HIFK puolustaa surkeasti ja avaa peliä sekavasti

HIFK:n kauden aloitus on ollut hankala. Ari-Pekka Selinin vetämä projekti on vasta aluillaan ja joukkue opetteleekin uusille tavoille. Tämä on näkynyt varsinkin puolustuspelaamisessa ja hyökkäyslähdöissä.

Neljä CHL-ottelua, 17 päästettyä maalia. Kaksi runkosarjan ottelua, kahdeksan päästettyä maalia. Viisi kilpailullista-ottelua ja yhteensä 25 päästettyä maalia. Se on pöyristyttävä lukema.

HIFK:n verkko on heilunut siis paljon alkukaudesta. HIFK itse on tehnyt kaikki kilpailulliset ottelut mukaan lukien 13 maalia. Maaliero on siis suuri. Mistä tämä johtuu? Kaikki lähtee avauspelaamisesta.

HIFK:n avauspelaaminen on ollut heikkoa. Perjantaina Jyväskylässä HIFK:n laitahyökkääjät karkasivat liian nopeasti ylöspäin silloin, kun puolustaja vielä yritti saada kiekkoa haltuun. Samalla keskushyökkääjä tuli liiaksi "syliin", eli kunnollisia syöttösuuntia ei ollut tarjolla. Oli joko liian lähellä tai liian kaukana.

JYP sai kiekon liian helposti, kun HIFK:n puolustajat syöttivät harhasyöttöjä, räiskivät siirtokiekkoja keskialueelle tai muuten vain sähläsivät kiekon kanssa. Paine omaan päätyyn jatkui liian kovana.

Lauantain kotiottelussa avauspelaaminen oli piirun verran parempaa, mutta ei lähellekään vaadittavalla tasolla. Ajoittain lauantaina laitahyökkääjät eivät karanneet liikaa tai liian usein ylöspäin ja keskushyökkääjäkin oli riittävän kaukana kiekollisesta puolustajasta.

Lauantaina päästetyt maalit johtuivat mentaalipuolen asioista. HIFK tuli viimeiseen erään varovaisesti, eikä ollut henkisesti riittävän kypsä viemään hommaa loppuun. Tämä näkyi hävittyinä kaksinkamppailuina, kiekonmenetyksinä ja heikkoina kiekollisina ratkaisuina.

Kaiken kaikkiaan HIFK:n pelaajat joutuvat vielä miettimään liikaa kiekollisena, mitä tehdään ja mihin syötetään. Se on näkynyt viiveinä avaussyötöissä, viiveinä kiekottomien pelaajien liikkeessä ja ylipäänsä ajoituksissa.

Kun HIFK ei ole pystynyt hyökkäämään laadukkaasti kiekollisena, se ei ole pystynyt myöskään puolustamaan laadukkaasti. Ongelmat ovat alkaneet jo karvauspelaamisessa.

Kun avauspelaamisessa on ollut ongelmia, on HIFK joutunut hyökkäämään liikaa alivoimaisena, jolloin yleisimpänä ratkaisuna on ollut kiekon heittäminen päätyyn huonolla ajoituksella. Kun ajoitukset ovat olleet hukassa, HIFK ei ole ehtinyt paineistamaan vastustajaa kiekottomana tarpeeksi laadukkaasti ja tasapainoisesti.

Kärkikarvaajat ovat olleet myöhässä, jolloin vastustaja on päässyt avaamaan peliä liian helposti. Tämän myötä he ovat pääseet etenemään kiekollisena keskialueen ja siniviivan yli, kun viisikko on ollut repaleinen.

Omalla puolustusalueella HIFK haluaa saada nopealla ensi-iskulla kiekon pois vastustajalta. Ajoittain helsinkiläisjoukkue on siinä onnistunutkin, mutta liian usein isku on jäänyt puolitiehen tai sitä ei ole tapahtunut lainkaan.

Kun isku on jäänyt puolitiehen, eikä kiekkoa ole saatu riistettyä, ovat alkaneet ongelmat. HIFK on joutunut juoksemaan liiaksi vastustajan pelaajien perässä ja hävinnyt siten liikaa kaksinkamppailuja.

Jääkiekko on pelinä jatkumo. Jos hyökkäät organisoidusti, tiiviinä viisikkona ja laadukkaasti, pystyt kiekon menetyksen tai päätykiekon jälkeen paineistamaan tasapainoisesti. Viisikko pysyy siten kasassa myös oman alueen puolustuspelaamisessa.

Nämä edellä mainitut ongelmat ovat klassisia merkkejä siitä, että Ari-Pekka Selinin ajama pelitapa ei ole vielä pelaajien selkärangassa. He joutuvat miettimään liikaa. Kun pelaaja joutuu miettimään liikaa, iskee epävarmuus. Se näkyy epävarmuutena kiekollisena ja kiekottomana sekä kommunikaatiokatkoksina.

Toki kausi on vasta verso ja Selinin vetämä projekti myös. Otteluja on alla vasta kourallinen, joten ei voi oleettakaan, että kaikki nämä asiat tulisivat selkärangasta. Aikaa on ja nämä asiat tulevat vielä parantumaan. Mutta myös parannettavaa on runsaasti.

Lue myös

HIFK:n Selin: Thorellin ja Carlssonin saldo ei ole sellainen kuin pitäisi

LIIGA | 22.9.2017 22:22
HIFK on aloittanut uuden valmentajan Ari-Pekka Selinin alaisuudessa mollivoittoisesti. Runkosarjan seitsemästä ottelusta saldona on vain yksi voitto. Ylimääräistä painetta ei kuitenkaan tunnu. lue lisää

Finley ja Laakso palaavat kokoonpanoon - Jukureiden Aho tekee liigadebyyttinsä

LIIGA | 22.9.2017 13:52
HIFK saa helpottavia uutisia illan otteluun Jukureita vastaan, kun Joe Finley ja Teemu Laakso pelaavat kauden ensimmäiset runkosarjaottelunsa. Jukureiden maalilla nähdään liigadebytantti. lue lisää

Johtavien pelaajien ja itseluottamuksen puute ajaa HIFK:n kriisin partaalle

LIIGA | 21.9.2017 13:00
HIFK:n kaudenalku on ollut luvalla sanoen vaikea. Kymmenen kilpailullista ottelua, josta saldona on vain yksi voitto. Se on hälyttävän vähän. HIFK on kriisin partaalla. lue lisää

HIFK:n Rask ei lannistu maalinteon tuskan edessä − "Jos jotain positiivista hakee"

LIIGA | 20.9.2017 22:08
Ilves nappasi kauden avausvoittonsa HIFK:n kustannuksella, kun Sami Sandellin voittomaalikilpailussa tekemä osuma ratkaisi ottelun. HIFK:n työteliäs hyökkääjä Joonas Rask avasi joukkueensa maalinteon tuskaa ja alkukauden vaikeuksia. lue lisää

HIFK:lla karu lista poissaolijoita - Ilveksen ketjuruletti jatkuu

LIIGA | 20.9.2017 13:28
HIFK:ssa on tehnyt tämän illan kamppailuun rajuja muutoksia loukkantumisten takia. Ilveksen kokoonpanossa on myös muutoksia. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HIFKJukurit
"HIFK:n ketsuppipullo aukeaa"
Helsingissä kohtaavat kaksi erittäin nihkeän alkukauden pelannutta joukkuetta. Molempia joukkueita ovat vaivanneet erityisesti suuret maalinteko-ongelmat. HIFK:lla puolustus on ollut ainakin kelvollisella tasolla, mikä nostaa isännät hienoisiksi ennakkosuosikeiksi. Materiaalista löytyy sen verran laatua, että ketsuppipullon aukeamista voi pitää ajankysymyksenä. Siitä nähdään ainakin viitteitä perjantai-illassa, kun pisteet jäävät HIFK:lle.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
LukkoKalPa
"Rohkeaa peliä Raumalla"
Raumalla nähdään kisällin ja oppipojan kohtaaminen, kun Sami Kapasen KalPa saapuu Pekka Virran luotsaaman Lukon vieraaksi. Molemmat joukkueet ovat esittäneet viihdytttäväksi laskettavaa jääkiekkoa alkaneella kaudella. Molempien joukkueiden suurimpia ongelmia ovat olleet lukuisat kiekonmenetykset, jotka tulevatkin kostautumaan perjantaina molemmissa päädyissä. Lukko vienee pidemmän korren, mutta jatkoaika on varsin mahdollinen.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3
PelicansSaiPa
"Pelicansin ylivoima tuo voiton"
Pelicans saa perjantaina vieraakseen oppiprosessin keskellä olevan SaiPan. Lappeenrantalaisjoukkueen luotsi vannoo vahvasti pelirohkeuden nimeen, mikä povaa illasta vauhdikasta ja värikästä. Pelicansillakin on ollut omat ongelmat eritoten puolustussuuntaan, joten maaleja tuskin illasta tulee puuttumaan. Pelicansin ylivoimapelaaminen ratkaisee ottelun lahtelaisten hyväksi.
 • 3
 • 4
 • 0
 • 1
SportÄssät
"Länsirannikolla kuuma taisto pisteistä"
Vaasan perjantai-illan lämpimästä tunnelmasta vastaavat Sport ja Ässät. Isäntäjoukkue on liigan ylivoimaisesti eniten maaleja päästänyt joukkue, mikä povaa hyvää Ässissä hyvän alun kaudelle saaneille ulkomaalaisvahvistuksille. Ässät on kyennyt pelaamaan hieman kliinisempää jääkiekkoa, mistä kertoo tuorein päänahka Tapparasta. Tämä tuokin myös Ässille kaivatun voiton.
 • 1
 • 3
 • 3
 • 4
TPSKärpät
"Kärppien pelinopeus liikaa TPS:lle"
Turkuun odotellaan kierroksen mahdollisesti eniten maaleja tarjoava ottelu, kun TPS isännöi Kärppiä. Joukkueet ovat mättäneet liigassa toiseksi ja kolmanneksi eniten maaleja, eikä puolustuspäässäkään tekeminen ole pahasti sakannut. Selkeästi peliään nopeuttaneet oululaiset tarjoavat TPS:lle erittäin kovan haasteen kurinalaisuudellaan, ja sen pysyessä olennaisena elementtinä pisteet matkaavat todennäköisesti Ouluun.
 • 3
 • 3
 • 4

Juha-Pekka Haataja

HIFK #27 R lh
s. 1982 Oulu
179CM / 84KG
SOPIMUS: 2018