HIFK:n johtajuuskriisi ei rajoitu Nybondasiin

Maanantaina Liigassa puhutti HIFK-vahti Niklas Bäckströmin puheenvuoro omasta tilanteestaan sekä HIFK:n urheilujohdon toimivuudesta. Bäckströmin puheenvuoro oli kuitenkin vain jäävuoren huippu.

"Pelaajille menestyminen merkitsee totta kai paljon. Kuitenkin lähimpien esimiesten kunnioitus, arvostus ja rehellisyys ovat tärkeimpiä ja yleensä takaavat sen, että menestystä tulee." Näin totesi Niklas Bäckström Ruutu Urheilun haastattelussa maanantai-iltapäivällä.

Monessa muussa tapauksessa yllä oleva saattaisi kuulostaa kokoonpanon ja koko harjoitusryhmän ulkopuolelle joutuneen maalivahdin katkeralta tilitykseltä - ei HIFK:ssa. Helsinkiläisseura on ollut niin usein myrskyn silmässä, ettei kyse voi olla enää sattumasta.

Vuosi toisensa jälkeen HIFK:n resurssit ovat Liigan ehdotonta eliittiä. Silti menestys on yksittäisiä suonenvetokausia lukuun ottamatta karttanut joukkuetta. Valmentajat ovat vaihtuneet, pelaajat ovat vaihtuneet, vain alisuorittaminen on ollut pysyvää.

Valmentajat ja pelaajat ovat vaihtyneet, Vain alisuorittaminen on ollut pysyvää

Syiden on siis oltava jossain muualla, eikä niitä kannata hakea mystisistä kirkkaista valoista.

Organisaatio uudistui viime syksynä, kun Tom Nybondas siirtyi sivuun urheilujohtajan tehtävistä - eikä syyttä. Viime töinään mies jätti vain palaneita siltoja, joista Bäckströmin tapaus on vain se kuuluisa viimeinen silaus.

Viime keväänä päävalmentaja Antti Törmänen lakaistiin maton alle. Valmentaja johdatti joukkonsa seurahistorian ensimmäiseen runkosarjan voittoon vuotta aiemmin, seuraavana keväänä seura ei edes vaivautunut kertomaan julkisuuteen sopimuksen purkamisesta, saati kiittämään Törmästä hienosta kaudesta 2015–2016.

Kysymys kuuluukin kuinka syvällä ongelmat todellisuudessa ovat? Vuosien mittaan Nybondaksesta muovautui stadilaisen ylimielisyyden kasvot. Täyttä päätäntävaltaa urheilujohtajalla ei kuitenkaan ole, joten ylimielisyyden on kummutava syvemmältä omistajaportaan sekä hallituksen uumenista.

Yrityksen ylin johto määrittää yrityksen arvot. Arvojen määrittely ei ole vain korusanoja taulussa toimiston seinällä, vaan päivittäistä tekemistä. Yhteisiin arvoihin sitoutuminen on työntekijöille huomattavasti helpompaa johdonmukaisen johtamisen avustamana.

Hyvä johtaja jaksaa nähdä vaivaa itsensä kehittämiseen. Toisaalta on paljon helpompaa elää maailmassa ilman itsekritiikkiä. Näin on toimittu vuosia myös HIFK:ssa. Kuran osuessa tuulettimeen saattoi aina irtisanoa valmentajan tai keksiä muita tekosyitä epäonnistumiseen.

Läpi 2000-luvun jatkunut turbulenssi ja tuhlatut miljoonat kertovat karua kieltään. HIFK on huonosti johdettu organisaatio. Ilman täydellistä kulttuurinmuutosta helsinkiläiset tarvitsevat menestyäkseen päävalmentajaksi Kari Jalosen tapaisen, kuvia kumartelemattoman poikkeusyksilön.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Valmentaja on HIFK:ssa vain syntipukki, seurajohtoon kaivataan uusia tuulia

LIIGA | 8.5.2017 12:43
HIFK:ssa valmentajien sopimuksien purkaminen on muodostunut jo perinteeksi. Jo niin monta valmentajaa on käynyt epäonnistumassa, ettei syyllistä voi etsiä pelkästään penkin takaa, vaan näin monen epäonnistumisen jälkeen syyttävän sormen tulisi osoittaa seurajohdon suuntaan. lue lisää

HIFK:n ketjut uusiksi − Bäckström aloittava maalivahti

LIIGA | 8.4.2017 15:53
HIFK yrittää löytää ketjuruletin kautta keinot Tapparan päihittämiseen. lue lisää

HIFK:n Varakkaalle pelikieltoa taklauksestaan

LIIGA | 20.1.2018 15:15
HIFK:n puolustuskalusto saa yhden lisäloven, kun Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Ville Varakkaan pelikieltoon. lue lisää

Kurinpidolle viikonlopputöitä - kaksi tapausta delegaation tutkintaan

LIIGA | 19.1.2018 16:37
Torstain kierroksen ulosajoista kaksi etenee kurinpitodelegaation käsittelyyn. lue lisää

HIFK:n Tyrväinen rinnasti ulosajon aiempaan tilanteeseen: "Petrell ei jäänyt jäähän makaamaan"

LIIGA | 18.1.2018 22:16
HIFK ja Kärpät kohtasivat torstai-iltana vauhdikkaassa ja kiihkeässä kamppailussa. Ottelussa nähtiin niin torikokouksia kuin ulosajokin. HIFK:n toisen maalin tehnyt Juhani Tyrväinen kritisoi hieman ottelun jälkeen suihkukomennusta ja itse ottelua. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Niklas Bäckström

HIFK #37 L mv
s. 1978 Helsinki, FIN
185CM / 88KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: Ei varausta