Mielipide

Haastattelussa ässänuorten kapteeni Patrik Forsbacka

LIIGA / Kolumni
Jatkoaika jatkaa juttusarjaansa Ässien A-nuorista kapteeni Patrik Forsbackan haastattelulla. Seuraavassa mies kertoo ajatuksiansa muun muassa viime kaudella varmistuneesta noususta takaisin nuorten SM-liigaan sekä henkilökohtaisista tavoitteistaan.

Patrik Forsbacka on porilaisen jääkiekkokoulun yksi viime vuosien näkyvimpiä tuotteita. Mies on pelannut koko tähän astisen uransa Porissa, viime kausina peliaika on koostunut pääasiassa A-nuorten otteluista, mutta muutamassa liigapelissäkin hän on päässyt esiintymään. Ikäkausimaajoukkueissa "Patu" ei ole koskaan vieraillut.

Nousu A-nuorten SM-liigaan oli tärkeä asia niin seuralle kuin Forsbackalle itselleenkin.

- Jos nousua ei olisi tapahtunut en olisi välttämättä jatkanut Porissa. Myös organisaatiolle paluu liigaan oli iso asia. Pelit liigassa ovat täysin eri tasoa. Tämä on periaatteessa aivan eri maailma. Divisioonassa pelaamiseen meni välillä mielenkiinto; siellä se oli enemmänkin vain pelailua. Onneksi sekin kuitenkin riitti, vaikka tiukalle meni. Suurin syy siihen oli ehkä se, että meillä ei ollut kovia pelejä samalla tavalla alla kuin vastustajillamme.

Viime kauden joukkue oli sarjaportaaseen nähden todella kovatasoinen. Sen myöntää Forsbacka itsekin.

- Se oli todella kova joukkue, siellä oli monella jätkällä pelejä liigassakin alla. Me pelattiin viime kaudella täysin väärässä sarjassa, mutta onneksi päästiin pois siitä. Silloin oli todella hyvä joukkuehenki, niin kuin on tietysti tälläkin kaudella. Nykyinen joukkue on ollut kuitenkin vasta vähän aikaa koossa ja henki tulee varmasti vielä paranemaan. Lisäksi meillä on joukkueessa iso rinki. Nykyisin porukassa saa olla kolme -82 syntynyttä pelaajaa ja koska meillä on sellaisia enemmänkin tulee huilivuorojakin välillä.

Omaan peliin viime kaudella vaikutti myös suoritettavaksi tullut asepalvelus Säkylän Huovinrinteellä. "Patu" ei kiellä etteikö se olisi jonkin verran näkynyt myös peliesityksissä.

- Kyllä sen huomasi, että paremmassa kunnossa olisi varmaankin ilman sitä ollut, mutta aika hyvin sen sai kuitenkin pois hoidettua. Sieltä annettiin kuitenkin hyvin vapaata pelejä ja harjoituksia varten. Säkylä-Pori välikin tuli kauden aikana tutuksi.

Tarjouksia Forsbacka sai muualtakin, mutta jatkaminen Porissa oli kuitenkin ykkösvaihtoehto.

- Mestiksestä tuli muutama kysely, mutta kun Ässistä tarjottiin sopimusta oli jatkaminen täällä ykkösvaihtoehto. Mä olen kuitenkin aina halunnut pelata Porissa ja tavoite olisi tälläkin kaudella päästä pelaamaan liigaa. Toivottavasti jossakin vaiheessa saan mahdollisuuden näyttää myös edustuksessa. Kausi on kuitenkin pitkä ja esimerkiksi loukkaantumisten kautta paikka voi tulla. Toivotaan ainakin parasta.

Vaikka peliaikaa ei vielä ole Mika Toivolan valmentamassa edustusjoukkueessa tullutkaan, on vastuu kuitenkin kasvanut viime kaudesta jonkin verran. Forsbacka valittiin joukkueensa kapteeniksi tälle kaudelle.

- Pelilliseen puoleen kapteenina oleminen ei sinänsä ole vaikuttanut, mutta kopissa merkitys on suurempi. Nykyisin tulee tehtyä vieläkin enemmän töitä joukkueen eteen, sillä kapteenin merkin tuoma vastuu on kannettava kentällä.

Kausi on henkilökohtaisella tasolla alkanut suhteellisen hyvin. Muutamat loukkaantumiset ovat tosin kiusanneet harjoituskaudesta lähtien.

-Tuo nilkka on ollut hieman kipeä ja harjoituskaudella selkä oli huonossa kunnossa. Se ollaan kuitenkin nyt saatu kuntoon ja vielä kun nilkkakin paranee, niin hyvä tulee. Joukkueenakin ollaan pelattu hyvin, kun saatiin ensimmäinen tavoite saavutettua ja päästiin ylempään jatkosarjaan. Oma peli olisi pisteiden valossa voinut ehkä paremminkin kulkea.

Vaikka kauden tärkein tavoite on nyt saavutettu, riittää Forsbackan mukaan haasteita vielä tuleviinkin peleihin.

- Tämä oli nyt ensimmäinen tavoite ja se saavutettiin. Nyt pelataan vaan mahdollisimman hyvin ja katsotaan mihin se riittää. Mahdollisuudet meillä on vaikka mitaleille jos pelataan hyvin. Jos me pelataan hyvä peli me voidaan voittaa kenet tahansa, mutta jos pelataan huonosti niin me luonnollisesti hävitään. Voittamiseen tarvitaan aina hyvä esitys.

Joukkue muuttui viime kauden jälkeen rajusti. Osa pelaajista onnistui vakiinnuttamaan paikkansa edustus-joukkueessa. Miten sitten vaihtuvuus on vaikuttanut peliesityksiin?

- Vaihtuvuus tosiaan oli iso, mutta hyvin ollaan pystytty pelaamaan. Ollaan noudatettu omaa pelisysteemiä ja menestytty sen kautta. Jos me ei pelata omaa peliä, olemme tietenkin hukassa. Maalivahdit ovat pelanneet todella hyvin. Kaksikko Järvinen/Tåg on esiintynyt varmasti - heidän vuoksen me emme ole hävinneet yhtään ottelua. Lisäksi meillä on mukana hyviä nuoria. Kokonaisuudessaan kasassa on potentiaalinen joukkue.

Paitsi että pelaajistossa tapahtui muutoksia, myös valmentaja vaihtui täksi kaudeksi. Hyvänä juniorivalmentajana tunnettu Ismo Läntinen korvasi sivuun siirtyneen Juha Taskun. Mitään suuria eroja ei Forsbacka entisen ja nykyisen valmentajansa välillä kuitenkaan näe.

- Pieniä eroja tietysti on, mutta Läntinen on hyvä valmentaja. Hän on ammattimies tehtävässään. Mies saa meidät pelaamaan ja sytyttää taistelemaan ottelusta toiseen. Koko meidän valmennustiimi on hoitanut hommansa hyvin, minulla ei ole siitä osa-alueesta mitään negatiivista sanottavaa.

Kysyttäessä miehen omaa mielipidettä omista vahvuuksista ja heikkouksista pelaajana, nousevat esille tutut asiat.

- Vahvuuksiini kuuluu tietysti fyysinen peli, pystyn vääntämään kulmissa sekä karvaamaan ja rikkomaan vastustajan peliä. Myös laukaus on kohtalainen. Taitopuolella ja liikkeessä on vielä kehitettävää. Kaikissa osa-alueissa on luonnollisesti parannettavaa, mutta mitä kovempaa pelataan, sitä paremmin minä viihdyn kaukalossa.

Kun jääkiekosta puhutaan, nousevat esille usein myös tuomarit ja heidän linjansa. Mitään isoa ongelmaa Forsbacka ei tuomareiden työskentelyssä kuitenkaan A-nuorten sarjassa näe.

- Tietysti linjassa toisinaan olisi parannettavaakin. Joskus rangaistuksia jää viheltämättä, mutta yleensä siitä kärsivät molemmat samalla tavalla. Pelin henkeen kuitenkin kuuluvat virheet, niitä tekevät yhtä lailla tuomarit kuin pelaajatkin. Tuomareiden vuoksi me ei olla kuitenkaan hävitty yhtään peliä, kyllä silloin ollaan kaaduttu ihan omiin tyhmiin virheisiin.

Haastattelun lopuksi Forsbacka kertoo vielä omat tavoitteensa jääkiekkoilijana.

- Tavoite on tietysti vakiinnuttaa paikka SM-liigassa. Sen eteen tässä töitä tehdään. Unelmien täyttymys olisi tietysti jatkaa Porissa, koska pikkujätkästä asti on halunnut Ässissä pelata.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös