Mielipide

FPS:n välitodistukset 2002

MESTIS / Kolumni
Forssan Palloseuran alkukaudessa ei ole juuri joukkueena ollut hurraamista, mutta yksittäisisten pelaajien alkukauden suorituksia katsellessa ei tarvitse hävetä. Joukkueesta on löytynyt useita yllättäjiä ja varsinkin hyökkäyksen yleisarvosana on varsin korkealla verrattuna joukkueen sarjasijoitukseen. Sen sijaan puolustusosastolla tarina on hieman murheellisempi. Alla olevat arviot ovat suhteutettu ennen kautta asetettuihin odotuksiin.

Maalivahdit

#1 Pasi Keinänen, 5½

Keinäsen kausi lähti surkeasti liikkeelle ja mies menetti heti kättelyssä ykkösvahdin hommat Juha-Matti Taposelle. Keinänen pelasi itse pois ennen kautta luvatun ykkösveskarin pestin, eikä ole pystynyt täyttämään valmennuksen odotuksia tämän kauden suhteen. Keinäselle tuskin aukeneekaan enää ykkösvahdin pestiä, mikäli Taponen ei ala maalillaan haparoimaan kauden edetessä.

#32 Juha-Matti Taponen, 9-

Ykköseksi noussut Taponen on pitänyt FPS:aa illasta toiseen pystyssä varmoilla torjunnoillaan, mutta varsinaisiin paraatipelastuksiin hän ei ole vielä pystynyt. Perusvarmaa peliä kuten tähän asti illasta toiseen nuorelta kaverilta voi olla hieman liikaa vaadittu, jos ajatellaan Keinäsen jatkavan nykyisellä tasollaan, jolloin Taposen pitäisi käytännössä hoitaa yksin loppukausi tolppian välissä. Jatkoajan kaudenaluskolumnissa veikkailtiin Taposen pelaavan n. 5 ottelua tällä kaudella, mutta Taponen näkyykin kääntäneen maalivahtitilanteen päälaelleen Keinäsen hienoisella avustuksella.

Puolustus

#3 Jussi Kulmala, 8-

Harjoitusotteluissa vakuuttavia otteita esittänyt Kulmala on ollut FPS:n puolustuskaluston harvoja valopilkkuja. Viime kaudella nähtyjä hasardeja ei juuri ole nähty, ja tämä näkyy myös +- tilastossa. Yhden häkin pakkasen puolella oleva tilasto kertoo Kulmalan eteenpäin menosta, kun viime kaudella Kulmalan +- saldo oli kauden lopussa -12. "Hugo" on myös jaellut tekopaikkoja ketjukavereilleen lähes illasta toiseen ja näin tuonut panostaan myös hyökkäyspeliin.

#7 Asko Rantanen, 6-

Ennen kauden alkua kahden vuoden sopimuksen FPS:n kanssa solminut Rantanen on ollut selkeä pettymys takalinjoilla. Käsittämättömästi Rantasella on tapana ottaa jokaisessa ottelussa minimissään yksi turha jäähy, jonka lisäksi usein myös urputuskymppi on tilauksessa. 113 jäähyminuuttia 31:ssa ottelussa kertoo omaa kieltään Rantasen suorituksista. Jäällä ollessaan Rantanen myöhästyy tilanteista turhan usein, mikä johtaa turhiin penaltteihin ja antaa vastustajalle ylivoimamahdollisuuden. Askon parhaat avut ovatkin olleet lähinnä hyökkäyspäässä, kun boksissa istumiseltaan Rantanen on ehtinyt kerätä 12 tehopinnaa.

#9 Tuomo Hirvonen, 6

Ahmoista kauden kynnyksellä viherpaitoihin vaihtaneella Hirvosella oli alkukaudesta vaikeuksia mahtua pelaavan kuuden puolustajan joukkoon, mutta nyt on alkanut vastuuta kerääntyä ja mies on päässyt pelaamaan ykköskentän takana Heikki Saarisen parina. Tehtävistään Hirvonen on suoriutunut kohtuullisesti, mutta ei kuitenkaan täytä vahvistuksen tuntomerkkejä.

#10 Heikki Saarinen, 8-

Ennen kauden alkua jotkut olivat jo tarjoilemassa Saariselle selkeää ykköspakin paikkaa, mutta mies ei ole välttämättä vastannut huutoon aivan niin hyvin kuin olisi voinut odottaa. Alkukausi lähti kulkemaan enemmän ja vähemmän penkin alle, mutta kauden edetessä Saarinen on alkanut lunastaa lupauksia johtavan kiekollisen pakin roolissa. Eihän Saarinen tietenkään mikään Aki Heino ole, mutta Saarinen sentään viihtyy puolustuspäässäkin useammin kuin em. sankari. Saarisen käyrä on osoittanut ylöspäin jo hyvän aikaa, ja toisella puoliskolla liideripakin rooli alkaa tuntua kotoisalta.

#12 Toni Vähämäki, 8+

Puolustuksen ehkä suurin yllättäjä on -85 syntynyt Vähämäki, joka on varsin raamikas pakki ikäisekseen. 188 senttinen ja 81 kiloinen forssalainen olisi joidenkin tietojen mukaan saanut sopimuksen aina jenkkilää myöten, mutta päätti kuitenkin jäädä vielä Forssaan. Fyysiseen peliin panostavan puolustajan suurin heikkous tuntuu vielä olevan vauhdin puute, ja oma mies jää toisinaan vapaaksi, mutta eiköhän tälläkin osastolla kehitystä nähdä, kun vedet hetken virtaavat. Mestis-uransa ensimmäisen maalin Vähämäki teki TuToa vastaan, kun hän latasi omalta ringetteviivalta melkoisen pomppuvedon Henri Launosen vartioimaan maalin perukoille - varmastikaan tämä maali ei hetkeen unohdu.

#20 Vesa Lehtinen, 5

Lehtisen jatkosopimus herätti ihmetystä jo syksyllä, mutta se kuitenkin hyväksyttiin vähin äänin lievässä pelaajapulassa. Lehtiseltä ei ennen kautta paljoa odotettu, eikä myöskään saatu. Lehtisen liike ei vain yksinkertaisesti riitä Mestikseen, mikä näkyy jatkuvina ongelmina omassa päässä. Neloselta Lehtisen pelastaa kova yritys, joka on päällä illasta toiseen - mutta valitettavasti tulokset ovat kovin laihanlaisia. Alkukaudesta mies oli varsin tukevasti pelaavassa kokoonpanossa, mutta kauden edettyä Lehtinen on löytänyt itsensä yhä useammin puremassa tuppea penkin päässä.

#24 Anssi Rantanen, 9

Ehdottomasti puolustuksen positiivisin yllättäjä. Nuorempi painos Rantasista on vienyt vanhempaansa suurin piirtein 100-0 vakuuttavilla esityksillään, vaikka ennen kautta FPS-toimitus ei juuri noteerannut Anssia edes pelaavaan kokoonpanoon. Rantanen aloitti kauden suorastaan jäätävästi ja on jatkanut lähes samalla tasolla kauden edettyä, vaikkakin +-- tilasto on heilahtanut hitusen pakkasen puolelle. Varma kiekollinen peli omassa päädyssä höystettynä hyvällä oman pään pelillä ovat tehneet Anssi Rantasesta FPS:n alkukauden suurimman yllättäjän ja ennen kaikkea varman puolustajan, joita FPS:sta ei liiaksi löydy. Jos Anssi jatkaa samanlaisia esityksiä kuin alkusesongilla, FPS:lla lienee vaikeuksia pitää viime vuoden A-junioreiden kapteeni vielä vihreissä.

Hyökkääjät

#5 Juha Nurmisto, 7-

Nurmisto kantoi Palloseuran peliasua 15 ottelussa ja sai aikaiseksi 2 maalia ja 2 syöttöpistettä. Isoa kokoaan mukavasti hyödyntävä Nurmisto aloitti kautensa mainiosti tekemällä puolet tähänastisesta pistesaldostaan jo avauspelistä KalPaa vastaan. Tähän jäivätkin laiturin tehot, eikä alkukaudesta jäänyt muutenkaan lastenlapsille juuri kerrottavaa. Marraskuun alussa Nurmisto hermostoi kuumassa ottelussa Ahmoja vastaan ja otti kovaa yhteen Marko Fromin kanssa, mistä hänet parhaiten tältä kaudelta muistetaan. Nurmiston syyskauden loppu meni pilalle nivusvamman takia, eikä vieläkään tiedetä onko Nurmisto pelikunnossa joulutauon loputtua.

#8 Janne Kinnunen, 5+

Kinnunen voidaan ilman suurempia pohdintoja työntää osioon "epäonnistujat". Ylitorniosta kotoisin olevan hyökkääjän tilastoissa loistaa joukkueen selvästi onnettomin teholukema, -14. Numerot puhuvat puolestaan - puolustuspeli ei loista Kinnusella, eikä mies ole saanut aikaan tehoja hyökkäyksessäkään. Lapin miehen kauden ainokainen osuma syntyi vierastasapelissä KJT:tä vastaan. Maalin seurana miehellä on kaksi syöttöpistettä.

#14 Jaakko Kallio, 6

Tapparan nuorista FPS:n kokoonpanoon liittynyt Jaakko Kallio on myös pelannut risan kauden. Mies menetti pelit lähes kuukauden ajalta syyskauden puolivälissä, joten kausi ei päässyt kunnolla vauhtiin. Kallio on myös jäänyt pistetilastoissa näkymättömiin. Mies on onnistunut toimittamaan kiekon maaliin kahdesti parin syöttöpinnan kuorruttamana. Viimeisinä miehinä Tapparan liigaringistä pudonneelta Kalliolta odotettiin 10+ maalia ja saman verran syöttöjä, mutta nykymenolla odotukset näyttävät kovin ylimitoitetuilta.

#16 Tapio Ahtonen, 8½

Suomi-Sarjan Jokipojista Palloseuraan siirtynyt sentteri on ollut Jatkoajan FPS-toimituksen mieleen. Tilastot eivät puhu Ahtosen puolesta, vaikka mies löytyykin Palloseuran pistepörssin seitsemänneltä tilalta 11 (3+8) tehopisteellä. Teholukema -5 saattaa tulla monelle yllätyksenä, sillä Ahtonen taistelee hienosti molemmissa päissä. Joulun lähestyessä Ahtonen nousi aina ykkösketjuun saakka Ville Hämäläisen siirryttyä takaisin Tapparaan. Mies sopikin mainiosti Makrovin ja Raunion rinnalle ja toi hyökkäykseen keskittyneiden herrojen keskelle myös puolustusintoa. Kokkolassa Ahtonen saalisti toistaiseksi toiseksi viimeisessä pelissä ykkösketjun keskellä kolme syöttöpinnaa.

#17 Jukka-Pekka Koistinen, 8+

Palloseuran sisäisen pörssin kakkosnimi on kärsinyt varusmiespalveluksesta tavanomaista kiekkoilijaa enemmän. Harjoituksiin ja jopa peleihin pääsy on ollut poikkeuksellisen pahasti kiven alla, eikä Koistinen ole päässyt odotettuun liitoon. Alkukaudesta mies oli joukkueen paras pistemies pitkään, mutta Matti Raunio jyräsi Koistisen huonon vaiheen aikana ohi. Oli miten oli, Koistinen pelaa luonnollisesti tuloksellisinta kauttaan miesten sarjassa. Tason nousu onkin tässä vaiheessa kehitystä itsestäänselvyys. Koistisen uran kohokohta oli toistaiseksi viimeinen kotiottelu, jossa mies iski hattutempun KJT:n verkkoon ja antoi lisäksi kaksi maalisyöttöä.

#21 Marko Ronkainen, 8½

Palloseuran todellinen yleiskone. Mies hoitaa ruutunsa mainiosti ja pisteitä syntyy mukavasti tasaisen varmasti. Duunariosaton kruunaamaton kuningas tekee töitä kentän molemmissa päissä ja osuu maalipuidenkin väliin siinä sivussa. Ronkainen joutui henkilökohtaisista syistä jättämään väliin joulukuun ottelut ja oli paha menetys forssalaisryhmälle. Ronkainen teki ennen kautta kahden vuoden jatkopahvin FPS:n kanssa, jonka mukaan mies jatkaa myös tulevalla kaudella kotikaupungissaan.

#22 Jesse Huuhanmäki, 6½

Palloseuran oma juniori kulutti housunsa puhki vaihtopenkillä alkukaudesta. Pelaajaruletin pyöriessä ja loukkaantumisten häiritessä pelejä Huuhanmäki sai myös hieman peliaikaa, mutta varsinaiset näyttöpaikat jäivät saamatta. Neloskentän laidassa näkymättömissä. Mieheltä jäivät vielä toistaiseksi maalit tekemättä, mutta pienestä koostaan huolimatta potentiaalia Mestikseen löytyy. Toisella puoliskolla peliaika lisääntynee, mikäli kovin montaa lainamiestä ei jää FPS:n riveihin loppukaudeksi tammikuun siirtorajan umpeuduttua.

#27 Matti Raunio, 9-

Kokenut konkari on syyskauden jälkeen joukkueensa paras pistemies. Raunio on saanut aikaiseksi pisteitä, mutta käy välillä turhankin kuumana. Mies jakaa muistutuksia häntä taklaaville pelaajille, eikä jäähyminuuteiltakaan olla vältytty. Parhaimmillaan Raunio on ollut erehtymätön maalintekijä, mutta kiekko on tällä kaudella pomppinut välillä luottomiehenkin lavassa. Rauniolla tuntuu olevan asiaa tuomareille hieman liikaakin, vaikka kapteenin ominaisuudessa saakin raitapaidalle jutella mukavia. FPS:n maalinteko on levännyt Raunion varassa, ja hän on myös huutoon vastannut vaikka välillä ei ole tuntunut saavan tyhjistäkään sisään. Samaa vauhtia kevätkausikin, niin hyvä tulee.

#28 Jussi Tapio, 8

Tapio kuuluu viime kaudelta A-junioreista nostettujen kastiin. Huuhanmäen tavoin Tapio on saanut harmillisen vähän peliaikaa. Somerolainen on kentälle päästessään pelannut hyvin ja plusmiinus-pörssin lukemana nolla on forssalaisryhmässä hyvä saavutus. Tapio sai iskettyä uransa ensimmäisen Mestis-osuman joulukuun alussa KalPan verkkoon. Joululahjaksi lisää peliminuutteja. Betonikädet eivät välttämättä ole mikään paras apu maalintekoon, mutta jämäkkänä taklaajana Tapiolla on tilausta FPS:n nelosvitjassa.

#33 Rami Jokinen, 9+

Jokinen oli alkukauden ehdoton forssalaisonnistuja. Valitettavasti mies ehti pelata kautta vain vähän alusta ennen kuin mies hajoitti sääri- ja pohjeluunsa joukkueen harjoituksessa. Kahdeksassa ottelussa Jokinen iski kahdeksan tehopistettä, joilla mies on edelleen joukkueen kymmenen parhaan pistemiehen joukossa. Jokinen näytti menneen selkeästi eteenpäin viime kaudesta ja ennakoitu paluuajankohta ajoittuu pian joulutauon jälkeiselle ajalle, jolloin nähdään onko loukkaantuminen vienyt terän Jokisen pirteistä otteista. Alussa pelaamattomuus varmasti näkyy, mutta muutaman ottelun alle saatuaan Jokisenkin pitäisi löytää punainen lanka.

#40 Jarno Kantelus, 9

Fopsin oma mies, todellinen power forward, Jarno Kantelus on viimein noussut vastuulliseen rooliin Palloseuran ryhmässä. Mainetta Forssan jäähallissa kerännyt #40 on saanut viime kauden jälkeen kädet ja tehopisteitäkin on kaverille viimein suotu. Kantelus pystyy horjuttamaan vastustajan taistelutahtoa kunnon pommeilla. Voimaa on kuin Riihivalkaman kylässä konsanaan. Kantelus on ehdottomasti luettavissa syyskauden onnistujien joukkoon ja valmentaja Pekka Laksola on saanut Kanteluksen keskittymään pääasiassa pelaamiseen. Viime kaudelta tutut vintin pimenemiset ovat olleet taaksejäänyttä elämää, vaikka Kanteluksen sarakkeessa onkin jo ennätysjäähyminuutit. Samalla Kantelus on merkkauttanut myös korkeimmat jääminuutit ja hänet on nostettu toisinaan aina kakkosvitjaan asti.

#49 Jussi Eloranta, 8

FPS sai lennokkaasti luistelevan ja loppuun asti taistelevan Elorannan houkuteltua takaisin uransa lopettaneiden pelimiesten joukosta. Lopettamispäätös osoitettiin turhaksi, sillä Eloranta on joukkueelleen edelleen tärkeä mies. Jussi ei ole ollut ihan aikaisempien vuosiensa tasolla, mutta mitä kauemmin mies on joukkueen mukana, peliesitykset kohenevat. Eloranta on pelaaja, joka antaa joukkueelle kaikkensa illasta toiseen ja myös vastustajan ärsyttäminen tuntuu kuuluvan ohjelmanumeroon. Edelliskausilta tutut volttilähdöt maalin takaa ovat edelleen Elorannan bravuureita, eikä häntä kovin helposti pysäytetä vauhtiin päästessään.

#54 Andrei Makrov, 8-

Forssalaisille tuttu virolaishyökkääjä ihastuttaa hyökkäyspäässä, mutta miestä ei juuri puolustustehtävissä näy. Tehotilaston mukaan Makrov tekee tehtävänsä. Andrein lukuna +5 on lähestulkoon yhtä ihmeellinen, kuin Tapio Ahtosen negatiivinen lukema. Tulisieluinen hyökkääjä on kärsinyt temperamenttisuudestaan ja tullut ulosajetuksi jo kolmessa ottelussa. Järvenpäässä typerä ylilyönti maksoi viiden ottelun verran. Makrov on tällä hetkellä Venäjällä testissä, joka loppuu ennen vuoden vaihdetta. FPS:n on syytä toivoa Makrovin jäävän Forssaan, sillä Makrov on joukkueen toinen varsinainen maalintekijä Raunion lisäksi. Vielä kun Makrov ymmärtää pysyä kaukalon sisäpuolella suihkun sijasta, niin Andrein numero nousee pykälällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle