Islandersin tarvitsee menestyä nyt pitääkseen Tavaresin

New York Islandersin kasvoina vuodesta 2009 asti toimineen John Tavaresin aika seurassa uhkaa käydä vähiin. Hänen nykyinen sopimuksensa Islandersin kanssa päättyy tulevana kesänä eikä jatkosopimusta voida pitää millään mittarilla varmana asiana. On jopa hyvin todennäköistä, että Tavares ei enää kaudella 2018-19 pukeudu sinioranssiin peliasuun.

Kesäkuun 26. päivä vuonna 2009 oli unelmien täyttymys monelle New York Islandersin kannattajalle. Tuona päivänä NHL:n vuotuisen varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana lavalle kuulutettiin ihmepoika Kanadasta.

John Tavaresista oli kohistu kanadalaismediassa siitä asti, kun hän oli 14-vuotias ja nyt tuo samainen poika, "The next one" kuten jotkut sanoivat, varattiin Islandersiin. Seuraan, joka eli 1980-luvulla vahvaa dynastiaa, mutta vaipui sitemmin NHL:n pohjamutiin ja on pysynyt siellä visusti.

Hänen piti olla se pelaaja, joka nostaa Islandersin ahdingosta ja palauttaa menestyksen polulle. Siihen Tavares on parhaansa mukaan tähdännyt, mutta Islandersin yhdelle pelaajalle asettama taakka on ollut kohtuuton.

Kun Tavares ja Islanders solmivat kuusivuotisesta jatkosopimuksesta syksyllä 2011, hän suostui alihintaiseen sopimukseen Islandersin kanssa.

Islandersin johdon liikkeet eivät ole Tavaresin Stanley Cup -haavetta tukeneet.

Keskiansio jäi ainoastaan 5,5 miljoonaan dollariin kautta kohden, mutta Tavares osoitti suuruuttaan jo tuolloin jättämällä pöydälle kasan dollareita, koska halusi antaa joukkueelle enemmän pelimerkkejä kilpailukykyisyyden parantamiseksi.

Teko oli jalo, mutta loppujen lopuksi siitä ei ole ollut varsinkaan Tavaresille itselleen juuri iloa. Islandersin johdon liikkeet eivät ole Tavaresin Stanley Cup -haavetta tukeneet.

Suuret tähdet ovat kiertäneet kesäisin Brooklynissä pelaavan joukkueen kaukaa, Garth Snow'n tekemät vaihtokaupat ovat epäonnistuneet suurimmilta osin, ja nekin pelaajat jotka ovat sattuneet onnistumaan Islandersin riveissä, ovat hinnoitelleet itsensä ulos joukkueesta.

Snow'lla oli Tavaresin sopimuksen verran aikaa saada joukkue kilpailukykyiseksi, mutta siihen hän ei ole pystynyt. Tulevaksi kaudeksi Edmontonista hankittu Jordan Eberle on toki hyvä palanen joukkueeseen, mutta ei hänkään mikään sateentekijä ole.

Snow oli tiettävästi pitkin kevättä ja kesää Matt Duchenen perässä, mutta Colorado Avalanchen kova hintapyyntö sai Snow'n perääntymään. Avalanche olisi tiettävästi halunnut vaihdossa Duchenesta kärkipuolustajan, Mathew Barzalin tai Ryan Pulockin sekä varausvuoroja.

Tähän Snow ei suostunut, vaan piti mieluummin Barzalin sekä Pulockin joukkueessa ja lähetti Travis Hamonicin Calgaryyn vaihdossa varausvuoroihin perustellen kaupan siten, että noita varausvuoroja voitaisiin liikutella vielä kesän aikana eteenpäin joukkueen vahvistamiseksi. Ei ole liikuteltu.

Islandersin joukkue noudattaa tulevalla kaudella samaa kaavaa kuin niin monena vuonna aiemminkin. Kokoonpano on kärkeä vaille valmis − eikä se sen valmiimmaksi taida tänäkään vuonna tulla. Pudotuspeleihin pääseminen edellyttää kovia tasonnostoja seuran nuorisolta sekä kapean puolustuksen ylisuorittamista.

Snow on liikkeillään, tai niiden puuttumisella, pelaamassa Tavaresia kovaa vauhtia pois seuran riveistä. Joukkueen ykköstähti haluaa voittaa Stanley Cupin, mutta viimeisten vuosien aikana kovin moni liike, joka seurassa on nähty, ei ole tukenut tämän haaveen toteutumista.

Sen sijaan synnyinseuduilla Torontossa on haaveiltu Tavaresista jo vuosikausia ja sattumalta siellä on vahvasti rakentumassa ammattitaidolla kyhätty nippu, joka todennäköisesti taistelee Stanley Cupista muutaman vuoden sisällä.

Lue myös

Uskooko Tavares Islandersiin? Kevät on Islanders-fanien taivasta ja helvettiä

NHL | 25.2.2018 10:22
Maanantaina tuleva siirtotakaraja, tulevat pudotuspelit ja John Tavaresin sopimustilanne ovat Islanders-organisaatiolla kriittisintä aikaa 2000-luvulla. Etenkin Tavaresin jatko voi heittää joukkueen taivaaseen tai helvettiin. lue lisää

Josh Bailey on noussut harmaasta massasta yhdeksi NHL-kauden komeetaksi

NHL | 7.2.2018 16:00
John Tavaresin, Mathew Barzalin ja Anders Leen lisäksi New York Islandersissa parrasvaloihin on tällä kaudella noussut uransa parasta kauttaan pelaava Josh Bailey. 28-vuotias Bailey on tahkonnut NHL:ssä lähes 700 ottelua, mutta tunnustusta hyökkääjä on saanut vasta viime aikoina. lue lisää

Mathew Barzal noussut jo Calder Trophy -suosikiksi

NHL | 26.1.2018 17:00
New York Islandersin 20-vuotias sentteri Mathew Barzal on vain parantanut otteitaan kauden edetessä. Barzal on tammikuun aikana mennyt tulokkaiden pistepörssin kärkeen ja on yli 80 tehopisteen vauhdissa. Edes alkukauden kohutuin tulokas, Vancouver Canuksin maalitykki, Brock Boeser ei ole pystynyt vastaamaan Barzalin huimaan vireeseen. lue lisää

Islanders järjesti maalijuhlat - Penguinsin tähdet liikaa Red Wingsille

NHL | 13.1.2018 23:35
Mathew Barzal iski tehot 2+3, kun New York Islanders murskasi paikallisvastustaja New York Rangersin. Pittsburgh Penguinsin Jevgeni Malkin ja Phil Kessel puolestaan viettivät kolmen pisteen iltaa Detroit Red Wingsin kustannuksella. lue lisää

Mayfieldille viisivuotinen jatkosopimus Islandersiin

NHL | 6.1.2018 13:23
New York Islanders on tehnyt viisivuotisen jatkosopimuksen puolustaja Scott Mayfieldin kanssa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

John Tavares

NY Islanders #91 L kh
s. 1990 Missisauga, ONT, CAN
183CM / 88KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2009 New York Islanders 1. kierros #1