Joko nyt, TUTO?

Alkavalle kaudelle ennakkosuosikkina lähtevällä TUTOlla on runsaasti todistettavaa. Joukkueen pelitapa ja pelaajat ovat lähes suoraa jatkumoa viime kaudesta, joten turkulaisten ei ole tarvinnut luoda nahkaansa uudelleen.

TUTOn edellinen, ja ainoa, Mestiksen mestaruus täyttää ensi keväänä kymmenen vuotta. Hopeaa turkulaisjoukkue on pokannut kerran ja pronssia neljästi, mutta mitaliton jaksokin on jo kolmen kauden mittainen. 

2010-luvulla seura on toki yltänyt kuudesti kuudesti pudotuspeleihin, mutta nykyään sarjan parhaimmilla resursseilla operoiva ei ole pitkiin aikoihin yltänyt täyteen potentiaaliinsa. Mestiksessä käynnistyy nyt toinen kausi täysin ilman KooKoota, Sportia ja Jukureita, joten varsinainen kilpailu mestaruudesta on melko rajoittunut.

Aidosti mestaruuteen kykenevien joukkueiden määrä on laskettavissa yhden käden sormilla. TUTO ei silti ole hetkeen päässyt edes lähelle sitä kirkkainta. Viime kaudella SaPKo osoitti, että todellisia haastajia ei sille loppujen lopuksi löytynyt. Samaan aikaan turkulaisten oli tyytyminen tappioon pronssiottelussa.

Tälle kaudelle lähdettäessä turkulaiset ovat ennakkosuosikkeja, käänteli voimasuhteita miten päin tahansa. Hallitseva mestari SaPKo on heti kintereillä, mikä takaa kepin ja koko porkkanasäkin kilpailun rajoittuneisuudesta huolimatta. Viesti Turussa on yksiselitteinen: joko nyt?

Maalivahtikaksikko Karolus Kaarlehto-Julius Pohjanoksa on sarjan paras, kumpikin voisi tahollaan torjua ykkösmaalivahtina. Puolustajienkin osalta turkulaiset ovat yksi sarjan kärkijoukkueista. Kiekollista osaamista joukkueella on jakauttaa parhaimmillaan jokaiseen puolustajapariin.

Hyökkäyksessä viilettää usea Mestis-tasolla osaamisensa todistanut nimi. Manu Honkanen, Eetu-Ville Arkiomaa, Aki Keinänen, Niklas NäppiTomi Wilenius ja Hannu Kuru ovat laadukasta materiaalia kahteen ensimmäiseen hyökkäysketjuun. Alempiin ketjuihinkin jää osaamista, sillä Aki Juusela ja Timi Lahtinen ovat myös tyrkyllä kärkiketjuihin.

Miika Elomo aloittaa toisen täyden kautensa TUTOn päävalmentajana, ja viime kauden joukkueesta tuttuja pelaajia on peräti 17. Jatkuvuus pelitavan ja pelaajien osalta on siis läsnä. Tahdosta tai yrityksestä ei TUTOn alisuorittaminen ole ollut kiinni. Materiaaliedusta huolimatta turkulaiset eivät ole kyenneet toteuttamaan pelitapaansa tarpeeksi yhtenäisesti. Ero runkosarjan ja pudotuspelien välillä on ollut negatiivisella tavalla joskus huomattava.

Sattuma, TUTOn tapauksessa epäonni, on näytellyt myös isoa osaa. Viime keväänä välierävastustaja Kiekko-Vantaa nujersi turkulaiset kahdesti jatkoerässä, ja toissakaudella Hokki eteni puolivälieristä jatkoon kolmella perättäisellä voitolla. Vaikka joukkue olisi kuinka isolla rahalla koottu, tarvitsee se myös sattumaa puolelleen.

Ennakkosuosikin asema ei ole tae mestaruudesta, eikä edes runkosarjan voitosta, sen tietävät myös turkulaiset. Kaikki kirkkaaseen kevääseen vaadittavat rakennuspalikat ovat TUTOlla kuitenkin olemassa, eikä se tarvitse luoda nahkaansa uudelleen.

Kauden lähtökohdista huolimatta TUTOlla on vain ja ainoastaan todistettavaa. Sekä itselleen että muille.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

TUTOn maalivahtiosastolle vahvistusta Liigasta

LIIGA | MESTIS | 30.11.2017 17:43
Ilvekesen maalivahti Markus Ruusu siirtyy TUTOon loppukauden mittaisella lainasopimuksella. lue lisää

TUTOssa sivuraiteelle ajautunut maalivahti siirtyy Nuorten SM-liigaan

MESTIS | Muut Sarjat | 30.11.2017 13:43
Vähälle vastuulle TUTOssa jäänyt Karolus Kaarlehto palaa Palloseuraan. lue lisää

Lucenius jatkaa TUTOssa loppukauden - ovet käyvät myös toiseen suuntaan

MESTIS | 23.11.2017 16:03
Niclas Luceniuksen pelit TUTOssa jatkuvat, Tony Vidgrenin pesti on puolestaan tältä erää ohi. lue lisää

Kurulle vakituinen pesti TPS:ään - myös neljä jatkosopimusta sorvattu

LIIGA | MESTIS | 23.11.2017 13:14
TUTOn kapteenina alkukauden toiminut Hannu Kuru siirtyy TPS:n riveihin. Hän on jo aikaisemmin pelannut lainasopimuksella kolme ottelua. Lisäksi TPS solmi neljä jatkosopimusta nykyisten pelaajien kanssa. lue lisää

Kiekkoareena: TUTOlle jälleen pätkätyöläinen

MESTIS | 22.11.2017 22:24
Aki Kangasmäki aloittaa kautensa TUTOssa. lue lisää

Kommentit

Lisää artikkeleita

Luetuimmat

Aki Keinänen

TUTO #82 R lh
s. 1984 Kuopio
173CM / 80KG
SOPIMUS: 2019