Mielipide

Fläppitaulusta viagraa Kärppien peliin

LIIGA / Kolumni
Oulun Kärpät on seura, joka tavoittelee menestystä jatkuvasti kaudesta toiseen. Paikalliset fanit eivät hyväksy välikautta edes mahdollisuutena. Uhkaavat myrskypilvet Oulun yllä alkoivat kuitenkin muodostua jo kesän aikana, kun joukkue mureni käsiin pelaajien vaihtaessa maisemaa toinen toisensa perään.

Aikakauden vaihdoksen tiedettiin olevan Oulussa luvassa Lauri Marjamäen siirryttyä maajoukkueen päävalmentajaksi ja Kai Suikkasen astuttua kohtalaisen isoihin saapaisiin Oulun päädyssä. Oulun kotikaupungikseen tunnustava Suikkanen vannoi tuovansa joukkueeseen uudenlaista pöhinää ja tunnetta.

Haastatteluissa annetuissa kommenteissa toistuivat lupaukset päivitetystä pelikirjasta ja Suikkasen markkinoimasta uudesta 'vittuilunestopelistä'. Kaukalossa jokainen pelaaja tulee luistelemaan niin sanotusti veitikka pystyssä tilanteesta toiseen antaen kaikkensa joka vaihdossa.

Kovista mainospuheista huolimatta ei lupauksista ole toistaiseksi näkynyt kaukalossa ajoittaisia välähdyksiä enempää. Veitikan sotakunnon kohdallakin paistattelee vain iso lopahtanut kysymysmerkki Jari Sailion esimerkillistä taistelua lukuunottamatta.

Etäisyydet, rytmitys ja porrastus. Kiekottomien tuki kiekolliselle ja oikeat ajoitukset kaukalossa. Tässä muutama jääkiekon peruslainalaisuuksista. Kun nämä pienet, mutta hyvinkin olennaiset palaset tehdään hyvin, muodostuu toimiva ja selkeä pelitapa.

Näin ei kuitenkaan tämän päivän Kärpissä ole. Omista lähdettäessä pelaajista kenelläkään ei tunnu olevan minkäänlaista käsitystä kuka menee ja minne - saatika sitten milloin. Hitaat lähdöt tyrehtyvät viisikon epäonnistuneeseen rytmitykseen ja päätyvät puolustajan epätoivoiseen päätyheittoon, jolle ei lopulta löydy edes hakijoita.

tämänhetkinen "kamoon äijät" -mantran huutelu aiheuttaa kaikessa toistuvuudessaan lähinnä myötähäpeää ja menettää uskottavuutensa nopeasti

Nopeat lähdöt puolestaan jäävät lähtötelineisiin vastustajan korkean karvauksen alla. Kiekollinen pelaaja ei saa tarpeeksi tukea kiekottomilta ja joutuu turvautumaan paniikinomaiseen räiskimiseen kiekonmenetyksen pelossa. Ironisesti tätä seuraa useimmiten juurikin kiekonmenetys ja kiekkokontrollin ilmaiseksi antaminen vastustajalle.

Tällä hetkellä ne kahden metrin syötöt todellakin menevät kolme metriä ohi. Syy tuskin on pelkästään pelaajissa.

Kaiken tämän sekasorron keskellä onkin herännyt kysymys, onko vanha kunnon fläppitaulu unohtunut Suikkasen päivitetyn pelikirjan sivustosta täysin? Sekuntikellon yhä kuitenkin sinnitellessä tiukasti kämmenen puristuksessa vaihtoaitiossa.

Vaikkakin nykyvalmennus perustuu juuri liiallisen taktikoinnin ja fläppitaulupiirtelyn sijaan ihmisläheiseen johtamiseen, ei vanhaa kunnon fläppitauluakaan sovi unohtaa täysin. Se on kuitenkin kaikessa vanhanaikaisuudessaan mainio visuaalinen apuväline auttamaan halutun taktiikan iskostamista pelaajien pääkoppiin nopealla aikataululla.

Suikkasenkin voisi näin ollen olla kannattavaa kaivaa vähitellen fläppitaulu esiin naftaliinista, sillä tällä hetkellä Kärppien kaaosmainen viisikkopeli kaipaa nimenomaan apua ja nopeasti.

Pelaajien tsemppaaminen on toki myös suotavaa, mutta tämänhetkinen "kamoon äijät" -mantran huutelu aiheuttaa kaikessa toistuvuudessaan lähinnä myötähäpeää ja menettää uskottavuutensa nopeasti.

Lauri Marjamäen menestyksekkäästä ajasta Kärpissä jäi hyvien muistojen lisäksi myös koko muu valmennustiimi. Yksi mies ei tehnyt menestystä viime kausina eikä tee sitä nytkään. Suikkasen lisäksi koko Kärppien valmennustiimin on yhdessä löydettävä ratkaisu käyrän ylöspäin nostamiseksi.

Jääköön kuitenkin lopulta Suikkasen päätettäväksi, lähdetäänkö ratkaisua hakemaan apteekin hyllyltä vai tyydytäänkö helpompaan ratkaisuun vanhan kunnon fläppitaulun muodossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle