Mielipide

Jääkiekossa on homoja ja kiusaamista, Tami

LIIGA / Kolumni
Vaikka Juhani Tamminen ei asiaa tietäisi, todellisuudessa suomalaisessakin jääkiekossa on homoja ja kiusaamista. Homojen ja heteroiden kiusaamista.

Keskiviikkona ammattikorkeakoulu Metropolia Metrosport 2014 -tapahtumassa puhunut Juhani Tamminen päästi suustaan ihmeellisen sammakon, joka herätti ansaittua kritiikkiä levittyään myös sosiaaliseen mediaan ja Ilta-Sanomiin.

Tamminen ei ole omien sanojensa mukaan törmännyt jääkiekossa homoseksuaaleihin pelaajiin. Suorasanainen ex-valmentaja määritteli kiekon myös lajiksi, "jossa ei hiirulaisiin törmää".

Luulo suomalaisesta jääkiekosta sataprosenttisena heterojen lajina on puppua.

Pelaajat sen tietävät. Valmentajat sen tietävät. Tuomarit sen tietävät. Useat lajin parissa toimivat sen tietävät. Vaikka Tamminen ei sitä tietäisi, on suomalaisessa jääkiekossa mukana homoseksuaaleja − ihan niin kuin yhteiskunnassa muuallakin.

jos se on voiton hakemista "hinnalla millä hyvänsä", ei voitto ehkä ole sen arvoinen.

Hyvä niin. Asian ikävä puoli on se, että harva uskaltaa olla oma itsensä edes joukkuetoveriensa kanssa. Totuus nimittäin on, että vielä nykyisinkin suomalaisessa jääkiekossa esiintyy kiusaamista ja henkistä ahdistelua.

Kyllä, pelaajia kiusataan heidän seksuaalisuutensa perusteella. Toisille se merkitsee jopa lajin lopettamista.

"Mikä tapahtuu kaukalossa, se jääköön kaukaloon" menettää merkityksensä siinä vaiheessa, kun kaukalossa tapahtuva "psyykkaaminen" menee ohi jääkiekkoa koskevista tapahtumista. Joskus seksuaalisuuden, joskus kodin, todennäköisesti myös kansallisuuden tai ihonvärin puolelle.

Siinä mielessä pelaajia kiusataan myös heteroseksuaalisuuden perusteella − lukumääräisen jakauman vuoksi vielä paljon useammin kuin vähemmistönä olevia homoseksuaaleja. Päänaukominen koskee silloin esimerkiksi sitä, kenen kanssa ja kuinka monta kertaa pelaajan tyttöystävä tai vaimo on harrastanut anaaliseksiä.

Jos se on voiton hakemista "hinnalla millä hyvänsä", ei voitto ehkä ole sen arvoinen.

Positiivista asiassa on se, että kaukalossa suomalaiset tuomarit reagoivat kyseisiin ala-arvoisiin tempauksiin rangaistuksilla. Niin, käytösrangaistus voi joskus tulla muustakin kuin jäähystä mussuttamisesta.

Keskiviikkona keskustelun keskiöön noussut Juhani Tamminen ei ole syyllinen kiusaamiseen kiekkokaukaloissa. Ennakkoluulojen ja stereotypioiden levittelyyn Tamminen on kuitenkin syyllistynyt; eräänlaiseen hiljaiseen hyväksyntään nimittelyn ohella.

Tamminen on toistamiseen tituuleerannut itseään edelläkävijänä. Seuraavaksi haluaisin ehdottaa Tamille, että hän pyytäisi "hiirulaisilta" anteeksi.

Sitä, että hän ja muut samantyyppiset vanhemmatkin kiekkovaikuttajat tekisivät edelläkävijöinä jotain todellista myös homoseksuaalien kiekkoilijoiden eteen. Jotain näkyvää kaiken kiusaamisen lopettamiseksi.

Huuto metsään ei nyt riitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle