"Floppisyksy" on suomalaisen kiekkoilun ilonaihe

Suomalaisen kiekkoilun uusi aikakausi etenee hyvää vauhtia.

Suomalaiset tunnetaan nöyränä, uutterana ja itseään vähättelevänä kansana. Suomalaiset tulevat kaikkien kanssa toimeen, eivätkä tee itsestään numeroa. Sitä kuuluisaa sisuakaan ei tietenkään tule unohtaa.

Perkele.

Ahkera kaikkien samaan muottiin tunkeminen on silottanut Leijonille useasti tien mitalipeleihin, mutta aniharvoin torijuhlien huumaavaan juhlahumuun. Yleinen ilmapiiri on tehnyt häviämisestä hyväksyttävää millä argumentilla milloinkin asukasluvusta tuomarifarsseihin.

Muutos alkoi maailmanmestaruudesta Alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisoista 2014, kun menestys kulminoitui ensimmäistä kertää yksilöön, eikä joukkueeseen. Teuvo Teräväinen oli ensimmäinen esimerkki poikkeuksellisesta kiekollisesta lahjakkuudesta. Leijonissa on alettu karsia tasapäistetystä työmoraalista kautta linjan, ja ymmärtää erityisosaamisen merkitys. Tästä loistavana esimerkkinä Patrik Laineen valinta World Cup-joukkueeseen, vaikkaa kokeneempiakin vaihtoehtoja oli tarjolla.

NHL:n puolella Laineen alkukausi on herättänyt voimakasta keskustelua. Odotukset ladattiin aivan tappiin: maalipörssin voitto, valinta sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi ja niin edelleen. Kun tasaisesta maalitahdista huolimatta hattutemput ovat loistaneet poissaolollaan, jopa sana "floppi" on noussut mukaan keskusteluun.

Esimerkiksi Jatkoajan päätoimittaja Antti Pärnänen kutsui kolumnipalstallaan NHL:n suomalaispelaajien syksyä kokonaisuutena flopiksi. Suoranaisesti Lainetta hän ei toki flopiksi suominut.

Toinen esimerkki löytyy KHL:n puolelta, missä Eeli Tolvanen hämmentää yhä uudestaan ja uudestaan. Käännös kaarelle, laaki liikkeelle ja kädet kattoon. 25 pistettä 27 otteluun on käsittämätön suoritus nuorukaiselle, jonka piti taistella paikasta Jokerien mukana. 

"Eipä ole edes pistettä per peli", muutamat ovat tokaisseet yllättyneinä.

Siis mitä? Suomalaisessa kiekkoilussa ei enää tyydytäkään vain parhaansa yrittämiseen, vaan itsensä ylittämiseen ja maailman huippuyksilöksi nousemiseen? Aivan mahtavaa!

Evoluution myötä suomalaisen kiekkoilijan rinta on alkanut röyhistyä. Terve itsepäisyys, jota laineet ja tolvaset parhaillaan esittävät on erittäin tervetullutta. Juuri nämä röyhistelijät voivat töniä muita alas korkeimmalta pallilta.

Suomi-Ruotsi-naljailun suurin siemen on ollut kateellisuus ruotsalaisten käsittämättömästä voittamisen kulttuurista. Käsillä oleva kulttuurin muutos estää tältä siemeneltä komeimmat ja karuimmat kukintonsa.

Suomalaisten esikuvina ei olekaan enää nöyrät duunarit, vaan armottomat maalintekijät ja taiturimaiset pelintekijät. Tämä tuo juuri sen kaivatun muutoksen, jolla Suomea ei enää tulla tuntemaan ikuisena häviäjänä.

Lue myös

Pudotuspeliennakko: Ilman Suteria operoiva Wild jälleen uuden pettymyksen äärellä Laineen Jetsin käsittelyssä

NHL | 11.4.2018 11:30
Pudotuspelien avauskierroksella toisensa kohtaavat Winnipeg Jets ja Minnesota Wild pyrkivät kääntämään viime vuosien pettymykset tällä kertaa iloksi ja jatkopaikaksi. Jets on jo runkosarjan perusteella sarjassa ennakkosuosikin asemassa. lue lisää

Uusi suomalainen sukupolvi nousemassa NHL:n huipulle

NHL | 9.4.2018 17:00
Nuoret suomalaiset Mikko Rantasen, Aleksander Barkovin ja Patrik Laineen johdolla ovat pelaamassa yhtä kaikkien aikojen suomalaiskautta NHL:ssä. Jatkoaika tarkasteli asiaa runkosarjan tilastojen valossa. lue lisää

Laineelle maalipörssin voitto, Barkoville Selke Trophy: NHL-toimituksen valinnat runkosarjapalkintojen voittajiksi

NHL | 14.3.2018 12:00
NHL-runkosarjaa on jäljellä alle kuukausi. Jatkoajan NHL-toimitus otti keskeiset runkosarjapalkinnot käsittelyyn ja löysi myös muutaman suomalaispelaajan mahdolliseksi palkinnon saajaksi. lue lisää

Viisi maalia kolmessa pelissä − Laine valittiin viime viikon ykköstähdeksi

NHL | 12.3.2018 18:38
Winnipeg Jetsin Patrik Laine valittiin NHL:n viime viikon ykköstähdeksi. Brad Marchand ja Jevgeni Malkin olivat kaksi muuta valintaa. lue lisää

Kertaus: näin Patrik Laineen kausi on sujunut - uusi vieruskaveri lietsoi hänet uudelle tasolle

NHL | 12.3.2018 17:00
Patrik Laineen toinen NHL-kausi alkoi isoihin odotuksiin nähden nihkeästi, mutta on sittemmin kääntynyt riemumarssiksi kohti liigan maalikuninkuutta. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Patrik Laine

Winnipeg #29 R lh
s. 1998 Tampere, FIN
194CM / 91KG
SOPIMUS: 2019
VARAUS: 2016 Winnipeg Jets 1. kierros #2