Mielipide

Jääkiekkoliitto on vuosikymmenet sulkenut silmänsä tirkistelyltä

MAAJOUKKUE / Kolumni
Lapsia suihkutiloissa tirkistelevä Jääkiekkoliiton toimihenkilö on saanut jatkaa toimiaan rauhassa vuosien ajan. Kukaan Liitossa ei ole puuttunut asiaan ja vastuulliset aikuiset ovat asettaneet lapsia vaaraan. Ainoa ratkaisu on asian pöyhiminen perinpohjaisesti ja todella iso siivous Jääkiekkoliitossa.

Artikkeli on julkaistu 2.12.2016.

Suomen nuorisomaajoukkueiden pelaajia on tirkistelty suihkussa ja pukuhuoneissa jo vuosikausia. Urheilulehti kertoi aiheesta uusimmassa paperilehdessään, ja artikkeliin oli haastateltu useita entisiä maajoukkuepelaajia sekä valmentajia. Tirkistelijä on Urheilulehden mukaan Jääkiekkoliitossa merkittävässä asemassa ollut henkilö.

Uutinen on pöyristyttävä jo itsessään. Vielä pelottavamman siitä tekee se tosiasia, että Jääkiekkoliitossa ei ole puututtu tirkistelijän toimintaan tähän päivään mennessä ja alastomien lasten tirkistely on jatkunut jopa vuosikymmenien ajan.

Lapsiin kohdistuva tirkistely on ollut julkinen salaisuus. Urheilulehden Samuel Savolaisen artikkelissa haastatellut kaksi juniorivalmentajaa ja useat pelaajat ovat tienneet asiasta, ja heidän kertomansa perusteella tirkistelijän käyttäytyminen on ollut hyvin laajalti tiedossa.

Liitossa täytyy tapahtua tuuletus, todella isolla kädellä.

Useat valmentajat ovat sulkeneet silmänsä, kääntäneet katseensa, naureskelleet ehkä vaivaantuneesti. Se nyt vaan on tuollainen, heh heh.

Samoin voidaan myös olettaa, että tapaus on ollut tiedossa Jääkiekkoliitossa laajemminkin. Vaikka valmentajat tai pelaajat eivät virallisia väyliä pitkin olisi tuoneet asiaa Liiton tietoon, on asiasta lähes takuuvarmasti puhuttu jollain tasolla.

Valmentajilla ja Liiton toimihenkilöillä on vastuu heidän huostaansa uskottujen lapsien turvallisuudesta. Tuo vastuu on törkeän huolimattomasti sivuutettu. Vaikka ei ole tiedossa, että tirkistelijä olisi tehnyt mitään muuta kuin katsellut suihkussa olevia lapsia, ei yhdelläkään asiasta tietoisena olleella ole voinut olla varmuutta siitä, että tämä jäisi vain siihen.

Lasten hyväksikäyttöä on lasten ja nuorten urheilussa huolestuttavan paljon. Tapauksia on noussut ulkomailla esille vuosien ja vuosikymmenten jälkeen niin kanadalaisessa juniorijääkiekossa, brittiläisessä jalkapallossa kuin useissa maissa tyttöjen voimistelussa.

Toistaiseksi ei ole syytä epäillä, että suomalaisessa jääkiekossa muhisi tällainen skandaali. Tämä tapaus kuitenkin osoittaa, että ilmapiiri on ollut juuri niin myrkyllinen, että sellainen olisi helposti voinut tapahtua — ja ehkä voisi yhä tapahtua.

Aikuiset valmentajat ovat vastuussa lasten turvallisuudesta. Kukaan heistä ei ole tehnyt asialle mitään, eikä ole pyrkinyt laittamaan stoppia tälle. Selitys ei voi olla, että eihän kenellekään ole käynyt mitään vahinkoa.

Jääkiekkoliiton tulee välittömästi palkata ulkopuolinen taho selvittämään asiaa. Selvitys täytyy saada valmiiksi mahdollisimman pikaisesti ja sen tulokset täytyy julkistaa yleisesti kaikkien saataville. Sen jälkeen Liitossa täytyy tapahtua tuuletus, todella isolla kädellä.

Kenellekään lasten tirkistelystä tienneellä ei pitäisi olla mitään asiaa toimimaan junioriurheilun parissa. Lapsensa maajoukkuetoimintaan muka vastuullisten aikuisten huomaan uskoneilla vanhemmilla on oikeus vastauksiin ja kaikkien tulevaisuudessa pukukopin suihkuun menevillä lapsilla ja nuorilla pitää olla varmuus siitä, että he ovat turvassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös