Mielipide

HIFK voittaa pelejä kiekollisella taidolla − ei mörköjen jalkapyyhkäisyillä

LIIGA / Kolumni
HIFK:n nousu keskikastista kärjen tuntumaan on piristysruiske Liigan mestaruustaistoon. Loppukauden osalta ratkaisevaan rooliin nousee se, että kiekollinen peli pysyy korkealaatuisena, eikä mörkömäisen Joe Finleyn varaan lasketa liikaa puolustuksessa.

Punaiset kissat ovat jälleen Liigan kuuminta hottia. HIFK liihottaa nyt seitsemän ottelun pisteputkessa, ja peleistä vain kaksi on päättynyt muuhun kuin helsinkiläisten kolmen pisteen voittoon.

Isoa osaa noususta ovat näytelleet Teemu Erosen parantunut pelivire sekä viiden ottelun perusteella ruotsalaispakki Marcus Högströmin eleettömän varma peruspelaaminen. Ruotsalaispuolustaja tekee oikeita ratkaisuja oikealla hetkellä.

Tästä kannattaa pitää kiinni myös loppukauden pelisapluunaa sekä peluutuksia miettiessä. Pelit voitetaan laadukkaalla kiekollisella pelaamisella.

Yhdysvaltalaispuolustaja Joe Finley on noussut jonkinlaiseksi kulttipelaajaksi jo 25 ottelua kestäneen Liiga-uransa aikana. Iso jenkki pitää vastustajiaan kurissa ja nuhteessa. Vaasassa vastustajalle huutelu alkoi jo alkulämmittelyssä.

Poliisin otteilla on myös varjopuolensa. Finley johtaa jäähyminuuteillaan Liigan rangaistustilastoa yhdessä Markus Kankaanperän kanssa. Jalkapyyhkäisystä tullut yhden ottelun pelikielto oli yhdysvaltalaiselle jo kolmas pelikielto Liiga-kauden aikana.

Se hyöty, mikä Finleystä on, ei toteudu ainakaan hänen ollessaan jäähyntappajana.

Entä sitten? Noh, pelikiellossa pelejä ei ratkaista ainakaan positiivisesti. Voidaan myös kysyä, painavatko Finleyn hyvät puolet vaakakupissa todella enemmän kuin huonot.

Finleyn omien jäähyjen ohella onkin onni, ettei joukkue kokonaisuutena viihdy liikaa jäähyaitiossa. Liigan kolmanneksi vähiten kaksiminuuttisia ottanut joukkue on toistaiseksi pelannut Liigan huonointa alivoimaa.

Joka neljäs HIFK:n jäähy on johtanut vastustajan maaliin, kun Liigan parhaimmalla alivoimajoukkueella JYP:illä verkko heiluu keskimäärin vain joka kymmenes kerta.

Eniten alivoimaa joukkueen puolustajista pelaa Finley, jonka edellä alivoimaminuuteissa on vain sentteri Corey Elkins. Se hyöty, mikä Finleystä on, ei toteudu ainakaan hänen ollessaan jäähyntappajana.

Imagollisesti yhdysvaltalaispuolustaja on ollut piristysruiske Liigaan ja HIFK:n viime vuosina "pehmentyneeseen" yleisilmeeseen. Se, myykö Finley kokoonpanossa sitten enemmän lippuja kuin joukkueen voittava pelaaminen, on sitten eri asia.

Voi olla, että kauden lopussa Finleyn panos helsinkiläisille on ollut kokonaisuutena positiivinen. Voittamiseen HIFK tarvitsee jatkossakin mahdollisimman vähän virheitä, parempaa alivoimaa sekä kiekollisten pelaajien kovaa tasoa.

Siis enemmän peliminuutteja muille ja vain rajallisesti jäähyjen kanssa painivalle jättiläiselle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös