Mielipide

Jukka Jalosen ikuinen klisee muututtava todeksi

KHL / Kolumni
Helsingin Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen on latonut kliseitä, joiden mukaan Jokerit on näyttänyt pystyvänsä voittamaan isot pelit. Nyt olisi aika muuttaa kliseet teoiksi ja kääntää tiukat pelit oman joukkueen eduksi.

Jukka Jalosen päävalmentajaaikakaudella Helsingin Jokereissa on puhuttu erilaisista asioista, mitä joukkueen pelissä pitäisi tapahtua. On puhuttu tiiviistä viisikkopelistä, erikoistilanteiden merkityksestä ja kaikesta muustakin mahdollisesta jääkiekkojargonista, mistä nyt ikinä pystyy puhumaan.

Yksi merkittävistä aiheista on ollut tiukkojen pelien kääntäminen voitoksi. Monien maalin tappioiden jälkeen Jalonen ja monet pelaajatkin ovat maininneet: "Me näytimme, että pystymme voittamaan." Ne ovat sinällään absurdeja vastauksia tappion hetkillä, kun nimenomaan joukkue ei ole voittanut.

Enää ei riitä, että joukkue näyttää pystyvänsä siihen.

Mutta ei takerruta pikku juttuihin, koska kaikki jääkiekkoa seuraavat ja pelistä jotain ymmärtävät ihmiset tietävät, mitä valmennus kommenteillaan tarkoittaa. On eri asia ottaa 60 minuuttia vastaan ja hävitä viidellä maalilla, kuin hallita peliä ja hävitä pomppuun tai muulla tavalla ansaitsemattomasti.

Jääkiekko ja monet muutkin joukkuelajit ovat siitä usein hyvin epäreiluja, että aina se parempi kentällä ollut joukkue ei voita. Maalit ratkaisevat, ja maaleja voi tehdä niin monella eri tavalla. Yleensä isojen pelien tärkeät maalit syntyvät maalin edestä ja sen seurauksena, että maali nimenomaan halutaan tehdä.

Siitä osoituksena muun muassa Pekka Jormakan ja Eeli Tolvasen voittomaalit neljännessä ja viidennessä pelissä pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Kun muuten ei tarvittavaa maalintekopaikkaa synny, otetaan kohtalo omiin käsiin ja muutetaan sitä henkilökohtaisella ratkaisulla.

Perjantaina alkavassa KHL:n läntisen konferenssin välieräsarjassa Jokereiden ja TsSKA Moskovan välillä kyse on juuri siitä, miten yksilöt nousevat joukkueissaan esiin. Kumpikin joukkue on äärimmäisen hyvä kahteen suuntaan, TsSKA on KHL:n paras puolustussuuntaan. Joukkue ei turhaan päästänyt runkosarjan aikana vähiten maaleja tai ottanut vain yhtä takaiskua ensimmäisellä kierroksella Spartak Moskovaa vastaan.

Sarjassa nousevatkin esiin rohkeus ja tehokkuus. Maalintekopaikoilla kumpikaan ei juhli, joten pelit lienevät tiukkoja. Viime keväänä kolme peliä neljästä venyi jatkoeriin, ja TsSKA marssi jatkoon 4−0-voitoin. Tuo sarja olisi voinut olla Jokereille 3−1 neljän pelin jälkeen, jos joukkue olisi voittanut pelit, jotka se todisti pystyvänsä voittamaan.

Näin ei kuitenkaan käynyt.

Alkavassa sarjassa Jokereiden täytyy kääntää tiukat pelit nimiinsä. Enää ei riitä, että joukkue näyttää pystyvänsä siihen. Voittoon on pystyttävä. Ja siihen Jokereilla riittää palaset vallan mainiosti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös