Heräsikö Jukka Jalonen liian myöhään?

Jukka Jalonen on vihdoin tehnyt tarvittavat pelilliset muutokset. Jokereiden kannalta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, mutta menikö juna jo?

Helsingin Jokerit pelasi vielä muutama viikko sitten hämmästyttävän surkeaa, virkamiesmäistä ja konemaista jääkiekkoa. Peliä tahdittivat viivelähdöt ja toivottomat päätykiekot. Jokerit oli kuin kone, tässä tapauksessa ei tosin hyvässä mielessä.

Joukkue oli ennalta-arvattava, sillä vastustajien oli helppo pelata Jokereita vastaan. Jokereiden kiekollisessa pelissä ei ollut mitään yllätyksiä. Vastustajat tiesivät tasan tarkkaan, mitä on tulossa.

Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen tunnisti pelilliset ongelmat ja reagoi. Viime aikoina Jokerit on monipuolistanut pelaamistaan. Muutokset olivat nähtävissä jo viimeisimmissä kotiotteluissa. Näistä peleistä Jokerit nappasi voitot varsin tasapainoisilla esityksillä.

Jatkuvat, toivottomat päätykiekot ovat vaihtuneet rohkeisiin haastoihin hyökkäyssiniviivalla.

Sen jälkeen vieraskiertue on ollut tuloksellisesti heikko, vaikka pelillisesti joukkue on ollut koko ajan monipuolisempi. 

Jatkuvat, toivottomat päätykiekot ovat vaihtuneet rohkeisiin haastoihin hyökkäyssiniviivalla. Tavoitteet Jokereiden pelissä ovat tällä hetkellä hyvät: kiekossa halutaan pysyä, turhia päätykiekkoja välttää ja keskialueella luoda vauhtieroa. Pelaaminen on näyttänyt monipuolisemmalta ja vauhdikkaammalta kuin kuukausi sitten.

Tiistaina Erkka Westerlundin valmentamaa Salavat Julajev Ufaa vastaan Jokerit vyöryi jopa enemmän kuin riittävästi kiekon kanssa hyökkäyssiniviivan yli, yhteensä peräti 44 kertaa. Mutta siniviivan ylityksen jälkeen joukkue menetti vaarallisuutensa. Jokereilla on vielä työsarkaa siinä, mitä tapahtuu, kun hyökkäyssiniviivan yli päästään kiekon kanssa.

Haaste Jokereilla on pudotuspelejä ajatellen se, että muutoksia pelitapaan on tehty, kun runkosarjaa on takana jo 50 ottelua. 

Jokereiden menestymisen kannalta olennainen kysymys on, ehtivätkö muutokset tuottaa vielä tulosta tämän kauden peleissä. Tiistaina Ufa-ottelussa Jokerit sai pieniä viitteitä siitä, että tulos hiljalleen seuraa monipuolistunutta peliä.

Kokonaisuutena Jokereiden pelilliset suuntaukset ovat olleet hieman ihmeellisiä tällä kaudella. Ensimmäiset reilu kymmenen ottelua Jokerit pelasi lähestulkoon pystysuunnan jääkiekkoa, jossa päätykiekkoja roiskittiin tämän tästä. Painotus oli karvauspelissä ja hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisessa. Ylivoimapelaaminen sai joukkueen ennennäkemättömään lentoon.

Sen jälkeen Jokerit mätti noin 30 ottelua konemaista jääkiekkoa, jossa oli pelin rytmittämistä lähinnä viivelähdöin. Iso määrä päätykiekkoja pysyi pelissä mukana, ja suorahyöökäyspelaaminen oli edelleen vaisuhkoa.

Nyt Jokerit on vasta viime otteluissa pyrkinyt pelaamaan jääkiekkoa, jollaista sen olisi pitänyt pyrkiä heti kauden alusta lähtien pelaamaan.

Pelitavan ailahtelu saattaa käydä joukkueelle kalliiksi keväällä. Sen lisäksi, että Jokerit antaa etumatkaa pelaajamateriaalissa kärkijoukkueille, pelitavan muutokset kesken kauden saattavat antaa lisää etumatkaa joukkueille, joilla on vahva peli-identiteetti.

Lue myös

Jokereiden kausi toistaiseksi: ailahteleva, tasapaksu ja toisaalta kliininen – Mitkä ovat näkymät pudotuspeleihin?

KHL | 29.1.2018 9:56
Vahvan alkukauden jälkeen Helsingin Jokerit ajautui ongelmiin. Pitkin talvea myös loukkaantumiset ovat verottaneet joukkuetta isommalla kädellä. Missä Jokerit nyt menee? Onko KHL:n läntisen konferenssin kärkiseuralla vielä mahdollisuus pitkään kevääseen? Jatkoajan toimittajat käyvät aihetta läpi tässä artikkelissa. lue lisää

Mestareita katsomossa, ei kentällä

KHL | 26.1.2018 22:06
Jokerit kunnioitti perjantai-illan ottelussa Dinamo Riikaa vastaan vanhoja Suomen mestareitaan, mutta jäältä olivat mestarien elkeet kaukana, jälleen. Jukka Jalonen sysäsi vastuuta avainpelaajilleen. lue lisää

HIFK:n, SaiPan ja Dinamo Riikan puolustukset todellisissa testeissä

LIIGA | 26.1.2018 9:00
Perjantain supermonivetokierroksella on kolme ottelua Liigaa höystettynä Jokereiden KHL-kamppailulla. Kierroksen teemana on hauraiden puolustuskalustojen testaaminen. Houkuttimena toimii myös 30 000 euron bonusraha neljä oikein -voittoluokassa. lue lisää

Masi Marjamäki Almtuna IS:n riveihin

KHL | Muut Sarjat | 25.1.2018 10:31
Eilen sopimuksensa Jokereiden kanssa purkanut Masi Marjamäki siirtyy Allsvenskanissa pelaavan Almtuna IS:n joukkueeseen. lue lisää

Epävireisen Tolvasen valinta ei olisi pitänyt olla itsestäänselvyys

MAAJOUKKUE | KHL | 22.1.2018 21:58
Eeli Tolvanen on mukana Leijonien olympiajoukkueessa Etelä-Koreassa. Alkukaudesta kohuttu maalipyssy on kuitenkin hiljentynyt lähes täysin viime aikoina. Miten Tolvasen valinta saattoi silti olla itsestäänselvyys? lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Nicklas Jensen

Jokerit #71 L lh
s. 1993 Herning, DEN
191CM / 92KG
SOPIMUS: 2018 (2019)
VARAUS: 2011 Vancouver Canucks 1. kierros #29