Mielipide

Ilja Kovaltšuk – Pelillisesti tarpeeton

KHL / Kolumni
Ilja Kovaltšuk on KHL:n suurin tähti. Mutta SKA Pietari voittaisi janoamansa mestaruuden vähintään yhtä todennäköisesti, vaikka Kovaltšuk ei pelaisi joukkueessa.

Asetelma toistuu kausi toisensa jälkeen. Rahakkaalla SKA Pietarilla on KHL:n nimekkäin joukkue. SKA on yksi suurista mestarisuosikeista. Ja SKA ei voita mestaruutta.

Kun kevät ja pudotuspelien aika koittaa, Moskovan Dinamon kaltaiset tiiviit joukkueet pyyhkivät Pietarin tähtisikermällä jäätä.

SKA on liigansa nimekkäin ja taitavin nippu, mutta se ei pelaa parasta viisikkopeliä tai ole kurinalaisin ja sitoutunein. Kevään uhkakuvasta saatiin malliesimerkki Keski-Pasilan areenalla torstai-iltana, kun kapteeni Ilja Kovaltšuk pani pystyyn oman show'nsa.

Kovaltšukin panos on sinänsä valtava pietarilaisseuralle. Sarjan suurimmalla supertähdellä on mahtava laukaus, kokoa, voimaa, taitoa ja röyhkeyttä. 39 tehopistettä 29 ottelussa.

Toisessa erässä Kovaltšuk menetti kiekon, helsinkiläiset iskivät vastaan ja tekivät maalin. Mahtoi Iljaa sapettaa.

Iljaa sapetti. Supertähti hakkasi mailallaan ja nyrkeillään kaikkea mikä liikkui.

Kolmannessa erässä Kovaltšuk esiintyi teatraalisesti saatuaan Niko Kapasen mailasta kasvoihinsa. Areenan yleisö vihelsi, kun ulosajon Kapaselle hankkinut venäläishyökkääjä palasi kaukaloon. Mahtoi Iljaa sapettaa.

Kun voitto alkoi karata pietarilaisilta, Atte Ohtamaa tönäisi kevyesti Kovaltšukia. Iljaa sapetti. Supertähti hakkasi mailallaan ja nyrkeillään kaikkea mikä liikkui, hankki ulosajon ja viimeistään pilasi joukkueensa esityksen omakätisesti.

Mutta eivät temperamenttisen Kovaltšukin pimeimmät illat ole SKA:n suurin ongelma vaan se, että supertähden vetäessä omaa show'taan ei muunkaan joukkueen sitoutuminen tai nöyryys ole sataprosenttista. Runkosarjassa herkutellaan maalijuhlilla, mutta palapeli murenee tiukassa paikassa.

SKA Pietari olisi ilman Kovaltšukiakin KHL:n taitavin ryhmä. Ja ilman tuittuilevaa kapteenia valmentaja Vjatšeslav Bykov saisi ryhmänsä todennäköisesti pelaamaan yhtenäisemmin. Patrick Thoresenin ja Roman Cervenkan kaltaiset tähtipelaajat antaisivat itsestään vielä enemmän, mikäli eivät olisi vain rivitähtiä seuraamassa takavasemmalta yhtä tuittupäätä.

Se olisi myrkkyä kaikille muille.

Mutta kiitos Ilja Kovaltšukin, SKA:ta on helppo markkinoida, se on KHL:n värikkäin, seuratuin, suurin ja kaunein joukkue – ja mestaruutta juhlitaan jossain muualla.

» Lähetä palautetta toimitukselle