Mielipide

Ivan Humlin pää on kunnossa

LIIGA / Kolumni

Tšekkihyökkääjän värikästä historiaa tuskin kukaan voi kieltää. Ivan Humlin lämpenemisistä johtuneet ulosajot aiheuttivat menneinä kausina Kärppien valmennukselle, joukkueelle ja kannattajille lukuisia harmaita hiuksia. Tällä kaudella uuden valmentajan alaisuudessa Huml on ollut aiempia vuosia kurinalaisempi.

Humlin tämäkään kausi ei rikkeiden osalta ole täysin nuhteeton ollut. Raumalla pelatussa runkosarjan ottelussa tšekki sai suihkukomennuksen hänen potkaistuaan Lukon pelaajaa. Silti Kärppien pelejä ja toimintaa läheltä seuranneet ovat huomanneet suuremmassa mittakaavassa pelaajan slaavilaisen temperamentin pysyneen aiempia vuosia paremmin aisoissa.

Tällä kaudella selkein ero on ollut se, ettei Huml ole harrastanut jatkuvaa tilanteiden jälkeen tökkimistä tai tuomareille valittamista. Kaikesta tekemisestä huokuu se, että nyt Huml pelaa joukkueelle. Runkosarjan 57 pelattua ottelua toivat 49 tehopistettä ja joukkueen sisäisen pistepörssin voiton runkosarjan uuden piste-ennätyksen tehtailleessa joukkueessa. Runkosarjan voi siis sanoa Humlin osalta olleen varsin onnistunut.

Huml saa tiukoissa otteluissa osakseen suuren määrän roskapuhetta, joista osa ei täytä edes välttävän maun rajoja. Hänen hermojen pitävyyttä koetellaan kenties eniten koko Liigasta.

Pienimuotoinen verbaalinen sota kuuluu jääkiekkopeliin, mutta Humlin, etenkin keväisin saama kohtelu ylittää sillekin mittapuulle sopivat rajat. Illasta toiseen hän saa osakseen alatyylistä panettelua ja sääntöjen rajamailla liikkuvaa tökkimistä ja häirintää. Tuomareiden pillit soivat erittäin harvoin Humlin etujen mukaisesti.

Pelaajan maine antaa vastustajille oljenkorren, johon tartutaan häikäilemättä. Ilmiö on oululaisille tuttu jo ajalta ennen Humlia.

Kärppien edellinen tšekkitähti Pavel Rosa pelasi Kärpissä kaksi kautta, ja hänen jälkimmäiseltä kaudeltaan jäi kiekkoyleisön mieleen elävästi tilanne, jossa Espoon Bluesin rakkiosasto sai Rosan hermotasapainon järkkymään siinä määrin, että pelaaja elehti espoolaisille erittäin alatyylisesti. Tuloksena oli Rosalle ottelurangaistus, ja rakkiosasto jatkoi myhäillen kohti episodista seurannutta ylivoimaa.

Tarina ei edelleenkään kerro, millä sanavalinnoilla Rosan mieli saatiin järkkymään. Lienee kohtuullista veikata, että huudot eivät sisältäneet hyvän urheiluhengen mukaisia hengenkohotuksia.

Kärpät aloittaa tämän kauden pudotuspeliurakkansa HPK:ta vastaan. Hämeenlinnalaiset eivät välttämättä ole ensimmäisenä keinonaan ärsyttämässä Humlia, mutta ottelusarjojen edetessä on ennenkin nähty, että tiukan paikan tullen kaikki keinot käytetään voiton saavuttamiseksi. Pelissä on kuitenkin koko kausi.

Tämän kauden Humlia seuranneille tuskin olisi kovinkaan suuri yllätys, mikäli tšekki seisoisi taiston jälkeen ylpeästi pää pystyssä voittajana, autettuaan Kärpät tehopisteillään voittoon.

Jos Huml oli viime kausinaan ajoittain jopa taakka joukkueelle hölmöilyillään, on kauden 2013-14 Huml on kenties parasta vuosikertaa, mitä tältä taiturilta on nähty.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös