Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä

Haukuttu tyranni pakkaa menestyksen matkalaukkuun ja ratsastaa pois

Tapparan jättävä Jukka Rautakorpi on monelle jääkiekkoihmiselle tyranni, joka imee pelaajistaan luovuuden ja vapaudet. Totuus on kuitenkin täysin toinen.

Jukka Rautakorpi on määrätietoinen ja projektilleen omistautuva valmentaja, mutta toista kesää edes Kauhajoen jäyhä mies ei pystynyt vastustamaan KHL:n puroina virtaavia rahavaroja ja uusia seikkailuja.

Tehkäämme pieni aikamatka, aina hieman alta kahden kuukauden päähän. Tuolloin pelattiin huikeita Liigan pudotuspelejä, joissa Rautakorven luotsaama Tappara taisteli aina lopulta finaaliin asti.

Menestyksestä huolimatta moni kiekkoihminen syyllisti pahimmillaan Rautakorvea tyranniksi, joka imee Tappara-pelaajien vapaudet ja kiekollisen flow'n strukturoidulla järjestelmällään.

Todellisuudessa on muistettava Rautakorven panos Tapparalle seurana. Tämän kevään finaalipaikka oli Tapparan viides 2000-luvulla ja seura nousi toista kertaa tällä vuosituhannella historiansa vaatimaan Liigan kirkkaaseen kärkeen. Yhteinen tekijä kehitykselle: Jukka Rautakorpi.

Kun Rautakorpi palasi Tapparaan kesällä 2012, kauhajokinen muutti kuin salamana koko sinioranssin seuran puuhastelukerhosta ammattilaisorganisaatioksi. Rautakorpi loi koko seuralle pelillisen identiteetin junioreista edustukseen, teki höntsääjistä urheilijoita ja osallistui pelaajahankintoja myöten kaikkeen tärkeään seuran sisällä onnistuen lähes poikkeuksetta.

Vaikka Tappara-kaudet päättyivätkin hopeamitaleihin, täytyy muistaa realiteetit. Kun Kärppien mestarijoukkuetta kannattelivat Juhamatti Aaltosen ja Lasse Kukkosen kaltaiset maailmanmestarit, Rautakorpi loi esimerkiksi tehoketjunsa, luotetun kakkosvitjansa, suoraan Mestiksestä kehittäen.

Jokainen Tapparan päivittäisessä toiminnassa mukana ollut tietää Rautakorven todellisen arvon ja miehen persoonan. Kyseessä ei ole kylmä, manipuloiva ja ihmisten luovuutta aliarvioiva tyranni, vaan jotain aivan muuta.

Suomessa useiden huippujääkiekkoilijoiden kanssa töitä tehnyt mentaalivalmentaja Minna Marsh kuvaili jo pitkään tuntemaansa valmentajaa Jatkoajalle:

- Olemme tälle myöhemmin nauraneet, mutta pidin Jukkaa koppavana ja kylmänä ensi alkuun, kun puhuin Jukan kanssa puhelimessa hänen Jääkiekkoliiton aikanaan. Hän on tämän jälkeen todistanut minulle teoillaan, eikä vain puheillaan, olevansa ammattimainen huippuvalmentaja, eikä konemainen suorittaja.

- Jukka on valmentajana systemaattinen, järkevä ja hän pyrkii kehittämään sekä itseään että pelaajiaan. Miettikää vaikka, miten Nick Bailenin viime kausi kehittyi. Kaikki perustuu Jukan valmentamisessa järkeen, tunnetta unohtamatta.

- Harva huippuvalmentaja on helppo ihminen. Jukka tiedostaa, mitä hänen ja pelaajiensa välinen kommunikaatio merkitsee. Hän ei aliarvioi ihmisläheisyyttä ja sosiaalisuutta valmentamisessaan.

Ei ihan vastaa yleistä kuvaa?

Kyseessä on voittamiseen pyrkivä päävalmentaja, joka tekee töitä oman filosofiansa turvin. Filosofia on myös johtanut menestykseen lähes poikkeuksetta siellä, missä Rautakorpi on urallaan valmentanut. Miehen uraa osataan arvostaa ainakin Tampereen rajojen sisäpuolella - syystäkin.

Rautakorven siirtyminen KHL-kaukaloiden laidoille tarkoittaa sitä, että Tapparan kahden viimeisen vuoden menestysresepti pakataan matkalaukkuun ja kuljetetaan kohti itää.

Päävalmentajaksi siirtyvä Jussi Tapola saa käsiinsä huippuvalmentajan valtavat saappaat. Niihin pitäisi Tapolan mahduttautua jo ensimmäisellä kaudellaan päävalmentajana Liigassa. Menestyksen kulttuuri on nyt istutettu Tapparan organisaatioon. Kulttuuri ei saa kuitenkaan valua hukkaan, kuten Rautakorven viimekertaisen lähdön jälkeen. Tästä Tapola vastaa työpaikallaan.

Kuulostaa lähes mahdottomalta tehtävältä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Sebastian Repo loppukaudeksi Tapparaan

LIIGA | NHL | 29.9.2017 15:31
21-vuotias Sebastian Repo palaa loppukauden ajaksi Florida Panthersista Tapparaan. lue lisää

Otto Rauhala ennätystahdissa, mutta jalat tukevasti maassa

LIIGA | 21.12.2017 18:38
Tunnollisena alempien kenttien raatajana tunnettu Otto Rauhala johtaa Tapparan kovassa vireessä olevaa kolmosketjua. Sentteri on löytänyt peliinsä uuden ilmeen ja äitynyt hyvään pistetahtiin. lue lisää

Tolppaankin osunut Joona Luoto uskoo maalihanojen aukeavan: "Ei tuhlata kaikkia paikkoja vielä"

LIIGA | 13.12.2017 22:25
Tapparan työteliäs laituri Joona Luoto ei haikaillut keskiviikon KooKoo-pelin jälkeen tiiminsä maajoukkuemiesten perään. Ilman kapteeniaan ja ykköspakkejaan pelannut Tappara vei helpon oloisesti kamppailun nimiinsä lukemin 3−0. lue lisää

Toni Utunen hakee kokemusta liigakentiltä - "Tässä on koko ikä aikaa tehdä tehoja"

LIIGA | 2.12.2017 20:19
Tapparan 17-vuotias puolustaja Toni Utunen lähti D-juniori-ikäisenä Kokkolasta Tampereelle tavoitteenaan kiekkoammattilaisuus. Nuori kiekkoilija on pärjännyt tehopisteiden valossa loistavasta Mestiksen LeKissä pelaamissaan otteluissa, mutta silti Utunen näkee harppauksen liigajäille melko suurena. lue lisää

Tappara siirtää Suomen kuumimman valmentajan muihin tehtäviin – Rautakorvella edessä kolossaaliset paineet

LIIGA | 27.4.2017 22:41
Tapparan kahteen peräkkäiseen mestaruuteen valmentanut Jussi Tapola siirtyy ensi kaudella joukkueen urheilu- ja kehitysjohtajaksi. Päävalmentajaksi palaa Jukka Rautakorpi, jonka ura on Tapolaan verrattuna laskusuunnassa. Tapparan ratkaisua ei voi kuin ihmetellä. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

KärpätÄssät
"Ässillä yllätysmahdollisuus Oulussa"
Ässät tasoitti sarjan tehokkaan avauseränsä ansiosta torstaina, mikä tuo varmasti itseluottamusta porilaisryhmään. Kärpät menetti ottelussa kärkipuolustaja Miika Koiviston, mikä tekee ison loven oululaisryhmän alakertaan ja ylivoimapelaamiseen. Oululaisryhmä on ollut kotikaukalossaan kova, mutta Ässät osoitti pystyvänsä horjuttamaan joukkuetta. Voiton tuoma itseluottamuspiikki johtaa Ässiä pitkälle myös kolmannessa kohtaamisessa ja se pistää Kärpät ahtaalle. Ottelun ratkaisua voidaan joutua hakemaan jopa jatkoajalta saakka.
 • 2
 • 3
 • 2
 • 3
TPSSaiPa
"TPS sysää SaiPan kuilun reunalle"
SaiPa on kahdessa ensimmäisessä kohtaamisessa haastanut TPS:n täysin, mutta turkulaisryhmä on rankaissut sitä huolimattomuusvirheistä. Tiukat tappiot lisäävät varmasti nälkää lappeenrantalaisryhmään, mutta se ei riitä TPS:ää vastaan. Turkulaisjoukkueen kokenut osasto Eric Perrinin ja Ilari Filppulan johdolla on ollut hyvässä vireessä ja rokottanut erikoistilanteista SaiPaa kovalla prosentilla. Lappeenrantalaisryhmä taistelee kovasti myös lauantaina, mutta isäntien rutiini ratkaisupaikoissa on liikaa sille ja TPS nappaa ottelusarjan kolmannen voiton.
 • 4
 • 5
 • 2
 • 3
JYPHIFK
"JYP nappaa toisen kiinnityksen"
JYP hävisi avauskohtaamisen hallinnastaan huolimatta, mutta tasoitti sarjan perjantaina, vaikka HIFK ottelussa olikin niskan päällä. Jyväskyläläisryhmän aktiivinen peli tuotti ongelmia avauspelissä HIFK:lle ja JYPin tehottomuus pelasti helsinkiläisjoukkueen. Jos pelin kuva on samanlainen myös lauantaina, iskee JYP vääjäämättä jossain vaiheessa. HIFK:kin saa oman hyökkäyspelinsä ansiosta tilaisuuksia hyökkäyspäässä, mutta JYP jauhaa voittoon tarvittavat osumat.
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
TapparaKalPa
"Tasainen taistelu jatkuu Tampereella"
Tapparan ja KalPan sarjassa on edetty tähän asti kotivoittojen merkeissä. Molemmat kamppailut ovat päättyneet maalin erolla, eikä kolmaskaan kohtaaminen muutosta tuo. Tappara on kotikaukalossaan ennakkosuosikki, mutta perjantain voitto toi varmasti kuopiolaisryhmälle itseluottamusta. Maaleja nähdään jälleen molemmissa päissä, mutta kirvesrinnat pystyvät kotikaukalossa nappaamaan toisen kiinnityksen välieräpaikkaan.
 • 3
 • 4
 • 2
 • 3

Luetuimmat

Jukka Peltola

Tappara #81 L lh
s. 1987 Tampere
182CM / 83KG
SOPIMUS: 2019