Islandersin tarvitsee menestyä nyt pitääkseen Tavaresin

New York Islandersin kasvoina vuodesta 2009 asti toimineen John Tavaresin aika seurassa uhkaa käydä vähiin. Hänen nykyinen sopimuksensa Islandersin kanssa päättyy tulevana kesänä eikä jatkosopimusta voida pitää millään mittarilla varmana asiana. On jopa hyvin todennäköistä, että Tavares ei enää kaudella 2018-19 pukeudu sinioranssiin peliasuun.

Kesäkuun 26. päivä vuonna 2009 oli unelmien täyttymys monelle New York Islandersin kannattajalle. Tuona päivänä NHL:n vuotuisen varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana lavalle kuulutettiin ihmepoika Kanadasta.

John Tavaresista oli kohistu kanadalaismediassa siitä asti, kun hän oli 14-vuotias ja nyt tuo samainen poika, "The next one" kuten jotkut sanoivat, varattiin Islandersiin. Seuraan, joka eli 1980-luvulla vahvaa dynastiaa, mutta vaipui sitemmin NHL:n pohjamutiin ja on pysynyt siellä visusti.

Hänen piti olla se pelaaja, joka nostaa Islandersin ahdingosta ja palauttaa menestyksen polulle. Siihen Tavares on parhaansa mukaan tähdännyt, mutta Islandersin yhdelle pelaajalle asettama taakka on ollut kohtuuton.

Kun Tavares ja Islanders solmivat kuusivuotisesta jatkosopimuksesta syksyllä 2011, hän suostui alihintaiseen sopimukseen Islandersin kanssa.

Islandersin johdon liikkeet eivät ole Tavaresin Stanley Cup -haavetta tukeneet.

Keskiansio jäi ainoastaan 5,5 miljoonaan dollariin kautta kohden, mutta Tavares osoitti suuruuttaan jo tuolloin jättämällä pöydälle kasan dollareita, koska halusi antaa joukkueelle enemmän pelimerkkejä kilpailukykyisyyden parantamiseksi.

Teko oli jalo, mutta loppujen lopuksi siitä ei ole ollut varsinkaan Tavaresille itselleen juuri iloa. Islandersin johdon liikkeet eivät ole Tavaresin Stanley Cup -haavetta tukeneet.

Suuret tähdet ovat kiertäneet kesäisin Brooklynissä pelaavan joukkueen kaukaa, Garth Snow'n tekemät vaihtokaupat ovat epäonnistuneet suurimmilta osin, ja nekin pelaajat jotka ovat sattuneet onnistumaan Islandersin riveissä, ovat hinnoitelleet itsensä ulos joukkueesta.

Snow'lla oli Tavaresin sopimuksen verran aikaa saada joukkue kilpailukykyiseksi, mutta siihen hän ei ole pystynyt. Tulevaksi kaudeksi Edmontonista hankittu Jordan Eberle on toki hyvä palanen joukkueeseen, mutta ei hänkään mikään sateentekijä ole.

Snow oli tiettävästi pitkin kevättä ja kesää Matt Duchenen perässä, mutta Colorado Avalanchen kova hintapyyntö sai Snow'n perääntymään. Avalanche olisi tiettävästi halunnut vaihdossa Duchenesta kärkipuolustajan, Mathew Barzalin tai Ryan Pulockin sekä varausvuoroja.

Tähän Snow ei suostunut, vaan piti mieluummin Barzalin sekä Pulockin joukkueessa ja lähetti Travis Hamonicin Calgaryyn vaihdossa varausvuoroihin perustellen kaupan siten, että noita varausvuoroja voitaisiin liikutella vielä kesän aikana eteenpäin joukkueen vahvistamiseksi. Ei ole liikuteltu.

Islandersin joukkue noudattaa tulevalla kaudella samaa kaavaa kuin niin monena vuonna aiemminkin. Kokoonpano on kärkeä vaille valmis − eikä se sen valmiimmaksi taida tänäkään vuonna tulla. Pudotuspeleihin pääseminen edellyttää kovia tasonnostoja seuran nuorisolta sekä kapean puolustuksen ylisuorittamista.

Snow on liikkeillään, tai niiden puuttumisella, pelaamassa Tavaresia kovaa vauhtia pois seuran riveistä. Joukkueen ykköstähti haluaa voittaa Stanley Cupin, mutta viimeisten vuosien aikana kovin moni liike, joka seurassa on nähty, ei ole tukenut tämän haaveen toteutumista.

Sen sijaan synnyinseuduilla Torontossa on haaveiltu Tavaresista jo vuosikausia ja sattumalta siellä on vahvasti rakentumassa ammattitaidolla kyhätty nippu, joka todennäköisesti taistelee Stanley Cupista muutaman vuoden sisällä.

Lue myös

Rapakon takaa, marraskuu: Duchene-kauppa heijastui sekä joukkueisiin että yksilöihin

NHL | 10.12.2017 12:00
Matt Duchene kaupattiin marraskuun kuudentena Colorado Avalanchesta Ottawa Senatorsiin, minkä seurauksena Kyle Turris siirtyi Senatorsista Nashville Predatorsiin. Kolmen joukkueen välinen kauppa heijastui vahvasti marraskuun joukkue- ja pelaajavalintoihin, sillä nousijoiksi valikoituivat Predators ja Nathan MacKinnon. lue lisää

Kuljomin jopa loppukauden sivussa

NHL | 14.11.2017 10:16
New York Islandersin Nikolai Kuljominia odottaa pitkä sairausloma. lue lisää

”Kiekkoilijat eivät ole kovia jätkiä” − Anders Lee löysi kutsumuksensa hyväntekeväisyystyöstä

NHL | 19.10.2017 7:00
Anders Lee ei allekirjoita väitteitä jääkiekkoilijoiden kovuudesta. Hänen mielestään kovin kaveri on 16-vuotias syöpää sairastava Fenov Pierre-Louis. lue lisää

NHL 65:00 - Onko Patrik Laineen alkukausi ollut pettymys?

NHL | 15.10.2017 14:00
Miten suomalaiset maalivahdit ovat aloittaneet kautensa? Missä menee Jori Lehterä? Onko tuomarilinja liian tiukka? Mitkä NHL-joukkueet ovat olleet positiivisia yllätyksiä alkaneella kaudella? Näistä ja monista muista aiheista puhetta toista kertaa ilmestyneessä Jatkoajan NHL 65:00 -podcastissa. lue lisää

NHL:n heikoimmat puolustukset 2017-18: NHL-tulokkaalla vaikea kausi, Avalanche ei vieläkään vakuuta

NHL | 3.10.2017 8:00
Jatkoajan NHL-toimitus otti kauden kynnyksellä kynsiinsä sarjan heikoimmat puolustukset. Listauksessa on otettu huomioon niin puolustuksen kuin maalivahtien tasokkuus. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

John Tavares

NY Islanders #91 L kh
s. 1990 Missisauga, ONT, CAN
183CM / 88KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2009 New York Islanders 1. kierros #1