Ilves rakentaa kevään kovinta yllätystä

Ilveksen ympärillä on eletty kevään korvilla mielenkiintoisia aikoja – omistajanvaihdos ja joukkueen lennokas kevätkunto kohti pudotuspelejä ovat herättäneet perinteikkään seuran kannattajineen uuteen nousuun. Muhiiko Tampereella kevään suurin yllätys?

Syyskuussa oli jälleen alkamassa odotuksien osalta normaali liigakausi – Tappara yksi mestarisuosikeista ja Ilveksen osalta puhetta riitti lähinnä vain synkistä talouslukemista.

Pelillisesti Ilveksen kauden loppua uumoiltiin heti alkukierroksilla Sami Sandellin loukkaannuttua – takaisku, jota tamperelaisseuralla ei ollut omista riveistä paikata, saati taloudellisia resursseja hankkia ulkopuolelta.

Johtavan pelaajan menettäminen sairastuvalle loppukaudeksi jo toista vuotta peräkkäin oli varmasti kova takaisku myös henkisesti koko joukkueelle. Uutinen Sandellin kauden ennenaikaisesta päättymisestä sai haaveet pudotuspelipaikasta tuntumaan ainakin kannattajien parissa kaukaisilta.

Toisin näyttää kuitenkin käyvän, sillä Ilves on herännyt taistelemaan viimeisestä tarjolla olevasta pudotuspelipaikasta kynsin ja hampain. Joukkueen tahtotila ja taisteluilme näkyvät katsomoihin asti, jotka ovat alkaneet täyttyä niin koti- kuin vieraspeleissäkin Ilveksen kannattajista. Tästä ansaitusta tuesta ei taatusti ole haittaa pudotuspelipaikasta taistellessa ja Ilveksen uutta nousua luotaessa.

Huteja ja täysosumia

Allsvenskanista Ilvekseen siirtyneestä Mitch Wahlista ei kuoriutunut maaliruiskua, ei myöskään Brett Bulmerista, josta ei ollut merkittävää hyötyä joukkueelle sen kaipaamilla osa-alueilla. Tarttui Ilveksen haaviin lopulta vahvistukseksi osoittautunut Jerry D'Amigo – nuorten esiinmarssia unohtamatta. Kultakypärääkin kantamaan päässyt Otto Koivula etunenässä on ollut tekemässä lupaavien omien kasvattien esiinmarssia tärkeällä hetkellä.

Samaan aikaan maalivahtivalmentaja Markus Korhonen on onnistunut tamperelaisten iloksi leipomaan Antti Lehtosesta huippuvireisen viimeisen lukon Ilveksen alakertaan - kiekkoja pompottelevasta ja hieman epävarmasta maalivahdista kovaan vireeseen äityneeksi tukipilariksi yhden kauden aikana.

Lehtonen on varmasti kaikkien yllätykseksi otteillaan syrjäyttänyt ykkösvahdin paikalta kokeneen Hannu Toivosen. Maalivahtiosasto on siis tupsukorvilla kunnossa kevättä silmällä pitäen.

Suhteellisen kapealla materiaalilla operoivan Ilveksen harmiksi myös puolustukseen on kauden aikana kohdistunut loukkaantumia, esim. Jyri Niemen poissaolo tupsukorvien alakerrasta oli kova isku. Loukkaantumisia paikkaamaan on marssinut nuoria omia kasvatteja, jotka ovat ottaneet paikkansa Ilveksen takalinjoilla onnistuen tarjolla olevan kasvaneen vastuun haltuun ottamisessa varsin hyvin. Mainittakoon tässä esimerkkeinä Ville Järvinen ja Olli Vainio, joista esimerkiksi jälkimmäisen plus/miinus-tilasto on vakuuttava +14 – seuraavana joukkueen sisäisessä tilastossa on Veli-Matti Vittasmäki lukemalla +8.

Myös kokenut konkari, Tapparasta täksi kaudeksi käytävän toiseen päähän pelivarusteensa siirtänyt Teemu Aalto, on tosipelien lähestyessä alkanut osua tolppien väliin – viivapelotteeksi hankittu Aalto alkaa siis oikeaan aikaan lunastaa häneen kohdistuneita odotuksia.

Ilveksen puolustuksessa on toki kevättä ajatellen käyttöä esimerkiksi sairastuvalla olevalle kokeneelle Arto Laatikaiselle, mutta nuorten esiinmarssi miellyttää varmasti niin joukkueen kannattajia kuin päävalmentaja Karri Kiveä. Elintärkeää seuralle, jolla ei ole varaa heilua siirtomarkkinoilla miten lystää.

Kuinka pitkälle Ilveksen bensa riittää kevään karkeloissa?

Voittamisen makuun päässyt joukkue on ollut viime kierroksilla vaikea pysäytettävä, sen ovat saaneet kokea niin runkosarjan voitosta taistellut TPS, kuin myös samasta pudotuspelipaikasta Ilveksen kanssa taisteleva Lukko kotonaan. Kahden maalin tappioasemasta Raumalla vakuuttavaan voittoon noussut Ilves osoitti selkärankaa ja jo mainittua tahtotilaa runsaslukuisen reissuun lähteneen fanilaumansa edessä – Ilves ei luovuta, vaan haluaa päästä sekoittamaan pakkaa altavastaajan asemasta pudotuspeleihin.

Jos mennään hieman asioiden edelle ja asiat etenisivät Karri Kiven johtaman lauman suunnitelmien mukaan, niin kenellepä kiekkoa seuraavalle ei maistuisi mahdollinen paikallisvääntö pudotuspeleissä Ilveksen ja Tapparan välillä.

Runkosarjan loppuohjelma antaa pudotuspelipaikan suhteen avaimet täysin tamperelaisten omiin käsiin. Pelillisesti ja henkisesti Ilves on osoittanut olevansa valmis voittamaan jokaisen ottelun, kannattajat ovat lähteneet liikkeelle ja kevään kliimaksi odottaa loppuhuipennustaan.

Nähdäänkö esimerkiksi lauantaina täpötäysi Hakametsä todistamassa, kun Ilves varmistaa paikkansa kevään tosipeleihin, vai jääkö uuden Ilveksen alkutaipaleesta pelien osalta lupaavan alun jälkeen lopulta vain luu käteen.

Kone kiertää ja maalisuora lähestyy, onnistuuko Ilves pitämään kärkipaikkansa kamppailussa viimeisestä pudotuspelipaikasta vai sujahtaako joku kilpakumppaneista vielä ohi ennen ruutulippua.

Kävi miten kävi, eletään kuitenkin Ilvesläisittäin positiivisia aikoja. Keskustelu on siirtynyt odotetusta omistajanvaihdoksesta ja talouslukemista enemmän itse jääkiekkoon. Mahdollinen pudotuspelimenestys toisi lentävän lähdön koko organisaatiolle.

Ensisysäys Ilveksen uudelle alulle on annettu nyt myös kaukalossa. Seuraavaksi katsotaan kuinka pitkälle Karri Kivi suojatteineen kevään hurmoksessa kiihdyttää ja riittääkö bensa isompaankin yllätykseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Syy Ilveksen maalivahdin vaihtamiseen Lehtosen loukkaantuminen: "Hän on pää vessanpöntössä"

LIIGA | 6.10.2017 21:31
Ilves vaihtoi kolmanteen erään maalilleen Markus Ruusun. Antti Lehtonen sai torjuntatilanteessa iskun päähänsä toisessa erässä eikä pystynyt enää jatkamaan ottelua. lue lisää

Aurinkoprinssi: Tamminen ja kolme sarjatasoa: "Varmasti on itsekkäitä pelaajia"

LIIGA | 25.3.2018 17:00
Tavallista pidemmän tien Liiga-jäille kulkenut Juhani Tamminen avasi Aurinkoprinssi-juttusarjansa päätösosassa Suomen kolmen korkeimman tason jääkiekkosarjojen eroja sekä todellisuutta pelaajan näkökulmasta. lue lisää

Ilvekselle uusia sopimuksia - Savilahti ja Leimu palaavat tupsukorviin

LIIGA | 22.3.2018 15:58
Liigassa pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt Tampereen Ilves on tehnyt seitsemän uutta pelaajasopimusta ensi kaudeksi. Uusia hankintoja on kolme, minkä lisäksi on tehty kolme jatkosopimusta. Lisäksi junioreista rinkiin nousee yksi pelaaja. lue lisää

Otto Koivula solmi Islandersin kanssa NHL-tulokassopimuksen

LIIGA | NHL | 21.3.2018 20:18
New York Islanders teki neljännen kierroksen varauksensa Otto Koivulan kanssa kolmivuotisen tulokassopimuksen. lue lisää

Koppanen matkaa loppukaudeksi Pohjois-Amerikkaan − "Juttu oli suunnitelmissa jo ennen kauden alkua"

LIIGA | 11.3.2018 18:37
Ilveksen pelit päättyivät runkosarjaan, mutta tamperelaisjoukkueen nuori pelimies Joona Koppanen ei aloita vielä kesänviettoa. Päinvastoin, hyökkääjä suuntaa Pohjois-Amerikkaan, hänet varanneen Boston Bruinsin organisaatioon. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

KärpätTappara
"Kärpät pokkaa mestaruuden"
Molemmilta joukkueilta löytyy vielä ammentamatonta potentiaalia erityisesti hyökkäyssuuntaan. Tapparalla tätä on hieman enemmän, mutta Kärppien suoritustaso on tasaisempi. Vahva menestys kotiotteluissa tämänkin vuoden pudotuspeleissä puoltaa Kärppien voittoa. Kärpiltä onkin lupa odottaa paluuta aktiivisempaan ilmeeseen, mikä iskee kirvesrinnat niin ahtaalle, ettei ottelusarjan jatkaminen onnistu.
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2

Luetuimmat

Jerry D'Amigo

KalPa #89 L h
s. 1991 Binghamton, ONT, CAN
180CM / 89KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2009 Toronto Maple Leafs 9. kierros #158