Epävireisen Tolvasen valinta ei olisi pitänyt olla itsestäänselvyys

Eeli Tolvanen on mukana Leijonien olympiajoukkueessa Etelä-Koreassa. Alkukaudesta kohuttu maalipyssy on kuitenkin hiljentynyt lähes täysin viime aikoina. Miten Tolvasen valinta saattoi silti olla itsestäänselvyys?

Harva tuskin suuremmin yllättyi nähdessään nuoren Eeli Tolvasen nimen tänä talvisena maanantaina julkaistussa Suomen miesten olympiajoukkueessa.

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki meni kuitenkin astetta pidemmälle ja totesi, että niin Tolvasen kuin Miro Heiskasen valinnat olivat itsestäänselvyyksiä. Tätä nuorukaisten valitsemisen ei tosiaankaan olisi pitänyt olla.

Jos mietitään Tolvasta juuri tässä ja nyt, niin tason ei pitäisi riittää Suomen olympiaryhmään. Puhumattakaan siitä, että hän olisi Marjamäen papereissa itsestäänselvä valinta.

Monet muistavat Tolvasen alkukauden huumasta. Maaleja tuli ovista ja ikkunoista. Helsingin EHT:lla mies teki näyttävän sisääntulon Leijoniin ja vain taivas vaikutti olevan rajana.

Sen jälkeen on kuitenkin ollut hiljaisempaa. Jokeripaidassa Tolvanen on osunut maalipuiden väliin viimeksi 24. päivä marraskuuta. Toki välissä oli lähes kuukauden tauko Jokereista ja KHL:stä, kun Tolvanen oli nuorten MM-kisoissa. Ei maaleja sielläkään syntynyt kuin yksi.

Ja maalit ovat Tolvasen tapaiselle maalintekijälle se tärkein arviointikriteeri.

Lienee siis selvää, että Tolvasen taso on pudonnut syyskauden messiaanisuudesta tavallisten kuolevaisten joukkoon. KHL-kausi on pitkä ja raskas eikä Tolvanen ole saanut elokuun jälkeen yhtäkään taukoa peleistä. Viimeisimmässä Jokereiden pelissä Tolvanen löysi itsensä jopa 13. hyökkääjän roolista.

Päävalmentaja Marjamäki on laittanut paljon toivon varaan olettamuksella, että Tolvanen kyllä löytää alkukauden tasonsa ennen kisoja. Itse olen tämän suhteen epäileväinen. Kun nuoren pelaajan puhti loppuu, niin korjausliikettä harvoin pystyy tekemään ilman kunnollista taukoa.

Pahimmillaan liian suuri pelimäärä vie Tolvasen viimeisetkin mehut olympialaisten jälkeistä loppukautta ajatellen.

Leijonien kannalta kyseessä on kuitenkin harkittu riski. Tolvasen maalintekopotentiaali on suunnattoman suuri Euroopassa pelaavista suomalaisista. Ja toisaalta, vaikka Tolvanen epäonnistuisi kisoissa täysin, ei Leijonien turnaus siihen kaadu.

Olympialaisiin tulisi valita paras saatavilla oleva ryhmä. Paremmuus taas tulisi mitata juuri sen hetkisillä näytöillä, kuten maajoukkueessa tehtiinkin muun muassa Jonas Enlundin kohdalla. Tolvasen kohdalla valinta on kuitenkin tehty ennen marraskuun loppua tehtyjen näyttöjen perusteella.

Siksi valinta ei missään nimessä olisi pitänyt olla itsestäänselvyys. Tämä ei kuitenkaan tee Tolvasen valinnasta väärää. Hänellä on potentiaalia olla yksi kisojen parhaista hyökkääjistä ja olisi ollut tyhmää jättää tällainen kortti katsomatta.

Työnantajalleen uskollisena Tolvanen tulee olemaan Suomen ryhmän todellinen jokeri.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

"Hän on aina siellä, missä tarvitaan" - Tolvanen ja O'Neill jatkoivat siitä, mihin jäivät

KHL | 9.1.2018 21:45
Harvoin on Jokereissa nähty tilannetta, jossa 18-vuotias poika on joukkueen menestyksen kannalta erittäin suuressa roolissa. Eeli Tolvanen on kuitenkin tällaisen aseman otteillaan ansainnut. Jokereiden onneksi Tolvanen on jälleen joukkueen käytettävissä. lue lisää

KHL:n suomalaiset vko 49: Missä on Tolvasen maalijyvä?

KHL | 12.12.2017 11:57
Kahdeksan ottelua on Jokerien alkukauden komeetta Eeli Tolvanen joutunut tahkoamaan ilman ainuttakaan täysosumaa. Samalla Juuso Hietanen on tehnyt vahvan paluun loukaantumisen jäljiltä, mutta rahkeita olisi vieläkin parempaan. lue lisää

KHL:n suomalaiset vko 39: Veli-Matti Savinainen löysi maalijyvän kreivin aikaan

KHL | 3.10.2017 6:00
KHL-viikon suurin onnistuja oli alkukauden täysin pimennossa ollut Jugran Veli-Matti Savinainen, joka osui viikon aikana kahdesti. Jatkoajan KHL-toimittajat ottavat tällä kertaa kantaa myös Oskar Osalan alkukauteen, Erkka Westerlundin asemaan Salavat Julajev Ufassa sekä Jokereiden suomalaispelaajien mahdollisuuksiin Leijonien olympiajoukkueeseen. lue lisää

Amerikka vaihtui Helsinkiin - "Tiesin olevani valmis tähän sarjaan"

KHL | 2.10.2017 9:00
Murtautuminen KalPan Liiga-miehistöön, Nuorten maailmanmestaruus 2014 ja neljä kautta Amerikan eri sarjoissa. Siinä pähkinänkuoressa Jokereihin täksi kaudeksi siirtyneen Henri Ikosen ura ennen nykyistä työnantajaansa. Euroopaan paluusta huolimatta mies kertoo uran tavoitteen olevan yhä vahvasti Amerikassa ja NHL:ssä. lue lisää

Marjamäkihän höpöttelee ihan omiaan

MAAJOUKKUE | 22.2.2018 8:05
Nollan tehdyn maalin jälkeen Marjamäki kehui joukkueensa tehokkuuden olympiaturnauksessa. Lisäksi peli on kuulemma hyvillä jäljillä, vaikka kolmeen arvoturnaukseen Suomella on vain yksi voitto jääkiekon suurmaita vastaan. lue lisää

Kommentit

Lisää artikkeleita

Luetuimmat

Eeli Tolvanen

Jokerit #20 L h Suomi #20 L h
s. 1999 Vihti
178CM / 78KG
SOPIMUS: 2018 (2019)