Mielipide

Ettehän romahda, Tappara, Lukko ja Blues!

CHL / Kolumni
Länsinaapurin SHL:n piti olla huomattavasti Liigaa kovempi sarja, mutta ruotsalaiset ovatkin polvillaan.

Viime kauden CHL:ssä Ruotsin liigan SHL:n seurat nöyryyttivät suomalaisia. Kaikki ruotsalaisjoukkueen vastaansa saaneet Liiga-joukkueet putosivat vuorollaan jatkosta. Viisi kohtaamista, viidesti päihin. CHL-finaali oli ruotsalaisten jäsentenvälinen.

Suomessa Liigan nykyinen kova tv-sopimus on ollut osaltaan aiheuttamassa mediakonserni Sanoman ahdinkoa. Silti Ruotsissa tv-rahatkin ovat suurempia.

Keskimääräinen pohjoisamerikkalainen vahvistus tulee Liigaan AHL:stä tai farmin farmista ECHL:stä. Ruotsissa SHL-seurat napsivat pelaajia AHL:n ja NHL:n välimaastosta. Luokkaa kovempia tekijöitä siis.

Nykyisessä SHL:ssä yhdistyy KHL:n kova taso ja Liigan viihdyttävyys. Huikea sarja.

Idea tuli varmasti selväksi. Isoveli on isoveli. Vai onko?

Kurittaako Liiga SHL:ää ja onko Kärpät suomalaisten heikoin lenkki – vai onko kaikki sittenkin kuten ennen

CHL:n tämän kauden neljännesvälierien toisiin osaotteluihin lähdetään suorastaan yllättävistä lähtökohdista. Tappara, Lukko ja Blues johtavat kaikki ruotsalaisia vastustajiaan. Liiga-imperiumin vastaisku. Vai antoivatko SHL-joukkueet ainoastaan siimaa ja nappaavat takaa-ajoasemistakin jatkopaikat?

Se olisi tylyä.

Paras tilanne on Rauman Lukolla, jolla on maalin johtoasema kotikaukalossa. Lukko on 77-prosenttinen suosikki pudottamaan Djurgårdenin jatkosta. Tukholmalaiset joutuvat Raumalle ilman pelikieltoista ykköstähteään Patrick Thoresenia. SHL:n alempaan keskikastiin lukeutuva Djurgården antaa pelillisesti tasaväkisen vastuksen, mutta joukkueen rajalliseen hyökkäysvoimaan nähden vierasvoiton hakeminen Raumalta olisi jo kova temppu.

Kovia temppuja SHL-joukkueilta on tosin nähtykin. Ei liian passiivisesti varmistellen, Lukko, eihän?

Hyvä tilanne on myös Espoo Bluesilla. Vaikka illan ottelu HV71:n vieraana on erittäin kova haaste, on kahden maalin johto jääkiekossa iso. Takellellen SHL:n aloittanut, mutta jatkuvasti petraava HV71 sai jo ensimmäiseen osaotteluun takaisin Jere Karalahden. Täysin kokoonpanohuolet eivät ole silti hellittäneet. Tärkeä puolustaja Chris Campoli ja hyökkääjä Chris Abbott ovat pelikiellossa.

Blues on 64-prosenttinen suosikki etenemään jatkoon.

Kovin haaste on Liigassa mahtivireessä olleella Tapparalla. Vastustaja Luulaja – CHL:n puolustava mestari – teki täksi kaudeksi kovia hankintoja, mutta on erikoistunut SHL:ssä niukkoihin tappioihin. Sellaisen se kärsi Tampereellakin. Kun pelataan Pohjois-Ruotsissa, asetelmat kääntyvät. SHL:n ylempään kastiin kaikesta huolimatta kuuluva Luulaja on kotonaan niskan päällä. Jatkopaikka vaatii Tapparalta kokonaisvaltaisesti yhtä syksyn parhaista esityksistä.

Tapparakin on maalin johtoasemastaan suosikki jatkamaan puolivälieriin.

Jos ruotsalaiset eivät kliseisesti veny, Liigalla on mahdollisuus suorastaan dominoida CHL:ää, sillä muissa pareissa TPS on peräti 78-prosenttinen suosikki jatkajaksi norjalaisen Storhamarin vieraana.

Yllättäen ainoa suomalaisaltavastaaja on Oulun Kärpät. Niin kova kuin sairaslistansa tyhjäksi saanut Kärpät onkin, on kahden maalin takaa-ajoasema Sparta Prahan kaltaista laadukasta vastaiskujoukkuetta vastaan äärimmäisen kova haaste.

Illalla nähdään, kurittaako Liiga SHL:ää ja onko Kärpät suomalaisten heikoin lenkki – vai onko kaikki sittenkin kuten ennen.

Ei ainakaan tylsä jääkiekkokierros.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös