täydentää liigakartan - Mestiksen kustannuksella

MESTIS / Kolumni
Mikkelin Jukurit tullaan nostamaan Liigaan kaudeksi 2016-17. Päätös ei tullut suurena yllätyksenä, sillä onhan Liigan johto pitkään puhunut kuudentoista joukkueen systeemistä.

Jukurien tulo Liigaan täydellisti johtoportaan suunnitelman kuudentoista joukkueen paletista. Näkisin, että mikkeliläisjoukkueen nosto on Liigan kannalta hyvä ja oikea ratkaisu, mutta Mestikselle viimeisen todellisen keulakuvan poistuminen saattaa merkitä kuoliniskua. 

Neljäntoista joukkueen Liiga oli jo erittäin viihdyttävä konsepti, eikä surkuhupaisia heittopusseja ollut. Toivon parasta, mutta pelkään pahinta uusien tulokkaiden kohdalla. Kuilu Liigan kantajoukkueisiin on lähtökohdiltaan valtava. 

Kuudentoista joukkueen systeemi on kätevämpi kuin viidentoista. Parillinen määrä joukkueita mahdollistaa niin sanotun täyden ottelukierroksen, eikä yhden joukkueen tarvitse pyöritellä peukaloitaan, kun muut vääntävät sarjapisteistä.

Kuusitoista joukkuetta tuo myös lisämielenkiintoa kannattajille uusien joukkueiden ja pelaajien myötä. Tämä tietää Liigalle uusia katsojia ja tulonlähteitä. Voitaneen siis puhua järkiratkaisusta. 

Lisäksi pelaajat saavat lisää työpaikkoja liigatasolle, mikä on mielestäni erittäin hyvä asia nykyisessä taloustilanteessa. Jukureillakin on panostettu viime aikoina toimiston puolelle, joten siinä suhteessa Mikkelissä ei olla lähdössä täysin mopolla moottoritielle. 

Tasoerot tulevat venymään ja paukkumaan

Liiga on tällä hetkellä suljettu, mutta julkisuudessa on ollut keskustelua liigakarsintojen palauttamisesta ja Liigan uudelleenavaamisesta. Se on mielestäni tässä tilanteessa turhaa.

Jukurien noustua Liigaan ei Mestikseen lähtökohtaisesti jää potentiaalisia nousijoita. Talous on tiukalla niin Turussa kuin pääkaupunkiseudullakin, pienemmistä paikkakunnista puhumattakaan.

Noususta olisi siis vähintään tehtävä kivuttomampi prosessi karsinnan mahdollisesti voittavalle Mestis-joukkueelle.

Liigan tasoerot saattavat kasvaa jo alkavalla kaudella 2015-16 todella isoiksi, sillä esimerkiksi Kärpät ja HIFK operoivat aivan eri planeetalta olevilla resursseilla kuin aikaisemmat nousijajoukkueet Sport ja KooKoo. Jukurit liittyisi samaan veneeseen vaasalaisten ja kouvolalaisten kanssa. 

Ellei "jostain" ilmesty "jotakuta", jolla on rahaa ja intohimoa kasvattaa häntäpään seuroja väitän, että nostajaiset päättyvät mahalaskuun, ja Liigan johdossa joudutaan toteamaan, että jäi luu käteen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle