Mielipide

Flyersin draft 2002: Lunastaako Pitkänen Philadelphian odotukset?

NHL / Kolumni
Vanhan kiekkoviisauden mukaan menestyvän joukkueen runko luodaan kesäkuun varaustilaisuudessa. Philadelphia Flyersin edellinen kausi oli odotuksiin nähden täydellinen pettymys niin NHL- kuin AHL-tasolla ja menestyshuuman haussa eritoten farmijoukkue menetti paljon lupaavia nuorukaisia toisiin seuroihin. Flyersin tämänvuotinen draft-teema olikin organisaation heikon osa-alueen, puolustuksen, tilkitseminen. Tarttuipa mukaan myös eräs nuori herra Oulustakin...

Flyers on varannut neljänä viime vuotena ensimmäisen kierroksen lopussa Jeff Woyvitkan (2001 #27), Justin Williamsin (2000 #28), Maxime Oulletin (1999 #22) sekä Simon Gagnen (1998 #22). Nelikosta Gagne on jo eräs liigan nuorista supertähdistä ja Williams on vakaasti tulossa sellaiseksi. Kokonaisuudessaan Flyersin ensimmäisen kierroksen varaukset ovat onnistuneet loistavasti varausnumeroihin nähden, sillä esimerkiksi Simon Gagnea voidaan tällä hetkellä pitää vuoden 1998 draftin parhaampana pelaajana. Tällä hetkellä Flyersin kokoonpanossa on viisi (Roman Cechmanek, Chris Therien, Simon Gagne, Justin Williams ja Todd Fedoruk) omaa varausta ja ensi kauden joukkueeseen on vahvasti tyrkyllä kaksi lisää (Bruno St. Jacques ja Guillaume Lefebvre). Määrää voidaan pitää kohtuullisena, mutta scouttausosastollakin on vielä parannettavaa.

Joukkueen kannattajien odotukset draftin suhteen olivat suhteellisen matalalla, sillä Flyersilla ei ollut lainkaan ensimmäisen kierroksen varausoikeutta draftiin lähdettäessä (Flyers päätti käyttää Phoenixilta Daymond Langkow –kaupan yhteydessä saamansa ensimmäisen kierroksen varausoikeuden vasta vuoden 2003 draftissa). Joukkueen GM Bobby Clarke teki kuitenkin loistavan peliliikkeen draftia edeltävänä iltana vaihtamalla nuoren ukrainalaisen laiturin Ruslan Fedotenkon sekä kaksi toisen kierroksen varausoikeutta Tampa Bayn koko draftin neljänteen varausoikeuteen. Tässä kaupassa kokenut Clarke nöyryytti kokemattoman Tampan GM Jay Feasterin täysin. Tällä kaupalla Flyers varmisti todellisen suurlupauksen saamisen, sillä yleisesti tämän vuoden draftissa neljää pelaajaa pidettiin muita selvästi parempana.

Juuri ennen varaustilaisuuden alkamista Florida ja Columbus vaihtoivat omia varausvuorojaan ja näin ollen Columbus pääsi varaamaan ensimmäisenä himoitsemansa Rick Nashin. Atlanta otti puolestaan toisena Kari Lehtosen ja Florida kolmantena ykkösvaraukseksi ennustetun Jay Bouwmeesterin. Niinpä olikin täysin selvää, että Bobby Clarke valitsisi Suomen ja Oulun Kärppien Joni Pitkäsen omalla vuorollaan. Pikkulinnut tietävät kertoa, että Flyers yritti saada jopa korkeampaa varausoikeutta, jolloin saaliiksi olisi saatu luultavasti joku edellämainitusta kolmikosta. lähinnä Bouwmeester. Pitkänen sopii kuitenkin seuran suunnitelmiin loistavasti, sillä joukkueella ei ole ollut käytännössä yhtään todellista tähtipakkia sitten 80-luvun ja Mark Howen. Pitkäsen varaan lasketaan todella paljon joukkueen tulevaisuutta suunniteltaessa ja fanien odotukset nuorta oululaista kohtaan ovat todella kovat.

4. Joni Pitkänen (P) 191cm, 91kg

Syntynyt 19.9.1983... ampuu vasemmalta... viime kauden seura Oulun Kärpät... teki 19 pistettä ja otti 65 jäähyminuuttia 49 pelissä... voitti pronssia nuorten MM-kisoissa viime kaudella... ennen draftia CSB:n rankkaus #1

Pelaajakuvaus:

Pitkäsen on arvioitu olevan ehkäpä lupaavin suomalaispuolustaja koskaan. Tämä kertoo nuorukaisen taidoista liki kaiken oleellisen. Pitkäsellä on kaikki mahdollisuudet tulla aivan eliittipakiksi NHL:ssä. Hän on loistava luistelija ja kiekonkäsittelijä eikä laukauksessakaan ole moitteen sijaa. Hyvä työmoraali ja luotettava puolustuspäässä, joskus kuitenkin hieman kuriton kiekon kanssa. Häntä onkin verrattu kaksi kertaa peräkkäin Norris Trophyn voittaneeseen Nicklas Lidströmiin sillä erotuksella, että hän taitaa myös kovan pelin. Ei heikkouksia millään osa-alueella.

“Pitkänen on loistavasti liikkuva puolustaja, hän todellakin osaa luistella. Jonilla on myös loistavat avaussyötöt. Hän on myös hyvä hyökkäyssuuntaan ja hän on pelannut miesten sarjassa 18-vuotiaana - ja vieläpä erittäin hyvin. Jonissa on myös hieman ilkeyttä, mutta hän tarvitsee vielä lisää kokemusta”, kehui Flyersin GM Bobby Clarke kaappaustaan.

“Hän on pelannut jo Suomen A-maajoukkueessa ja oli yksi viimeisistä pelaajista, jotka pudotettiin MM-kisajoukkueesta. Joni on todellakin edennyt isoin harppauksin viime kaudella. Hän oli myös varmaankin Kärppien paras puolustaja. Joni osaa pelata fyysisesti, mutta ei erityisesti lähde hakemaan kontaktia. Erittäin fiksu pelaaja kiekon kanssa, tekee aina oikean ratkaisun, ei stressaa koskaan ja hyvä luistelija”, luonnehti puolestaan Philadelphian Euroopan pääscoutti Inge Hammarström nuorta oululaismiestä.

Ensimmäisellä kierroksella varattu jokerilaituri Sean Bergenheim kertoi puolestaan maajoukkuekaveristaan seuraavasti: ”Pitkänen on erittäin rauhallinen puolustaja, eritoten kiekon kanssa. Kun hän menee nurkkaukseen, vaikka kahden vastustajan kanssa, niin hän tulee siltikin yleensä kiekon kanssa pois. Hän on myös loistava luistelija.”

Pitkänen omista vahvuuksistaan: ”Luistelu ja taklaaminen”

Taustaa:

Lue Kari Heikkisen ja Heikki Kallionsivun tekemä haastattelu viime syksyltä.

Tulevaisuus NHL:ssä?

Pitkäsen tulevaisuus näyttää ruusuiselta. “Haluaisin nähdä hänen pelaavan vielä kauden SM-liigassa ja vankistaa paikkansa maajoukkueessa sekä kehittää vielä taitojaan. Vaikka Joni onkin isokokoinen, on hän vielä poikanen. Mutta hän on lähellä, varmasti yksi draftin valmiimmista pelaajista", kertoi Hammarström Flyersin suunnitelmista.

Flyers aikoo tuoda Pitkäsen syksyllä harjoitusleirilleen, mutta vielä ensi kaudeksi häntä ei ole suunniteltu Flyersien kokoonpanoon, vaan Jonin annetaan kehittyä Suomessa. Myös GM Bobby Clarke oli samoilla linjoilla. "Mielestäni hän on vuoden päässä NHL:stä. Joni on yksi niistä nuorukaisista, joista näkee heti ensi kerralla, että he ovat valmiita. Uskon silti, että katsomme ja pidämme hänestä harjoitusleirillä, mutta hän saa vielä palata Suomeen.”

Pitkänen aikoo itse kuitenkin kääntää seurajohdon pään: ”Se on mahdollista ja uskon pystyväni pelaamaan jo ensi kaudella NHL:ssä. Lopullinen päätös on kuitenkin seurajohdon."

Pitkänen siirtyy viimeistään vuoden päästä Pohjois-Amerikkaan ja luo pitkän ja loistavan uran rahakaukaloissa.

105. Rosario Ruggeri (P) 185cm, 91kg

Syntynyt 8.6.1984… laukoo vasemmalta… viime kauden seura Chicoutimi Sagueneens (QMJHL)... teki 17 pistettä ja otti 131 jäähyminuuttia 60 pelissä... ennen draftia CSB:n rankkaus #66

Pelaajakuvaus:

Vasta äskettäin 18 vuotta täyttänyt Ruggeri on fyysinen puolustaja, joka pelaa kovalla intensiteetillä ja itseluottamuksella pelistä toiseen. Ruggeri pelasi viime talvena 18-vuotiaiden MM-kisoissa, joissa hän vakuutti varmalla puolustuspelillään. Hyökkäystaidoissa kehittämisen varaa, mutta kukaan ei odotakaan hänestä uutta bobbyorria.

Tulevaisuus NHL:ssä?

Ruggerilla on edessään lupaava tulevaisuus, jos nuorukaisen kehitys ja työmoraali säilyvät samanlaisena. Flyers odottaa hänestä Luke Richardsonin tyylistä kakkos- tai kolmospakkiparin puolustavaa puolustajaaa, jollainen hänestä voi hyvinkin kehittyä. Seuraavat pari kautta kuluvat luultavasti juniorikiekkoilun parissa, mutta neljän, viiden vuoden päästä hän lienee jo valmis NHL-kaukaloihin.

126. Konstantin Baranov (OL) 188cm, 83kg

Syntynyt 11.1.1982… laukoo vasemmalta… viime kauden seurat Avangard Omsk, Mechel Chelyabinsk ja Lada Togliatti (RHL)... teki yhdeksän pistettä 31 pelissä

Pelaajakuvaus:

Toinen varatuista hyökkääjistä. Todellinen yllätyskortti, sillä oikein kenelläkään ei tunnu olevan tietoa 20-vuotiaasta laiturista. Eräs Flyersin scoutti totesi varauspäivänä venäläisen olevan ”a shot in the dark”. Pelasi viime kaudella peräti kolmessa Venäjän pääsarjan joukkueessa. Ilmeisesti Flyersin kykyjenetsijät näkevät kuitenkin miehessä jotain, sillä tuskin neljännen kierroksen varausta hukataan täysin tuntemattomaan kaveriin.

Tulevaisuus NHL:ssä?

Draftin villi kortti. Mahdollisuuksia näillä tiedoilla vaikea arvioida, mutta tullee kokeilemaan ainakin AHL-tasolla parin vuoden sisällä.

161. Dov Grumet-Morris (MV) 187cm, 87kg

Syntynyt 28.2.1982… torjuu vasemmalla… viime kauden seura Harvard University (ECAC)... voitti yliopistomestaruuden... valittiin viisi kertaa viikon tulokkaaksi ja kerran viikon maalivahdiksi... ennen draftia CSB:n rankkaus #12 (pohjois-amerikkaiset maalivahdit)

Pelaajakuvaus:

Flyersin odotettiin varaavan ennen draftia kaksi maalivahtia, mutta lopulta nimihirviö Grumet-Morris oli ainoa varaus. Surullisenkuuluisan Adam Oates –kaupan myötä TPS:stä Philadelphiaan muuttanut Antero Niittymäki on ainoa edes jotakuinkin lähellä NHL-paikkaa oleva maalivahti, joten Bobby Clarke päätti vahvistaa neuvonantajiensa johdolla seuran maalivahtitilannetta. Grumet-Morris liittyy näin ollen Niittymäen, Roman Malekin ja Bernd Bucklerin jatkeeksi organisaation maalivahtilupausten listalla.

Don Grumet-Morris on nimestään huolimatta kohtalaisen lupaava maalivahti, joka oli rankattu ennen draftia sijalle 12 pohjoisamerikkalaisista torjujista. Pitkänhuiskea veijari on kuitenkin todella kaukana NHL-paikasta, vaikka hän johdattikin joukkueensa ECAC:n mestariksi. Hänen vahvuutenaan on kova työmoraali sekä erinomainen hanskakäsi, mutta pelkästään näillä avuilla ei vielä pitkälle pötkitä.

Tulevaisuus NHL:ssä?

Toivotaan toivotaan –valinta. Mahdollisuuksia nousta jopa NHL-tasolle, mutta todennäköisesti jää torjumaan alasarjoihin.

192. Nikita Korovkin (P) 187cm, 89kg

Syntynyt 3.12.1983... laukoo oikealta... viime kauden seura Kamloops Blazers (WHL)... teki 27 pistettä ja otti 103 jäähyminuuttia 72 pelissä... oli WHL:n tehotilaston kolmas (+33)... ennen draftia CSB:n rankkaus #44

Pelaajakuvaus:

Olisi luonnonlakien vastaista ellei Flyers varaisi vähintään yhtä pelaajaa WHL:stä. Tänä vuonna pakollista varausta saatiin odotella kuudennelle kierrokselle, mutta kummallista varauksessa on se, että Nikita Korovkin on yhtä paljon länsikanadalainen kuin Bobby Clarke venäläinen.

Korovkin aloitti junioriuransa Venäjällä Traktor Chelyabinskin joukkueessa, mutta siirtyi jo 16-vuotiaana WHL:ään. Menneen eli hänen toisen kautensa aikana Korovkin kehittyi erääksi WHL:n parhaista pakeista. Korovkinia oli veikkailtu ennen draftia jopa kolmannen kierroksen varaukseksi, mutta hänen osakkeensa tippuivat loppukevään loukkaantumisen myötä, jonka takia häneltä jäivät pudotuspelit kokonaan väliin.

Suurikokoinen venäläinen on kehittymässä erinomaiseksi kahden suunnan puolustajaksi. Hän on erittäin varma omassa päässään ja pelaa tarpeeksi ilkeästi. Hyvän luistelu- ja syöttötaidon turvin hän pystyy tukemaan myös hyökkäyksiä.

Tulevaisuus NHL:ssä?

Korovkin saattaa olla Flyersin tämän vuoden draftin eräs suurimmista yllättäjistä. Oli suorastaan kummallista, että hän tippui aina kuudennelle kierrokselle saakka, joten Flyersin sikariporras voi olla tyytyväinen tähän varaukseen. Korovkin jatkaa ainakin seuraavan kauden WHL:ssä, mutta parin vuoden päästä hän lienee jo valmis kokeilemaan AHL-tasolla. Jos hänen kehityksensä jatkuu odotetulla tasolla, niin tulevaisuus NHL:ssä on täysin mahdollinen. Itse veikkaan Korovkinin olevan vakiokokoonpanossa Flyersissa tai jossain muussa NHL-joukkueessa viimeistään viiden vuoden päästä.

193. Joey Mormina (P) 198cm, 99kg

Syntynyt 29.6.1982... laukoo vasemmalta... viime kauden seura Colgate University (ECAC)... teki 15 pistettä ja otti 28 jäähyminuuttia 34 pelissä... ennen draftia CSB:n rankkaus #153

Pelaajakuvaus:

Flyers tuntuu varaavan joka vuosi loppupään kierrosten aikana vähintään yhden roikaleen. Tänä vuonna valinta osui liki kaksimetriseen Joey Morminaan, joka on kohtuullinen kahden suunnan puolustaja. Mormina on isokokoiseksi mieheksi hyvä liikuttamaan kiekkoa eikä hänen pelisilmässäkään ole suurempaa moitittavaa. Luonnollisista syistä miehen liikehdintä jäällä ei ole tehokkainta ja tyylikkäintä. Mormina on rauhallinen veikkonen huolimatta suuresta koostaan.

Tulevaisuus NHL:ssä?

Jälleen pitkän linjan projekteja. Suuret ja kankeat miehet eivät välttämättä koskaan pääse kokeilemaan NHL:ssä, mutta joskus akanoista löytyy se kaivattu jyvä. Usein draftin viimeisillä kierroksilla varataan pelaajia, joilla on tietty loistava ominaisuus. Morminalla tämä on fysiikka. Todennäköisesti häntä ei tulla näkemään NHL:n rahakaukaloissa.

201. Mathieu Brunelle (VL) 180cm, 81kg

Syntynyt 6.4.1983... laukoo vasemmalta... viime kauden seura Victoriaville Tigres (QMJHL)...teki 107 pistettä 72 pelissä... voitti QMJHL:n mestaruuden viime kaudella... oli joukkueen toiseksi tehokkain maalintekijä (43 maalia) ja neljänneksi tehokkainen pistemies... teki kaksi maalia ratkaisevassa QMJHL-finaalissa... ei rankattu ennen draftia

Pelaajakuvaus

Brunelle on melko pienikokoinen laituri, jonka vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä. Hän on hyvä luistelija, mutta ei vielä tarpeeksi hyvä NHL-tasolle. Brunelle on taitava ja viekas laituri, jolla on hyvä laukaus. Hän on saanut mainetta myös hyvänä pukukoppipelaajana joukkuetovereiden keskuudessa.

Tulevaisuus NHL:ssä?

Pitkän linjan projekti. 19-vuotias Brunelle nosti huimasti osakkeitaan menneellä kaudella, sillä hän nosti pistemääräänsä tulokaskaudestaan 89 pisteellä (18p-107p). Brunelle loisti myös pudotuspeleissä, jossa hän oli eräs mestaruuden voittaneen Victoriavillen tärkeimpiä pelaajia. Jos pienikokoinen laituri saa lisää vauhtia jalkoihinsa ja kehitys jatkuu lähellekään samalla tavalla, niin paikka NHL:ssä kolmen, neljän vuoden päästä on mahdollinen. Seuraava kausi on erittäin tärkeä uran kannalta.

Draftviikonlopun kaupat

Bobby Clarke varasti Tampan ensimmäisen kierroksen varausoikeuden (#4) ja antoi vastineeksi Ruslan Fedotenkon sekä #34 ja #52 varausoikeudet.

Lisäksi hän kauppasi Carolinaan kolmannen kierroksen varausoikeuden (#91) ja sai vastineeksi Carolinan kuudennen kierroksen (#192) sekä vuoden 2003 draftin kolmannen kierroksen varausoikeuden.

Columbus luovutti myös vuoden 2003 draftin kolmannen kierroksen varausoikeuden, josta korvauksena Blue Jackets sai kuudennen (#184) ja seitsemännen (#225) kierroksen varausoikeudet tämän vuoden tilaisuudessa.

Kokonaisuudessaan kaikki kolme kauppaa olivat loistavia, sillä ensi vuoden drafista odotetaan parasta tasoltaan miesmuistiin.

Ensi vuoden draftissa Flyersilla on peräti 17 varausoikeutta, joista kaksi on ensimmäisellä ja viisi kolmannella kierroksella.

Yhteenvetoa

Vuoden 2002 draftissa Flyers varasi neljä puolustajaa, kaksi hyökkääjää ja yhden maalivahdin. Varausten onnistumista voidaan arvioida tarkemmin vasta tulevaisuudessa, mutta jo pelkästään Joni Pitkäsen oikeuksien saaminen tekee draftista todennäköisesti onnistuneen. Bobby Clarke hymyili koko varausviikonlopun kuin se kuuluisa Naantalin aurinko, josta voidaan päätellä jo paljon. Clarke nosti laskeneita osakkeitaan GM-markkinoilla loistavalla Pitkäskaappauksellaan.

lähteitä: mm. hockeysfuture.com, nhl.com, tsn.ca, usatoday.com, faceoff.com, erilaiset keskustelupalstat ja fanisivustot

» Lähetä palautetta toimitukselle