Mielipide

Järvenpäässä paha maalivahtiongelma

MESTIS / Kolumni
Viime kauden Englannissa pelannut maalivahti Jaakko Suomalainen siirtyi täksi kaudeksi takaisin Suomeen, vahvistamaan KJT:n joukkuetta. Suomalainen aloittikin kauden todella loistavasti, ollen yksi KJT:n loistavan alkukauden tukipilareista. Mies pelasi varmasti ottelusta toiseen poimien ottelussa kuin ottelussa haamukoppeja helposti päästettyjen maalien jäädessä todella vähälle.

Vaikka Suomalainen loistikin alkukaudella, oli tiedossa, että yksi maalivahti ei pystyisi kantamaan joukkueen torjuntavastuuta koko kautta. Järvenpääläisten painajainen muuttuikin todeksi, kun Suomalainen hoiperteli kentältä loukkaantuneena 23.11 pelatun Sport-ottelun toisessa erässä. Tuossa ottelussa tilalle maalivahdin tonttia tilkitsemään jouduttiin pistämään vain 16-vuotias, ensimmäisen Mestis-ottelunsa tuolloin pelannut, Sauli Böhm.

KJT:n kakkosmaalivahtina periaatteessa koko kauden ajan - armeijan asettamia esteitä lukuunottamatta - häärinyt oma kasvatti Jaakko Valkama joutui Suomalaisen loukkaannuttua ottamaan päävastuun KJT:n torjuntatyöskentelystä. Miehelle asetelmat eivät kuitenkaan olleet helpot, sillä armeija on estänyt täysipainoisen harjoittelun jo pitkään: viimeisimpään KJT:n kotiotteluunkin K-Vantaata vastaan mies joutui tulemaan lähes suoraan armeijan loppusodasta.

Ennakkoasetelmat huomioon ottaen Valkamaa ei voi pahemmin syyllistää hieman haparoivista torjuntaotteista huolimatta: eihän kukaan pysty pitämään virettään yllä täysin treenaamatta. Valkaman pelatessa kohdalle on osunut vain yksi todellinen huippuottelu: Kokkolan Hermestä vastaan itsenäisyyspäivänä. Tuolloin mies oli kentällä itse varmuus, ja torjui kaiken torjuttavissa olevan - päästäen taakseen vain yhden maalin.

Muissa otteluissa miehen taakse onkin sitten päässyt lipsahtelemaan enemmän tai vähemmän helppoja maaleja, esimerkiksi heti Hermestä vastaan pelattua nappiottelua seuraavana päivänä Forssassa verkot viuhuivat KJT-vahdin takana 7 kertaa. Ei kaikista maaleista tietenkään voi missään tapauksessa syyttää Valkamaa, osa menee tietysti puolustuksenkin piikkiin, mutta ei mies ymmärrettävistä syistä ole kuitenkaan kummemmin vakuuttanut.

Valkaman avuksi maalivahtiongelmaa paikkaamaan on syksyn mittaan hankittu parikin miestä: Mika Nyman Heki:stä ja Tommi Tervo JYP:stä. Molemmat miehet olivat Järvenpäässä lainassa parin ottelun verran, mutta palasivat sen jälkeen takaisin omiin seuroihinsa. Kumpikaan ei pystynyt tilkitsemään järvenpääläisten maalipuiden väliä kyllin tiiviisti siivittääkseen joukkueensa voittoihin asti.

Nyt, kun Valkama pääsee armeijasta pois, KJT:n maalivahtiongelmaan on kenties luvassa helpotusta. Jaakko on kuitenkin suhteellisen taitava maalivahti, mutta pelituntuman ollessa hukassa hän ei ole voinut tehdä ihmeitä joukkueensa eteen. Mikäli mies saa nyt kunnon treenejä alle, hän kenties saa pelituntuman mukana lisää itseluottamusta ja varmuutta, jotka ilmenevät parantuneina otteina kentällä. Vielä ei ole siis syytä heittää kirvestä kaivoon tapaus Valkaman kohdalla.

Alkukaudesta loistanut Jaakko Suomalainen on uusimpien tietojen mukaan poissa vielä 5-8 viikkoa, kun selästä löydettiin jonkinlainen repeytymä. Alun perin loukkaantuminen ei missään nimessä näyttänyt noin pahalta, ja vielä vähän aikaa sitten eleteltiin toivoa siitä, että Suomalainen tekisi paluun joulutauon jälkeen, mutta niin vain se on kovaa tuo jääkiekkoilijan elämä. Nyt, kun KJT on ajautunut pahaan tappiokierteeseen, Suomalaisen tuoma varmuus olisi todellakin kaivattua. Toivottavasti mies kuitenkin löytää syksyn vireensä loukkaantumisesta toivuttuaan. Ahkerasti järvenpääläisvahti on ainakin KJT:n matseja käynyt katsomassa, ja varmasti itsekin todennut joukkueen tarvitsevan varmuutta maalin suulle.

Pikkarainen puolustuksen johtohahmo

KJT:n puolustajista alkukauden selkeä johtohahmo on ollut Kimmo Pikkarainen, joka on joukkueen tehokkaimpana puolustajana jopa sisäisen pistepörssin neljännellä sijalla, heti tehohyökkääjien Jaska Vilenin, Toni Mustosen ja Miikka Lindholmin jälkeen. Pikkaraisen alkukausi oli pienoista haparointia, mutta kun pelituntuma lopulta löytyi, hän nousi joukkueen johtavaksi kiekolliseksi pakiksi.

Kiekon ylöstuonti ja hyvä pelikäsitys ovat tämän pehmeät kädet omaavan puolustajan parhaita ominaisuuksia. Moni KJT:n puolustajista voisi ottaa oppia Pikkaraisesta, joka katsoo tilanteet todella - välillä ehkä vähän liiankin - rauhassa ennen kuin tekee ratkaisunsa. Tämä samettikätinen puolustaja on jaellut kauden mittaan loistavia passeja ja pyssyttänyt itsekin neljä maalia.

Valitettavasti jääkiekkoilijatkaan eivät ole koneita, mikä on tullut todistettua Pikkaraisenkin tapauksessa: valmentajan antama hurja vastuu ja uskomaton peliaika ovat kostautuneett pidemmän päälle virheinä ja yliyrittämisenä. Monta kertaa - varsinkin joulutauon lähentyessä - järvenpääläisfanit ovat joutuneet todistamaan Pikkaraisen kiekonmenetystä siniviivalla ylivoiman aikana, tai liiallista hidastelua syöttöpaikan etsimisessä. Uskoisinkin, että ainakin osa näistä virheistä olisi jäänyt syntymättä, mikäli miestä ei peluutettaisi noin uskomattoman paljoa: KJT tarvitsisikin Pikkaraisen rinnalle muita varmoja, kiekollisia puolustajia.

Pikkaraisen ollessa paras kiekollinen puolustaja KJT:n fyysisyydestä ja taklauspelistä puolustuspäässä on vastannut hyvinkin pitkälti HIFK:sta Järvenpäähän siirtynyt kovaluinen puolustaja Patrik Lostedt. Kun puhutaan niinkin nuoresta joukkueesta kuin KJT on, armeijaesteet astuvat kiekkoilun tielle valitettavan usein. Näin myös Lostedtin tapauksessa: hän on joutunut jättämään useita otteluita väliin maanpuolustusvelvoitteiden takia.

KJT:n viimeisessä ennen joulutaukoa pelatussa mittelössä Kiekko-Vantaata vastaan "Patu" ampui kauden ensimmäisen maalinsa, esittäen samaisessa ottelussa myös itselleen maalintekoa huomattavasti tutumpaa kuviota, kovaa taklauspeliä. KJT:n fyysisen pelin johtajaksi syksyn aikana noussut Lostedt on suhteellisen pienestä varrestaan huolimatta erinomainen taklaaja, ja sai Vantaa-ottelussakin useaan otteeseen otettua vauhdin pois muun muassa vantaalaisten kovamaineiselta hyökkääjäjätiltä, Pasi Nielikäiseltä. Huonoja päiviä ja hermojen menettämistä sattuu tietysti kaikille, mutta pääasiassa Lostedt on onnistunut horjuttamaan vastustajan pelinrakentelua kovalla, mutta puhtaalla taklauspelillään.

Edellä mainittujen herrojen lisäksi KJT:n puolustuksessa varsin hyviä otteita ovat esittäneet yleensä näkymättömät, mutta varmaotteiset Mikko Sairanen ja Kai Öhberg. Puhuttaessa puolustamisesta näkymättömyys onkin usein hyvä merkki - eivätpä ainakaan ole usein esillä oman pään mokien vuoksi. Myös Pelicans-laina Ossi-Petteri Grönholm oli selkeä vahvistus muuten varsin kapeaan KJT-puolustukseen. Mies esitti hyvää kiekollista peliä, eikä fyysinen taistelukaan ollut mikään ongelma. KJT:n harmiksi Grönholm lähti kuitenkin takaisin Lahteen paikkaamaan Pelicansin loukkaantumisten runtelemaa liigaryhmittymää.

Kapean hyökkäysmateriaalin ilonaiheina omat juniorit

KJT:n hyökkääjistöstä puhuttaessa tulee väistämättä mieleen Mestis-tason hyökkääjien vähyys. Hyviä 2. sarjatason pelaajia riittää nimittäin vain suunnilleen kahteen kentälliseen. Kyllä joukkueesta silti positiivisiakin otteita esittäneitä onnistujia riittää enemmän kuin yhden käden sormilla lueteltavaksi.

KJT:n oma juniori, Toni Mustonen, 20, oli joukkueen alkukauden selkeästi näkyvin hyökkääjä. Sarjan pyörähtäessä käyntiin Mustonen oli aivan "liekeissä", ollen koko Mestiksen tehokkaimpia hyökkääjiä. Kun "Musti" oli ensin väläytellyt taitojaan järvenpääläisympyröissä kuukauden verran, oli luonnollista että häntä lähestyttiin ylemmältä sarjatasolta. Pelicans tarjosikin Mustoselle aluksi kolmen ottelun koeaikaa, jota sitten myöhemmin lisättiin muutamalla ottelulla.

Mustonen ei kuitenkaan vielä tällä kertaa saanut lyötyä itseään läpi maan ylimmällä jääkiekkoilun sarjatasolla, vaan koeajan loppuessa Pelicansilla oli tarjota Mustoselle vain paikka neloskentässä, tai vastaavasti paluu KJT:hen. Toni valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon, palaten kehittämään itseään Järvenpäähän. Omasta mielestäni tämä olikin paras ratkaisu tässä vaiheessa: nuorelle pelaajalle on tärkeintä saada paljon peliaikaa ja kokemusta - kyllä niitä uusia mahdollisuuksia liigassa aukeaa myöhemminkin.

Pelicansista palattuaan Mustonen ei saanut lauottua pisteitä aivan alkukauden veroisella tahdilla, mutta osasyynä - ehkä suurenakin sellaisena - tässä on varmasti vartioinnin tiukentuminen kauden myötä. Mustosta ei ehkä vielä alkukaudella osattu pitää tarpeeksi tiukassa vartioinnissa hänen taitoihinsa nähden, vaan mies karkaili tuon tuostakin muutamalla vikkelällä potkulla koettamaan vastustajan maalivahdin taitoja. Pisteitä alkoi kuitenkin tulla tasaiseen tahtiin, jolloin varmasti myös muissa Mestis-seuroissa herättiin pitämään tätä vikkelää laitahyökkääjää erityisvartioinnissa. En usko, että liigavierailu toi kylkiäisenä Mustoselle minkäänlaista asennevammaa - sen verran sydämellä hän aina taistelee tilanteet loppuun asti.

Näin joulutauon lähentyessä tuntuu siltä, että Mustonen on pystynyt iskemään silmään hieman suuremman vaihteen, sillä hän on esiintynyt viime otteluissa jälleen todella pirteästi. Mustosen parhaimpia avujahan ovat "herkät kädet", sekä todella hyvä luistelutaito: mies kuuluu varmasti KJT:n kolmen nopeimman - ja taitavimman - luistelijan joukkoon. Vaikka tälle Jokelasta kotoisin olevalle kiekkoilijalle ei mittaa liikaa olekaan kertynyt, hän on myös hyvä taklaaja. Mustonen kuuluu niihin pelaajiin, jotka eivät luovuta kesken, vaan taistelevat tilanteet loppuun asti - usein isommatkin miehet joutuvat kalpenemaan Tonin luistellessa kulmavääntöihin kovalla vauhdilla.

Mustosen lisäksi myös K-Vantaasta Järvenpäähän tälle kaudelle siirtynyt joukkueen kapteeni ja sisäisen pistepörssin johtaja Jaska Vilen on esiintynyt edukseen lähes kaikissa otteluissa. Jaska kuuluu myös näihin KJT:n "taistelijoihin", joiden heikkouksiin ei kuulu tilanteiden kesken jättäminen: vaikka jokaista kiekkoa ei voikaan itselle voittaa, tilanteet taistellaan silti aina loppuun asti. Jaskan kaltaiset pelaajat ovat todella arvokkaita joukkueelleen, sillä heidän kauttaan koko joukkue voi syttyä taistelemaan. Vilen onkin edellä mainituista syistä nappivalinta joukkueen kapteeniksi.

Jaskan vahvuuksiin kuuluvat jo yllä mainitun taistelutahdon lisäksi hyvä luistelutaito, nopea peliäly, sekä tarkka ja nopea laukaus. Vastustajan maalivahti onkin saanut todeta Vilenin viuhuvan laukauksen päätyneen selkänsä taakse jo 14 kertaa tällä kaudella.

KJT:n hyökkääjistön tehokkuutta omalta osaltaan on lisännyt myös Tuomas Forss Forss, joka on noussut järvenpääläisjoukkueen johtavaksi keskushyökkääjäksi. Tämä isokokoinen sentteri on parantanut peliään huomattavasti viime kaudesta, hyödyntäen suurta kokoaan mm. kulmaväännöissä ja maskitilanteissa.

Nopeutta KJT:n hyökkäyksiin on tuonut Miikka Lindholm, joka on kunnostautunut etenkin maalinteossa. Lindholm kävi myös hetken aikaa kummastelemassa liigajoukkueiden vauhtia, kun SM-liigan pohjille juuttunut Ilves pyysi hänet mukaan harjoituksiinsa muutaman päivän ajaksi. Lindholm palasi kuitenkin Järvenpäähän, suorittamatta dybyyttiään liigatasolla. Vaikka Lindholm onkin nopeilla jaloillaan päässyt usein maalipaikkoihin, ja viimeistellytkin kauden aikana jo 11 maalia, etenkin alkukaudella kiekon saaminen maalipuiden sisäpuolelle tuntui olevan lähestulkoon mahdoton tehtävä. Kauden edetessä tarkkuus on kuitenkin parantunut, eikä ole mitään syytä olla uskomatta siihen, etteikö Lindholm voisi vielä nostaa tehokkuuttaan kauden kääntyessä ehtoopuolelle.

Muihin KJT:n hyökkäyksen onnistujiin voidaan lukea ainakin suurella sydämellä taisteleva Iippo Suutarinen, ja mikseipä myös huomattavasti tasoaan - ainakin edelliskausiin verrattuna - parantanut Matti Lievonen. Tällä kaudella Lievonen on uskaltanut jo hakea enemmän omaa ratkaisuaan, eikä ole aina vain huitaissut kiekkoa pois sen osuessa kohdalle. Kunhan oman kylän poikia oleva "Masa" vielä oppii hyödyntämään suurta kokoaan paremmin ja saa hieman malttia viimeistelyyn, hänellä on kiekkoilu-urallaan mahdollisuudet vaikka mihin. Edellä mainittujen lisäksi myös Jani Taanonen, KJT:n junnuja hänkin, on kauden mittaan parantanut otteitaan, nousten joukkueen johtavien hyökkääjien joukkoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle