Mielipide

Ilkka Kaarnan mietteitä kauden alla

LIIGA / Kolumni
Jatkoajan toimitus kävi kyselemässä SaiPan toimitusjohtajalta Ilkka Kaarnalta tämän mietteitä kauden avauksen kynnyksellä.

Täysin penkin alle menneen viime kauden jälkeen puhuttiin kaupungilla ja kahvipöydissä että SaiPa menettää sponsoreita pelaajaruletin takia. Monet sanoivat kuulleensa kuinka se ja se yritys lopettaa SaiPan tukemisen, mutta kuinka asian laita todellisuudessa oli?

- Lähtötilanne tähän kauteen oli täysin sama kuin kaikkiin muihinkin kausiin. Sponsorit ovat mukana samalla tavalla kuin aina ennenkin, joka vuosi sponsoreista vaihtuu noin 20-30% ja vaihtuvuus tapahtuu pienempien tukijoiden keskuudessa. Sponsorien kanssa toiminta on paljon muuta kuin että tuijotetaan vain joukkueen menestystä.

Sponsoreihin joukkueen viime kauden menestys ja pelaajavaihdokset eivät siis vaikuttaneet, mutta muuttuiko pelaajien suhtautuminen SaiPaan viime kauden jälkeen ja vaikuttiko se uusien pelaajien hankintaa? - Ei voi sanoa että sijoitus olisi vaikuttanut pelaajien hankkimiseen. Pelaajien keskuudessa SaiPalla on hyvä maine ja se on seikka joka merkitsee paljon, kun pelaaja valitsee joukkuettaan.

- Hankinnoissa joudutaankin ottamaan riskejä, täytyy hankkia pelaajia jotka ovat muiden hylkäämiä tai joiden ura on ollut jo laskusuunnassa syystä tai toisesta. Tällaisia pelaajia on myös usein onnistuttu löytämään, kuten Pasi Määttänen, Keijo Säilynoja ja Timo Saarikoski.

- SaiPassa on realiteetit tiedossa, eli SaiPa on pikkuseura jolla ei ole varaa valmiita huippupelaajia hankkia, varsinkin kotimaan markkinat ovat pienelle seuralla vaikeat. Ulkomailta pelaajia hankittaessa ollaankin jo suunnilleen samalla viivalla suurempien kanssa, mutta ei niitä tähtiä ole varaa ulkomailtakaan ostaa. Täytyy pyrkiä löytämään pelaajia joilla on edellytykset nostaa tasoaan.

Kun pelaajia ei ole varaa ostaa, niin onkin selvää että kannattaa panostaa omiin junioreihin ja pyrkiä kasvattamaan pelaajia tätä kautta. Kaarnan mukaan SaiPassa onkin tehty nyt 4-5 vuoden ajan järjestelmällistä työtä oman juniorityön kehittämiseksi. Tästä työn teosta eräs palkinto oli viime keväänä A-nuorten voittama Suomen mestaruus.

Talous on kunnossa

Huonon menestyksen myötä kaikkosivat katsojat Kisapuistosta jo hyvissä ajoin ennen kauden päätöstä ja tämä luonnollisesti aiheutti aikamoisen loven SaiPan tulopuolelle. Tilannetta onnistuttiin kuitenkin paikkaamaan muun muassa Machuldan vuorauksella ja Immosen myynnillä.

- Ilman näitä toimia olisi viime kausi jäänyt noin miljoona markkaa miinukselle ja se olisi tuntunut kyllä selvästi tämän kauden puolellekin. Näin toimien saatiin tulos sellaiseksi, että jäätiin 6 000 euroa miinukselle. Tämä oli toinen kerta kun SaiPa viimeisen kymmenen vuoden aikana teki tappiollisen tuloksen.

- SaiPan nykyistä taloutta voi kuvata sanalla vakaa. Pitkäaikaisia lainoja ei ole yhtään ja kaikki osakkeet ovat omassa omistuksessa joten siinä on olemassa yksi mahdollinen varojen hankinta keino. Monet seurat ovat SaiPasta poiketen jo ulkoistaneet omistustaan.

Omat vaikeutensa SaiPan talouden hoidolle aiheuttaa myös auttamattomasti vanhaksi jäänyt Kisapuiston jäähalli.

- Halli rajoittaa merkittäväksi tulojen keräämistä. Tulevaisuus ei nykyisellä hallilla näytä kovinkaan hyvältä.

Muihin samankokoisiin seuroihin verrattuna tasoitusta joudutaan antamaan ennen kaikkea yrityksille suunnatuissa tilaisuuksissa.

- Joudumme antamaan tulopuolella tasoitusta seurasta riippuen arviolta 100 000 - 300 000 euroa.

Pelilliset asiat

Joukkueen ensi kauden tavoitteesta keskusteltaessa tulee esiin tuttuakin tutumpi tavoite.

- Joukkue ja valmennus on asettanut tavoitteeksi playoff-peleihin pääsemisen. Tämä ei kuitenkaan ole seuran talouden kannalta elinehto. Tärkeää talouden kannalta on että joukkue taistelee playoff-paikasta loppuun asti, eikä putoa kelkasta esimerkiksi jouluna.

Kysyttäessä pelaajia joilta Kaarna odottaa vahvaa panosta ensi kaudella on vastaus seuraavanlainen.

- Tomas Duba on pelaaja jolta odotan nousua SM-liigan maalivahtien eliittiin. Tomas oli viime kaudella jo hyvä maalivahti, mutta tällä kaudella odotan hänen nousevan eturiviin maalivahtien ykköskastiin.

Toinen läpimurtopelaaja voisi Kaarnan mukaan olla nuori puolustaja Antti Weckström, mutta jos alkava kausi ei ole ”pikku-Kenin” läpimurtokausi, niin ei hätää, ensi vuonna sitten.

» Lähetä palautetta toimitukselle