HIFK puolustaa surkeasti ja avaa peliä sekavasti

HIFK:n kauden aloitus on ollut hankala. Ari-Pekka Selinin vetämä projekti on vasta aluillaan ja joukkue opetteleekin uusille tavoille. Tämä on näkynyt varsinkin puolustuspelaamisessa ja hyökkäyslähdöissä.

Neljä CHL-ottelua, 17 päästettyä maalia. Kaksi runkosarjan ottelua, kahdeksan päästettyä maalia. Viisi kilpailullista-ottelua ja yhteensä 25 päästettyä maalia. Se on pöyristyttävä lukema.

HIFK:n verkko on heilunut siis paljon alkukaudesta. HIFK itse on tehnyt kaikki kilpailulliset ottelut mukaan lukien 13 maalia. Maaliero on siis suuri. Mistä tämä johtuu? Kaikki lähtee avauspelaamisesta.

HIFK:n avauspelaaminen on ollut heikkoa. Perjantaina Jyväskylässä HIFK:n laitahyökkääjät karkasivat liian nopeasti ylöspäin silloin, kun puolustaja vielä yritti saada kiekkoa haltuun. Samalla keskushyökkääjä tuli liiaksi "syliin", eli kunnollisia syöttösuuntia ei ollut tarjolla. Oli joko liian lähellä tai liian kaukana.

JYP sai kiekon liian helposti, kun HIFK:n puolustajat syöttivät harhasyöttöjä, räiskivät siirtokiekkoja keskialueelle tai muuten vain sähläsivät kiekon kanssa. Paine omaan päätyyn jatkui liian kovana.

Lauantain kotiottelussa avauspelaaminen oli piirun verran parempaa, mutta ei lähellekään vaadittavalla tasolla. Ajoittain lauantaina laitahyökkääjät eivät karanneet liikaa tai liian usein ylöspäin ja keskushyökkääjäkin oli riittävän kaukana kiekollisesta puolustajasta.

Lauantaina päästetyt maalit johtuivat mentaalipuolen asioista. HIFK tuli viimeiseen erään varovaisesti, eikä ollut henkisesti riittävän kypsä viemään hommaa loppuun. Tämä näkyi hävittyinä kaksinkamppailuina, kiekonmenetyksinä ja heikkoina kiekollisina ratkaisuina.

Kaiken kaikkiaan HIFK:n pelaajat joutuvat vielä miettimään liikaa kiekollisena, mitä tehdään ja mihin syötetään. Se on näkynyt viiveinä avaussyötöissä, viiveinä kiekottomien pelaajien liikkeessä ja ylipäänsä ajoituksissa.

Kun HIFK ei ole pystynyt hyökkäämään laadukkaasti kiekollisena, se ei ole pystynyt myöskään puolustamaan laadukkaasti. Ongelmat ovat alkaneet jo karvauspelaamisessa.

Kun avauspelaamisessa on ollut ongelmia, on HIFK joutunut hyökkäämään liikaa alivoimaisena, jolloin yleisimpänä ratkaisuna on ollut kiekon heittäminen päätyyn huonolla ajoituksella. Kun ajoitukset ovat olleet hukassa, HIFK ei ole ehtinyt paineistamaan vastustajaa kiekottomana tarpeeksi laadukkaasti ja tasapainoisesti.

Kärkikarvaajat ovat olleet myöhässä, jolloin vastustaja on päässyt avaamaan peliä liian helposti. Tämän myötä he ovat pääseet etenemään kiekollisena keskialueen ja siniviivan yli, kun viisikko on ollut repaleinen.

Omalla puolustusalueella HIFK haluaa saada nopealla ensi-iskulla kiekon pois vastustajalta. Ajoittain helsinkiläisjoukkue on siinä onnistunutkin, mutta liian usein isku on jäänyt puolitiehen tai sitä ei ole tapahtunut lainkaan.

Kun isku on jäänyt puolitiehen, eikä kiekkoa ole saatu riistettyä, ovat alkaneet ongelmat. HIFK on joutunut juoksemaan liiaksi vastustajan pelaajien perässä ja hävinnyt siten liikaa kaksinkamppailuja.

Jääkiekko on pelinä jatkumo. Jos hyökkäät organisoidusti, tiiviinä viisikkona ja laadukkaasti, pystyt kiekon menetyksen tai päätykiekon jälkeen paineistamaan tasapainoisesti. Viisikko pysyy siten kasassa myös oman alueen puolustuspelaamisessa.

Nämä edellä mainitut ongelmat ovat klassisia merkkejä siitä, että Ari-Pekka Selinin ajama pelitapa ei ole vielä pelaajien selkärangassa. He joutuvat miettimään liikaa. Kun pelaaja joutuu miettimään liikaa, iskee epävarmuus. Se näkyy epävarmuutena kiekollisena ja kiekottomana sekä kommunikaatiokatkoksina.

Toki kausi on vasta verso ja Selinin vetämä projekti myös. Otteluja on alla vasta kourallinen, joten ei voi oleettakaan, että kaikki nämä asiat tulisivat selkärangasta. Aikaa on ja nämä asiat tulevat vielä parantumaan. Mutta myös parannettavaa on runsaasti.

Lue myös

HIFK-pakin suonenveto: alkukausi nollilla, sarjakärkeä vastaan kaksi maalia viiteen minuuttiin

LIIGA | 17.11.2017 19:13
Alkukauden tehoin 0+0 pelannut Oliwer Kaski iski kahdesti avauserässä. lue lisää

Oulussa mätkitään maaleja, Lukolla mahdollisuus yllättää

LIIGA | 17.11.2017 8:00
Perjantain liigakierros tarjoaa jälleen mielenkiintoisia otteluita ja pelattavia kohteita. Katseet kääntyvät erityisesti Ouluun, jossa kohtaavat tulikuumat Kärpät ja HIFK. lue lisää

HIFK:n Tyrväinen pelikunnossa - Kasvoissa rujoja ruhjeita

LIIGA | 16.11.2017 13:24
HIFK sai helpottavia uutisia, kun joukkueen paras pistemies selvisi tiistai-iltana tulleesta tärskystä säikähdyksellä. lue lisää

Ari-Pekka Selin Tyrväisen loukkaantumisesta: "Kiekko tuli kasvoihin"

LIIGA | 14.11.2017 21:57
HIFK kohtasi tiistai-iltana Pelicansin kotonaan. Ottelusta muodostui vauhdikas, jonka päätteeksi kotijoukkue otti voiton 5-1. Huonoja uutisiakin HIFK:lle tuli, sillä joukkueen kapteeni ja kultakypärä joutuivat jättämään ottelun kesken. lue lisää

HIFK:n Varakas takaisin kaukaloon - Loukkaantumislista edelleen pitkä

LIIGA | 13.11.2017 13:07
HIFK saa puolustuskalustoonsa apuja, kun Ville Varakas on toipunut takaisin pelikuntoon. Loukkaantuneita pelaajia on silti edelleen pitkä lista. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

KalPaIlves
"KalPan pisteputki jatkuu"
Ilveksen kausi on ollut vaikea. Kausi alkoi viiden ottelun tappioputkella, nyt peräkkäisiä tappioita on neljä. Sarjataulukossa Ilves on valahtanut viimeistä edelliseksi. Vieraspeleistä pisteitä on kertynyt vähiten. Myös KalPan kausi on kokonaisuutena ollut mollivoittoinen, mutta tunnelin päässä on näkynyt valoa viime kierroksilla, nykyinen pisteputki on viiden ottelun mittainen. Suurimaalista voittoa tuskin on luvassa, mutta kuopiolaiset ovat ennakkosuosikkeja.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
JYPSport
"Isännät määräävät tahdin"
Sport on voittanut viimeisestä kahdestatoista ottelustaan vain kaksi, niistäkin toinen vasta jatkoajalla. Vieraspeleissä vaikeudet ovat olleet vielä suurempia, sillä edellinen vierasvoitto on syyskuun lopulta, sekin tuolloin vaikeuksia vastaan taistellutta KalPaa vastaan. JYP on puolestaan selättänyt suurimmat vaikeutensa ja palannut voittojen tielle. Jyväskyläläisten kiekonhallinta yhdistettynä Sportin ailahtelevaan puolustuspelaamiseen saattaa aiheuttaa suuremmankin eron.
 • 5
 • 6
 • 1
 • 2
HIFKSaiPa
"HIFK jyrää kotonaan"
Sarjataulukossa SaiPa on edellä ja kolmen ottelun voittoputki katkesi perjantaina. HIFK on kuitenkin kotikentällään vaikea pala purtavaksi. Helsinkiläiset ovat hävinneet kotonaan varsinaisella peliajalla vain yhden kotiottelun ja viimeisestä seitsemästä kotiottelusata se on napsinut täydet pisteet. SaiPan noste ei riitä lauantaina HIFK:n kaatamiseen.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2
JukuritÄssät
"Ässien tappioputki poikki"
Jukurit katkaisi viiden ottelun tappioputkensa edellisessä ottelussaan Sportia vastaan. Ässät on puolestaan hävinnyt neljä edellistä ottelua. Suuressa kuvassa mikään ei silti muuttunut, Jukurit on edelleen sarjajumbona ja pelaajamateriaali on huomattavasti suuria satsauksia tehnyttä Ässiä heikompi. Porilaisilla on ollut suuria vaikeuksia viimeistelyssä, mutta parhaimmillaan ketsuppipullo on yhden osuman päässä aukeamisesta.
 • 0
 • 1
 • 3
 • 4
KooKooPelicans
"KooKoolla vaikeuksia kotihallissa"
KooKoo on pelannut lukuisia pienten marginaalien otteluita, joista lopputuloksena on ollut niukkoja tappioita. Varsinkin kotikentällä on ollut yllättäviä vaikeuksia. Kouvolalaiset voittivat kolme ensimmäistä kotiotteluaan, mutta sen jälkeen täydet pistepotit ovat karttaneet joukkuetta. Pelicans hallitsee kaksikosta enemmän kiekkoa ja on ajoittain pystynyt iskemään suuria maalimääriä. Toisaalta Pelicans on myös ailahdellut, mutta lauantaina rutiini riittää vähintään pisteeseen, mutta mahddollisesti jopa täyteen pistepottiin.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3
LukkoTPS
"Hyvä isäntä, vahva vieras"
Kauden alussa TPS tyylitteli suurinumeroisia voittoja, mutta viime kierroksilla on ollut vaikeampaa. Viimeisestä viidestä ottelusta joukkue on voittanut vain yhden. Vastaavasti Lukon alkukausi oli ongelmien sävyttämä, mutta viimeisestä kymmenestä ottelusta raumalaiset ovat jääneet pisteittä kahdesti. TPS on kuitenkin saanut sairastuvalta Ilari Filppulan takaisin riveihinsä ja hyökkäysvoimaa joukkueesta löytyi jo ennestään. Kotietu ja vire kääntää kelkaa raumalaisille, astetta vahvempi materiaali TPS:lle. Tasainen ottelu, jossa voittajaa saatetaan hyvinkin hakea pitkän kaavan mukaan.
 • 2
 • 3
 • 2
 • 3
TapparaHPK
"Tapparan pisteputki jatkuu"
Tappara on jäänyt viimeksi ilman pisteitä syyskuun lopulla, sen jälkeiset kolmetoista ottelua ovat tuottaneet 32 pistettä. Samalla kirvesrinnat ovat kivunneet sarjataulukossa toiseksi. Myös HPK on ollut vahvassa vireessä viime ottelut, joista neljä edellistä on päättynyt voittoon. Vieraissa hämeenlinnalaisilla on ollut takkuisempaa. Kymmenestä pelistä vain kahdesta palkintona on ollut täysi pistepotti, eikä sellaista ole luvassa lauantainakaan.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2

Patrik Carlsson

HIFK #72 L h
s. 1987 Kungälv, SWE
179CM / 81KG
SOPIMUS: 2018