Ilves rakentaa kevään kovinta yllätystä

Ilveksen ympärillä on eletty kevään korvilla mielenkiintoisia aikoja – omistajanvaihdos ja joukkueen lennokas kevätkunto kohti pudotuspelejä ovat herättäneet perinteikkään seuran kannattajineen uuteen nousuun. Muhiiko Tampereella kevään suurin yllätys?

Syyskuussa oli jälleen alkamassa odotuksien osalta normaali liigakausi – Tappara yksi mestarisuosikeista ja Ilveksen osalta puhetta riitti lähinnä vain synkistä talouslukemista.

Pelillisesti Ilveksen kauden loppua uumoiltiin heti alkukierroksilla Sami Sandellin loukkaannuttua – takaisku, jota tamperelaisseuralla ei ollut omista riveistä paikata, saati taloudellisia resursseja hankkia ulkopuolelta.

Johtavan pelaajan menettäminen sairastuvalle loppukaudeksi jo toista vuotta peräkkäin oli varmasti kova takaisku myös henkisesti koko joukkueelle. Uutinen Sandellin kauden ennenaikaisesta päättymisestä sai haaveet pudotuspelipaikasta tuntumaan ainakin kannattajien parissa kaukaisilta.

Toisin näyttää kuitenkin käyvän, sillä Ilves on herännyt taistelemaan viimeisestä tarjolla olevasta pudotuspelipaikasta kynsin ja hampain. Joukkueen tahtotila ja taisteluilme näkyvät katsomoihin asti, jotka ovat alkaneet täyttyä niin koti- kuin vieraspeleissäkin Ilveksen kannattajista. Tästä ansaitusta tuesta ei taatusti ole haittaa pudotuspelipaikasta taistellessa ja Ilveksen uutta nousua luotaessa.

Huteja ja täysosumia

Allsvenskanista Ilvekseen siirtyneestä Mitch Wahlista ei kuoriutunut maaliruiskua, ei myöskään Brett Bulmerista, josta ei ollut merkittävää hyötyä joukkueelle sen kaipaamilla osa-alueilla. Tarttui Ilveksen haaviin lopulta vahvistukseksi osoittautunut Jerry D'Amigo – nuorten esiinmarssia unohtamatta. Kultakypärääkin kantamaan päässyt Otto Koivula etunenässä on ollut tekemässä lupaavien omien kasvattien esiinmarssia tärkeällä hetkellä.

Samaan aikaan maalivahtivalmentaja Markus Korhonen on onnistunut tamperelaisten iloksi leipomaan Antti Lehtosesta huippuvireisen viimeisen lukon Ilveksen alakertaan - kiekkoja pompottelevasta ja hieman epävarmasta maalivahdista kovaan vireeseen äityneeksi tukipilariksi yhden kauden aikana.

Lehtonen on varmasti kaikkien yllätykseksi otteillaan syrjäyttänyt ykkösvahdin paikalta kokeneen Hannu Toivosen. Maalivahtiosasto on siis tupsukorvilla kunnossa kevättä silmällä pitäen.

Suhteellisen kapealla materiaalilla operoivan Ilveksen harmiksi myös puolustukseen on kauden aikana kohdistunut loukkaantumia, esim. Jyri Niemen poissaolo tupsukorvien alakerrasta oli kova isku. Loukkaantumisia paikkaamaan on marssinut nuoria omia kasvatteja, jotka ovat ottaneet paikkansa Ilveksen takalinjoilla onnistuen tarjolla olevan kasvaneen vastuun haltuun ottamisessa varsin hyvin. Mainittakoon tässä esimerkkeinä Ville Järvinen ja Olli Vainio, joista esimerkiksi jälkimmäisen plus/miinus-tilasto on vakuuttava +14 – seuraavana joukkueen sisäisessä tilastossa on Veli-Matti Vittasmäki lukemalla +8.

Myös kokenut konkari, Tapparasta täksi kaudeksi käytävän toiseen päähän pelivarusteensa siirtänyt Teemu Aalto, on tosipelien lähestyessä alkanut osua tolppien väliin – viivapelotteeksi hankittu Aalto alkaa siis oikeaan aikaan lunastaa häneen kohdistuneita odotuksia.

Ilveksen puolustuksessa on toki kevättä ajatellen käyttöä esimerkiksi sairastuvalla olevalle kokeneelle Arto Laatikaiselle, mutta nuorten esiinmarssi miellyttää varmasti niin joukkueen kannattajia kuin päävalmentaja Karri Kiveä. Elintärkeää seuralle, jolla ei ole varaa heilua siirtomarkkinoilla miten lystää.

Kuinka pitkälle Ilveksen bensa riittää kevään karkeloissa?

Voittamisen makuun päässyt joukkue on ollut viime kierroksilla vaikea pysäytettävä, sen ovat saaneet kokea niin runkosarjan voitosta taistellut TPS, kuin myös samasta pudotuspelipaikasta Ilveksen kanssa taisteleva Lukko kotonaan. Kahden maalin tappioasemasta Raumalla vakuuttavaan voittoon noussut Ilves osoitti selkärankaa ja jo mainittua tahtotilaa runsaslukuisen reissuun lähteneen fanilaumansa edessä – Ilves ei luovuta, vaan haluaa päästä sekoittamaan pakkaa altavastaajan asemasta pudotuspeleihin.

Jos mennään hieman asioiden edelle ja asiat etenisivät Karri Kiven johtaman lauman suunnitelmien mukaan, niin kenellepä kiekkoa seuraavalle ei maistuisi mahdollinen paikallisvääntö pudotuspeleissä Ilveksen ja Tapparan välillä.

Runkosarjan loppuohjelma antaa pudotuspelipaikan suhteen avaimet täysin tamperelaisten omiin käsiin. Pelillisesti ja henkisesti Ilves on osoittanut olevansa valmis voittamaan jokaisen ottelun, kannattajat ovat lähteneet liikkeelle ja kevään kliimaksi odottaa loppuhuipennustaan.

Nähdäänkö esimerkiksi lauantaina täpötäysi Hakametsä todistamassa, kun Ilves varmistaa paikkansa kevään tosipeleihin, vai jääkö uuden Ilveksen alkutaipaleesta pelien osalta lupaavan alun jälkeen lopulta vain luu käteen.

Kone kiertää ja maalisuora lähestyy, onnistuuko Ilves pitämään kärkipaikkansa kamppailussa viimeisestä pudotuspelipaikasta vai sujahtaako joku kilpakumppaneista vielä ohi ennen ruutulippua.

Kävi miten kävi, eletään kuitenkin Ilvesläisittäin positiivisia aikoja. Keskustelu on siirtynyt odotetusta omistajanvaihdoksesta ja talouslukemista enemmän itse jääkiekkoon. Mahdollinen pudotuspelimenestys toisi lentävän lähdön koko organisaatiolle.

Ensisysäys Ilveksen uudelle alulle on annettu nyt myös kaukalossa. Seuraavaksi katsotaan kuinka pitkälle Karri Kivi suojatteineen kevään hurmoksessa kiihdyttää ja riittääkö bensa isompaankin yllätykseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Maanantaijää, viikko 10: Suosi suomalaisia, unohda ulkomaalaiset

LIIGA | 6.3.2017 9:43
Runkosarjaa on enää viikko jäljellä, joten Maanantaijäällä keskitytään edelleen pudotuspeleihin. Myös ulkomaalaisten pelaajien puuttuminen pistepörssin kärkipaikoilta puhuttaa. lue lisää

Syy Ilveksen maalivahdin vaihtamiseen Lehtosen loukkaantuminen: "Hän on pää vessanpöntössä"

LIIGA | 6.10.2017 21:31
Ilves vaihtoi kolmanteen erään maalilleen Markus Ruusun. Antti Lehtonen sai torjuntatilanteessa iskun päähänsä toisessa erässä eikä pystynyt enää jatkamaan ottelua. lue lisää

Ilveksen kausi päättyi pettymykseen − Aalto näki synkässä pilvessä hopeareunuksen

LIIGA | 1.4.2017 20:13
Ilveksen kausi päättyi Tapparaa vastaan äärimmäisen tiukan puolivälieräsarjan jälkeen. Tupsukorvien puolustaja Teemu Aalto oli luonnollisesti pettynyt ottelun jälkeen, mutta näki joukkueensa kaudessa paljon hyvääkin. lue lisää

Video: Menikö tuomareilta Ilves-vahdin luistimella potkaisu ohi?

LIIGA | 24.3.2017 0:00
Tappara tasoitti otteluvoitot Ilvestä vastaan, kun se voitti toisen puolivälieräkamppalun jatkoerässä maalein 2−1. Ottelun jälkeen huomioita herätti tilanne, jossa Ilveksen maalivahti Antti Lehtonen näyttää potkaisevan Tappara-pelaajaa. lue lisää

Ilveksen kultakypärä koki kovia kolmannen erän alussa

LIIGA | 21.3.2017 20:41
Ilveksen amerikkalaisvahvistus Jerry D'Amigo törmäsi kolmannessa erässä Tappara-maalin tolppaan ja luisteli saman tien pukukoppiin rannettaan pidellen. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

IlvesÄssät
"Ilveksellä pakkovoiton paikka"
Jos Ilves mielii vielä pudotuspelipaikalle, 13 pisteen eron kurominen juuri Ässiin tulee aloittaa nyt. Tamperelaisten harmiksi erityisesti puolustuspelaaminen on ollut retuperällä, mikä tietää ongelmia uusia tuulia saaneen Ässien hyökkäyspelaamisen käsissä. Porilaisten ylivoimapelaaminen on ollut heikkoa, mutta tehokkuus tasakentällisin kantaa voittoon Tampereella.
 • 2
 • 3
 • 3
 • 4
JukuritJYP
"Jukurit ei voita vieläkään JYPiä "
Jukurit ei ole liigataipaleensa aikana onnistunut voittamaan JYPiä kertaakaan kotikaukalossaan. Tämän korjaamiseen hyvät lähtökohdat tarjoavat mikkeliläisten pirteät viime aikojen otteet sekä JYPin pitkäksi venynyt peli edellisiltana. Alusta selviäminen kuivin jaloin olisi puolikas voitto isännille, mutta tätä ei kuitenkaan käy. Jyväskyläläisten laaja hyökkäyskalusto takoo tarvittavat maalit.
 • 1
 • 3
 • 4
KalPaHIFK
"HIFK:n tehokkuus tuo voiton"
KalPalla on ollut viime aikoina pahoja ongelmia maalinteon kanssa. Kaivattua raikkauttakaan ei tuo ainakaan edellisen illan nappio SaiPalle. HIFK on puolestaan esiintynyt nousujohteisesti, vaikka erityisesti avauspelaamiseen liittyy omat ongelmansa. Tehokkuus maalipaikoissa on ollut kuitenkin hyvällä tasolla, mikä puoltaa vierasvoittoa Kuopion lauantai-illassa.
 • 0
 • 2
 • 3
 • 4
KooKooSaiPa
"Kaakon derbyssä ylitöitä"
Lauantai-illan helmi nähdään Kouvolassa, kun Kaakon derby mitellään viidennen kerran tällä kaudella. Molemmat joukkueet ovat onnistuneet voittamaan kahdesti, kun SaiPa nappasi voittonsa pirteän jaksonsa aikana. Erittäin sitkeä puolustuspelaaminen tuo kovan haasteen kouvolalaisille, eikä täyttä pistepottia irtoakaan. Huumatunnelma vie ottelun jatkoajalle.
 • 2
 • 3
 • 2
 • 3
KärpätPelicans
"Kärpät ei jätä räikeää etumatkaa käyttämättä"
Pelicans lähtee valtavalta takamatkalta Kärppien vieraaksi. Loukkaantuneiden lista on nälkävuoden mittainen, ja alla on matkustuksen ja edellisen päivän pitkän ottelun tuomat rasitukset. Tämä on herkkua Kärppien vauhdikkaalle pelityylille. Oululaiset hyödyntävätkin väsähtämisen terävien kärkiyksilöiden johdolla.
 • 5
 • 6
 • 1
 • 2
LukkoTappara
"Lukko voittaa jälleen"
Lukko esitti unohtumattoman nousun Tapparaa vastaan edellisessä kohtaamisessa. Tämän jälkeenkin Lukon lento on ollut vakuuttavampaa, vaikka Tappara edellisenä päivänä hakikin tärkeät pisteet Hämeenlinnasta. Tuoreempi jalka, maalinteon tehokkuus, sekä ehjempi kokonaispaketti tuovat raumalaisille kaivatun edun.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
SportHPK
"HPK palaa voittokantaan"
Oivaan lentoon yltäneen HPK:n lento katkesi ainakin hetkellisesti edellisessä ottelussa. Hieman säästelevämpi taktiikkaa maksaa hyötyään Vaasassa, jossa hämeenlinnalaiset jahtaavat ensimmäistä suoraa vierasvoittoa pitkään aikaan. Sportin viikko on ollut kiireettömämpi, mutta myös heidän kotisaldonsa on heikko. HPK:n hurmoksessa lentävät kärkipelaajat tuovat kaivatun voiton.
 • 0
 • 1
 • 3
 • 4

Luetuimmat

Antti Lehtonen

Ilves #35 L mv
s. 1993 Jyväskylä
183CM / 80KG
SOPIMUS: 2019