Mielipide

Identiteettiä murskaamassa

LIIGA / Kolumni
Muutetaan keskialue pienemmäksi, siten parannetaan lajin intensiteettiä, totesi Alpo Suhonen vuoden 2008 jääkiekon MM-kisojen aikaan Halifaxissa. Enemmän väärässä ei oikeastaan voi olla.

On käsittämätöntä, että ammattilaissarjoihin tuodaan joka syksy uusia sääntöjä, jotka muuttavat lajia oleellisesti ja joiden todellisia vaikutuksia lajiin ei ilmiselvästi ole kovin pitkään mietitty.

Jääkiekon yksi kiistatta kiinnostavimmista ominaisuuksista on pelin nopea virtaus päästä päähän. Muutamien sekuntien aikana voi olla tapahtumia molemmissa hyökkäyspäädyissä. Maailman nopein pallopeli on fakta - ei markkinointikikka.

Tälle kaudelle Eurooppaan rantautunut sääntömuutos keskialueen ja hyökkäysalueen muutoksista iskee jääkiekon syvimpään identiteettiin, nopeisiin suunnanmuutoksiin ja kaksinkamppailupelaamiseen.

Maailman nopein pallopeli on fakta, ei markkinointikikka.

NHL:ssä hyökkäysalueen koko on ollut käytössä jo useamman vuoden. Sieltä kantautuvat huomiot eivät ole täysin vertailukelpoisia Euroopassa, koska Pohjois-Amerikassa kaukalot ovat kapeampia, ja siksi helpommin puolustettavia. Sen lisäksi kovemmissa sarjoissa (NHL, KHL) pelaajien korkeampi henkilökohtainen taito antaa avaimet pitää kiekkoa paineen alla, ja siten purkaa tämä "pakkopeli".

Minun huoleni on, että jääkiekosta katoaa iso osa intensiteettiä sääntömuutoksen takia. Tähän mennessä näkemäni ottelut eivät tietenkään anna kokonaiskuvaa mihin pelin evoluutio on menossa, mutta vivahteita kauhuskenaarioista se on jo antanut.

On aivan luonnollista, että puolustava joukkue joutuu passivoitumaan puolustaessaan isompaa tilaa. Kiekolla ei edelleenkään ole keuhkoja, ja mitä isompi tila sitä on kierrättää, sitä vähemmän puolustavan joukkueen kannattaa "säntäillä" painostamaan kiekollista miestä.

Sääntömuutoksella aiheutetaan normaalista 5-5-pelistä ylivoimapelin kaltaista "pakkopeliä", jossa puolustava joukkue peittää syöttölinjoja, ja puolustaa aktiivisesti vain maalinedustaa ja keskustaa. Suurena vaarana on, että olennaisena osana peliä olleet kulmaväännöt,kaksinkamppailut ja nopeat suorat hyökkäykset vähenevät merkittävästi, ja sitä kautta jääkiekko nimisen pelin identiteetti muuttuu oleellisesti.

On myös erittäin luonnollinen seuraus pitkästä puolustusalueen puolustamisesta, että voimia organisoituun hyökkäyspelaamiseen ei jää. Nykyisellä pitkäkiekkosäännöllä (pitkänkiekon tehnyt joukkue ei saa vaihtaa pelaajia) puolustava joukkue voidaan pakottaa useisiin alivoimapelin kaltaisiin pyörityksiin.

Maaleja muutos todennäköisesti lisää, tai ei ainakaan vähennä. Sitä vastoin pelin virtauksen muuttuminen kuvatunlaiseksi vie ainakin omasta näkökulmastani lajin viihdearvoa monta pykälää alemmas.

Kaikki muutokset eivät ole pahasta. Lajin kiinnostavimpaan elementtiin kajoaminen sitä kuitenkin on.

» Lähetä palautetta toimitukselle