Hupsistakeikkaa, eihän Ässät Salmista kaipaa

Ässiltä onnistuu tällä hetkellä aivan kaikki. Kohta jopa huoltajilta sopii odottaa osumia, sillä viime kauden maalinteko-ongelmien kanssa tuskailleesta joukkueesta ei ole tietoakaan.

Porin Ässät. Joukkue, joka viime kaudella ylsi voiton päähän suorasta pudotuspelipaikasta, vaikka se teki koko Liigassa vain jumbo-SaiPaa enemmän maaleja. Kurinalaiseen ja tarkkaan puolustukseen nojannutta ryhmää kehuttiin ja haukuttiin varman päälle pelaamisesta.

Ässät menetti tulosyksiköistä kaksi omaa kasvattiaan — Jarno Kärjen ja Niko Ojamäen — jotka nousivat tärkeisiin rooleihin porilaisten hyökkäyksessä. Lähtijät oli paikattava, mutta vanhoista omista pojista Sakari Salminen ei jäänyt Padan haaviin.

Lähtökohta kauteen vaikutti siltä, että Itävallan liigassa varsin maltilliset pisteet tehnyt Marco Insam laitettaisiin näyttelemään isompaa osaa kuin mihin italiaano pystyisi. Ykkössentteriksi etsittiin Jyrki Ahon luottomies Philip McRae, ja laidalta puuttui nimekäs ketjukaveri kokonaan, kun Salminen ei messiaanisesti palannutkaan.

Vaan hupsista. Patafaneilla ei juuri nyt ole Kärkeä ja Ojamäkeä ikävä, sillä paluumuuttajana seuraan tullut tuhlailija Sami Lähteenmäki onkin osunut joka pelissä. Jos maila ei olisi käynyt toisessa matsissa liian korkealla, tusinapelaajaksi pelätystä Insamista voisi sanoa samaa.

Salmisen kotiuttaminen on myös Porissa hetkellisesti unohdettu. Kauden alla NHL:n farmista naarattu Antoine Laganière on osoittautumassa yhdeksi kauden parhaista hankinnoista. Liehuletti on kolmessa ensimmäisessä ottelussa näyttänyt positiivisessa mielessä väärään sarjaan eksyneeltä kanadalaiselta.

Superlupaus Jesperi Kotkaniemi on 17-vuotiaana parempi kuin moni uskalsi edes odottaa.

Aiemmalla sesongilla nolla maalia tehnyt Mikko Salmio on vaikuttanut avauskierrosten perusteella kelpo hankinnalta. Superlupaus Jesperi Kotkaniemi on 17-vuotiaana parempi kuin moni uskalsi edes odottaa.

Maksim Matushkinin rohkeat nousut eivät vielä ole kostautuneet. Kristian Tuohilammen esitykset pakistossa ovat olleet ihan jämeriä. Andreas Bernard ei edelleenkään päästä yli kahta maalia pelissä, ja liki vuoden pelaamatta ollut kakkoskassari Henri Kiviaho on vakuuttanut.

Ennen ensimmäisiä pelejä ässähyökkäyksessä oli Aleksandr Ovetškinin mentävä 50 maalin aukko. Se voi olla siinä edelleen, mutta juuri nyt 2−1-tuloksella veto-osumia antaneelta ässäryhmältä onnistuu kaikki.

Päävalmentaja Aho myhäili tyytyväisyyttään ennen 6−2-voittoon päättynyttä Jukurit-ottelua, että Ässät nousi HPK:ta vastaan taistelemaan voitosta silloin kun piti. Saman patapakka teki Jukureita vastaan: aluksi nihkeältä näyttänyt vääntö muuttui suoranaiseksi Ässien ilotulitukseksi, kun ratkaisijoiden täytyi nousta esiin.

Punamustat ovat kohdanneet vasta Ilveksen, HPK:n ja Jukurit. Ei siis mitään ehdottomia kärkiporukoita. Matti Lambergin holtiton töötti Valtteri Hietasta päähän oli ilman muuta tuomittava ja siitä on syytä tulla iso sanktio. Ässät oli yllättävän pitkään kärkikahinoissa myös vuosi sitten, kunnes pistetahti tasaantui odotetummaksi.

Vaan hupsista jälleen, Ässät on viimeksi mainituista asioista huolimatta aloittanut kauden niin loisteliaasti, että melkein jo rohkenee ennustaa, ettei patasydänten tarvitse jännittää kymmenen sakkiin pääsystä. Ässät on tälläkin kaudella yksi mielenkiintoisimmista seurattavista. Myös ilman taikatemppuihin pystyvää Salmista ja Tampereelle lähteneitä Kärkeä ja Ojamäkeä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Ässille paha takaisku − Suoranta pitkään sivussa

LIIGA | 22.9.2017 11:45
Ässien kärkipelaajiin kuuluva Simon Suoranta on loukkaantumisen takia sivussa pelikentiltä kolme kuukautta. Hyökkääjä on pelannut alkukaudella piste per peli -tahdilla. lue lisää

Ässät ampuu valituksella myös omaan jalkaansa

LIIGA | 22.9.2017 9:00
Ässien Matti Lambergin saama pelikielto ei ollut linjassa kauden kahden ensimmäisen pelikiellon kanssa. Ässien ja Lambergin tekemästä valituksesta ei kuitenkaan löydy yhtään sen kummempaa logiikkaa − ainakaan yhteisten tavoitteiden kannalta. lue lisää

Ässät valittaa Lambergin pelikiellosta Urheilun oikeusturvalautakunnalle

LIIGA | 21.9.2017 19:35
Ässät ja Matti Lamberg ovat päättäneet valittaa hyökkääjän saamasta 13 ottelun pelikiellosta Urheilun oikeusturvalautakuntaan. Ässät on sitä mieltä, ettei tuomio ole linjassa muiden pelikieltojen kanssa. lue lisää

Jarno Kärki nautti paluuottelussaan porilaisyleisön viileästä vastaanotosta

LIIGA | 19.9.2017 22:17
Ässät ja Tappara väänsivät tiistaina Porissa pitkään aina voittomaalikilpailun kautta. Porilaisen yleisön eteen palannut ässäkasvatti Jarno Kärki nautti illasta, vaikka yleisöltä viiltävää huutelua tulikin. lue lisää

Lambergille mittava pelikielto

LIIGA | 15.9.2017 10:31
Ässien Matti Lamberg on saanut Liigan kurinpitoryhmältä pitkän pelikiellon taklauksestaan Jukurien Valtteri Hietasen päähän. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HIFKJukurit
"HIFK:n ketsuppipullo aukeaa"
Helsingissä kohtaavat kaksi erittäin nihkeän alkukauden pelannutta joukkuetta. Molempia joukkueita ovat vaivanneet erityisesti suuret maalinteko-ongelmat. HIFK:lla puolustus on ollut ainakin kelvollisella tasolla, mikä nostaa isännät hienoisiksi ennakkosuosikeiksi. Materiaalista löytyy sen verran laatua, että ketsuppipullon aukeamista voi pitää ajankysymyksenä. Siitä nähdään ainakin viitteitä perjantai-illassa, kun pisteet jäävät HIFK:lle.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
LukkoKalPa
"Rohkeaa peliä Raumalla"
Raumalla nähdään kisällin ja oppipojan kohtaaminen, kun Sami Kapasen KalPa saapuu Pekka Virran luotsaaman Lukon vieraaksi. Molemmat joukkueet ovat esittäneet viihdytttäväksi laskettavaa jääkiekkoa alkaneella kaudella. Molempien joukkueiden suurimpia ongelmia ovat olleet lukuisat kiekonmenetykset, jotka tulevatkin kostautumaan perjantaina molemmissa päädyissä. Lukko vienee pidemmän korren, mutta jatkoaika on varsin mahdollinen.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansSaiPa
"Pelicansin ylivoima tuo voiton"
Pelicans saa perjantaina vieraakseen oppiprosessin keskellä olevan SaiPan. Lappeenrantalaisjoukkueen luotsi vannoo vahvasti pelirohkeuden nimeen, mikä povaa illasta vauhdikasta ja värikästä. Pelicansillakin on ollut omat ongelmat eritoten puolustussuuntaan, joten maaleja tuskin illasta tulee puuttumaan. Pelicansin ylivoimapelaaminen ratkaisee ottelun lahtelaisten hyväksi.
 • 3
 • 4
 • 0
 • 1
SportÄssät
"Länsirannikolla kuuma taisto pisteistä"
Vaasan perjantai-illan lämpimästä tunnelmasta vastaavat Sport ja Ässät. Isäntäjoukkue on liigan ylivoimaisesti eniten maaleja päästänyt joukkue, mikä povaa hyvää Ässissä hyvän alun kaudelle saaneille ulkomaalaisvahvistuksille. Ässät on kyennyt pelaamaan hieman kliinisempää jääkiekkoa, mistä kertoo tuorein päänahka Tapparasta. Tämä tuokin myös Ässille kaivatun voiton.
 • 1
 • 3
 • 3
 • 4
TPSKärpät
"Kärppien pelinopeus liikaa TPS:lle"
Turkuun odotellaan kierroksen mahdollisesti eniten maaleja tarjoava ottelu, kun TPS isännöi Kärppiä. Joukkueet ovat mättäneet liigassa toiseksi ja kolmanneksi eniten maaleja, eikä puolustuspäässäkään tekeminen ole pahasti sakannut. Selkeästi peliään nopeuttaneet oululaiset tarjoavat TPS:lle erittäin kovan haasteen kurinalaisuudellaan, ja sen pysyessä olennaisena elementtinä pisteet matkaavat todennäköisesti Ouluun.
 • 3
 • 3
 • 4

Simon Suoranta

Ässät #50 L lh
s. 1992 Vaasa
189CM / 86KG
SOPIMUS: 2018