Mielipide

Jalosen valinta ei yksin pelasta Nuoria Leijonia

MAAJOUKKUE / Kolumni
Jukka Jalonen on loistava valinta Nuorten Leijonien peräsimeen. Jääkiekkoliiton työt valmentaja-asiassa eivät kuitenkaan pääty tähän, sillä vielä tärkeämpää on luoda uusi ja kestävä paletti valmennukseen.

Suomen kannalta pettymykseen päättyneet nuorten MM-kisat jättivät lihanpalasen hampaankoloon Nuorten Leijonien valmennuksen suhteen. Hannu Jortikka ei onnistunut tehtävässään toivotusti. Kyseiseen johtopäätökseen tuli myös Jortikka itse, ja mies irtisanoutui pestistään kisojen jälkeen.

Tilalle astuu Jukka Jalonen, paras vapaana ollut suomalaisvalmentaja − todennäköisesti paras suomalainen valmentaja muutenkin.

Valinta osui nappiin. Vuoden 2016 alkumetreillä Nuorten Leijonien kotikisoissa saatetaan vuolla taas kultaa Jalosen johdolla.

Helpoin tapa järjestää asia olisi jakaa työ siten, että päävalmentaja voisi valmentaa seurajoukkuetta Nuorten Leijonien ohessa.

Liitto ei saa kuitenkaan levätä laakereillaan siihen asti. Jääkiekkoliiton pitää luoda valmennukseen kestävä, uusi suunta, joka takaa Nuorille Leijonille toimivan valmentajapaletin joka vuosi.

Palataan hetkeksi Jortikkaan. Viimeksi Jortikka korvasi valmennuksessa Karri Kiven, joka joutui jättämään pestinsä kesken rahakkaamman KHL-tehtävän takia. 

Liitto oli pakkotilanteen edessä. Vaihtoehtoja liitolla ei suuresti ollut. Kaikki maajoukkuepestit eivät kilpaile luonteeltaan tai palkkaukseltaan tasaväkisesti rahakkaimpien KHL-projektien kanssa. Lopputuloksena paikalle saatiin ammattilainen, mutta mitään suurta suuntaviivaa tai näkemystä valinta ei palvellut. 

Jortikka on kokenut, teräksisellä selkärangalla varustettu veteraanivalmentaja, joka syöksyi apuun vaikeassa tilanteessa. Kivi, Jalonen tai ylipäänsä modernin suomalaisen jääkiekon valmentaja hän ei kuitenkaan ole.

Samanlaiset pakkotilanteet täytyy jatkossa välttää. Jääkiekkoliiton pitää kyetä luomaan paletti, jossa pestien kiinnostavuus lisääntyy. Valmennukseen on aina oltava tarjolla suomalaisen jääkiekon näköinen valmentaja − myös varalla.

Helpoin tapa järjestää asia olisi jakaa työ siten, että päävalmentaja voisi valmentaa seurajoukkuetta Nuorten Leijonien ohessa. Tämä madaltaisi kynnystä suostua pestiin, ja vähentäisi kesken jääneiden sopimusten riskiä.

Tärkeimpänä vaatimuksena on liiton ja valmentajien yhtenäinen näkemys siitä, minkälaista jääkiekkoa suomalaiset juniorimaajoukkueet ja Nuoret Leijonat pelaavat. Loppu on vain järjestelyasia. Kun sävelet ovat selvät tiimille ja valmentajille, ei jokaiseen valmistautumisvaiheeseen tarvita päävalmentajan täyttä läsnäoloa. MM-turnauksessa päävalmentaja hioisi puuta, joka on valmiiksi hänen muottinsa mukaan veistetty. 

Olosuhteet kuntoon, kiitos, niin Jukka Jalonen ei jää viimeiseksi hyväksi nimitykseksi Nuorten Leijonien valmennukseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös