Mielipide

Jokereiden juna raiteillaan

KHL / Kolumni
Kahden seuraavan kauden valmennuskuvionsa torstaina suurelle yleisölle paljastanut Helsingin Jokerit on voittanut kolme neljästä tämän kauden ottelustaan. Saldo antaa vahvaa osviittaa siitä, että Jokereiden kotiluolassa nähdään tuloksekasta KHL-kiekkoa myös tällä kaudella.

Vielä reilu viikko sitten olin Jatkoajan kolumnissa sangen epäilevällä kannalla sen suhteen, kuinka Jokerit tulisivat menestymään toisella kaudellaan KHL:n parrasvaloissa. Tiedetään, sesonki on yhä vasta alussa ja tämän vuoden ensimmäinen vieraspelikiertuekin tyystin edessäpäin, mutta silti voin todeta olleeni pahoine epäilyineni väärässä.

Ennen muuta viime lauantaina äärettömän kypsällä peliesityksellä 10 206 silmäparin edessä TsSKA Moskovasta hankittu tyylipuhdas 3-0 voitto riitti todistamaan minulle sen, että päävalmentaja Erkka Westerlundin ohjauksessa Jokerijuna on kauden alusta lähtien raiteillaan enemmän kuin tukevasti. Tästä on hyvä jatkaa − siitäkin huolimatta, että Dinamo Minsk aiheutti keskiviikkona narrilaumalle sen kauden avaustappion jalkapallolukemin (0-1) päättyneessä ottelussa.

Voitokkaiden lopputulosten ohella Jokereiden tämän kauden peleissä on ollut nähtävissä monta muutakin ilonaihetta. Päällimmäiseksi niistä on ilman muuta nostettava Juhamatti Aaltosen viime kaudesta hurjasti parantuneet otteet. Entisen maajoukkue- ja tulevan Jokeriluotsin Jukka Jalosen keskiviikkona tv-studiossa esittämään arvioon on helppo yhtyä: Aaltonen näyttää olevan nyt kaukalossa aivan eri mies kuin kertaakaan viime kaudella! Miehen kynäilyt ovat ainakin minulle palauttaneet mieleen itsensä Otakar Janeckyn viime vuosituhannella esittämät kultaiset otteet. Nostalgista, sanoisin.

Uusista vahvistuksista erityismaininta menee kauden avauspelien perusteella Tapparasta Ilmalaan täksi kaudeksi saapuneelle Pekka Jormakalle. Hänestä Jokerit näyttää pitkästä aikaa saaneen pelimiehen, joka kotoisen Liigan lisäksi loistaa myös Areenan kirkkaissa valoissa. Jos Aaltosesta tulee parhaimpina hetkinään mieleen Janecky, Jormakkaa nyt nähtyine otteineen voitaneen verrata takavuosien ikitaistelijaan Timo Saarikoskeen, joka pelasi tilanteet niska kyyryssä aina loppuun asti.

Jos joku asia näyttää Jokereissa kehittyneen viime vuodesta, on se maalivahtipeli. Markus Ketterer on kaikesta päättäen vetänyt onnistuneita treenejä sekä Henrik Karlssonille että Riku Heleniukselle. Menestyksestä haaveileva joukkue tarvitsee aina takalinjoilleen maalivahdin, joka pystyy tarvittaessa vaikka yksin ryöstämään voiton pelikavereilleen. Juuri tänään Jokereilla näyttää olevan noita ryöväreitä riveissään jopa kaksin kappalein.

Suomalainen sananlasku muistuttaa, ettei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Jokereiden osalta kääntäen voisi sanoa, että eilisen Dinamo-tappion ohella vieläkin kirvelevämmältä tuntui joukkueen kapteenin Niko Kapasen menettäminen sairastuvalle heti hänen paluuottelunsa alussa. Jokereiden kannalta ei voi kuin toivoa, että hän selvisi tällä kertaa tilanteesta pelkällä säikähdyksellä. Ellei, alkaa Areenan uumenissa piakkoin uusien sentterivaihtoehtojen kartoittaminen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös