Mielipide

Epävarmana tulevaan kauteen

LIIGA / Kolumni
Pelicansin viime kausi ylitti kaikki odotukset. Kari Elorannan valmentama joukkue pelasi tasaisen hyvin lähes koko kauden ja sijoittui runkosarjassa lopulta viidenneksi. Vaikka TPS pudottikin lahtelaiset toisen kerran peräkkäin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, tarjosi Pelicans hyvän vastuksen ja otti liigassa lopulta viidennen sijan.

Viime kauden menestys perustui pitkälti joukkueen ykkösviisikon hienoihin otteisiin. Erityisesti kauden jälkeen joukkueen jättänyt Mikko Peltola pelasi jatkuvasti huipputasolla ja ketju pyörittikin peliä lähes mitä vastusta vastaan tahansa. Kun kakkosketju säesti vielä hyvin takana ja muut ketjut hoitivat tonttinsa melko lailla puhtaasti, voidaan sanoa, että kausi oli todella onnistunut.

Pelicansin pelityyliä haukuttiin edelleen tylsäksi ja liian puolustavaksi. Entisenä huippupuolustajana Kari Eloranta sai joukkueen puolustamaan hyvin, muttei joukkue mitenkään tylsää puolustusvoittoista peliä pelannut, välillä jopa päinvastoin. Puolustajat Jan Latvala ja Kalle Koskinen nousivat välillä jopa uhkarohkeasti hyökkäämään hyökkäyksen mukana. Maaleja joukkue teki liigassa yli keskiverron, joten väite peruuttelevasta pelityylistä oli aika lailla vailla perusteita.

Koko kauden kotimaisin voimin pelannut ryhmä koki kauden lopussa merkittäviä muutoksia, kun Peltola, Koskinen, Veli-Pekka Laitinen ja muutama muu tärkeä lenkki jättivät joukkueen. Heidän tilalleen onnistuttiin hankkimaan pelaajia, mutta jää kysymysmerkiksi, pystyvätkö uudet miehet korvaamaan viime kauden tukipilarit. Hyvin he saavat onnistua ja pitääkin onnistua, jos joukkue aikoo kolmannen kerran putkeen päästä play-offeihin.

Suuria muutoksia

Mikko Peltolan lähdön lisäksi yksi suurimmista menetyksistä oli Sveitsiin valmentamaan siirtynyt Kari Eloranta. Mies valmensi useamman vuoden Lahdessa ja sai lähes poikkeuksetta joukkueen pelaamaan materiaaliinsa nähden hienosti. Hänestä tulikin Lahdessa suosittu persoona ja tieto siirtymisestä Sveitsiin toi huolia yleisölle. Korvaajaksi Pelicans valitsi edelliskaudet Elorannan aisaparina toimineen Petteri Hirvosen. Mies lupaili joukkueelle uutta, hyökkäävämpää ja aggressiivisempaa pelityyliä. Sitä on kannattajienkin puolelta kaipailtu ja toivottavasti joukkue omaksuu uuden pelityylin kauden alkuun mennessä.

Hyökkäys koki myös suurehkoja muutoksia. Pelicansin viime kauden tärkein pelaaja, Mikko Peltola, lähti Elorannan mukana Sveitsiin, jättäen suuren aukon hyökkäykseen. Myös Niki Siren lähti samaan osoitteeseen. Viime kauden kapteenina toiminut Toni Koivunen siirtyi pelaamaan Ruotsiin, joten sentteriosastolle kaivattiin vahvistuksia. Tommi Turunen, joka kuului myös Pelicansin tähtipelaajiin, siirtyi kauden jälkeen Helsinkiin Jokereihin. Kun vielä Teemu Riihijärvi, Jarkko Ollikainen ja Mikko Juutilainen vaihtoivat maisemaa, oli joukkueen johdolla kova paikka paikata lähtijät.

Tulopuoleltakin löytyi kovia nimiä, mutta siitä huolimatta joukkue heikentyi hieman, ainakin paperilla. Hankinta, jolta odotetaan kenties eniten vastuunottoa tehoista ensi kaudella, on paluumuuttaja Jari Kauppila. Aikaisemminkin Lahdessa pelannut sentteri on viime vuodet pelannut Ruotsissa. Nyt hän palaa ”kotiin” ja yleisö odottaa hänen astuvan Peltolan saappaisiin. Ykkösketju tulleekin rakentumaan hänen ympärilleen, Lasse Jämsen ja Joonas Jääskeläinen ovat vahvasti ehdolla laidoille.

Jämsen on vuosi vuoden perään takuuvarma maalitykki ja harjoituspelien tehot lupaavat hyvää kautta ajatellen. Jääskeläinen sen sijaan on taas kerran ollut loukkaantuneena harjoituskauden aikana, joten miehen kunto on arvoitus. Tosin hän oli myös ennen edelliskautta loukkaantuneena ja tykitti heti alkukaudesta paljon maaleja ja vaikka tahti hyytyikin loppukautta kohti, teki hän henkilökohtaisen maaliennätyksensä. Jos Kauppila pääsee vireeseen ja Jääskeläinen toipuu hyvin loukkaantumisestaan, tämä ketju tulee aiheuttamaan paljon harmia muille joukkueille. Kolme kovaa pistemiestä ja jos yhteispelikin sujuu, voi jälki olla murskaavaa.

Ykkösketjun takana taistelu pelipaikoista on vielä paljon tiukempaa. Kakkoseen on senttereistä ehdolla uusi mies, Tomi Hirvonen tai viime kauden kakkossentterinä pelannut Jani Keinänen. Keinänen on kautta edeltävissä harjoitusotteluissa pelannut sillä paikalla ja aloittanee kaudenkin. Mies on yleensä pelannut puolustavammassa roolissa, mutta nyt ketjun pitäisi ottaa vastuuta myös maalinteosta. Hänen rinnallaan ovat harjoitusotteluissa pelanneet Toni Saarinen ja Oliver Setzinger.

Saarisella olisi tällä kaudella näytönpaikka, sillä mies on pelannut Lahdessa jo muutaman kauden alle odotusten. Vauhtia ja taitoakin pitäisi riittää, mutta maalit ovat silti jääneet uupumaan. Viime kauden loppu antaa kuitenkin toivoa paremmasta tulevaisuudesta, joten eiköhän hän ota tällä kaudella jo suurempaa roolia ratkaisuissa. Setzinger on nuori Ilveksestä tullut itävaltalainen, jolta odotetaan erityisesti tulevaisuudessa paljon. Mies pelaa jo nyt Itävallan maajoukkueessa ja on varmasti arvokas mies Pelicansille tällä kaudella. Nyt Lahdessa hänelle on luvassa paljon Ilvestä suurempi rooli, joten miehellä on läpimurron paikka. Ikää on kuitenkin vielä niin vähän, että aikaa kehittymiseen vielä on.

Viime kaudella kolmosketju ei liiemmin tehoilla juhlinut. Tuskin tulee juhlimaan tälläkään kaudella, koska tärkein osa-alue on oman maalin varjeleminen, mutta silti näiltä miehiltä on lupa odottaa enemmän kuin viime vuonna. Keskellä pelannee Jyväskylästä Lahteen vaihtanut Tomi Hirvonen. Keinäsen lisäksi myös hän osaa hyvin puolustavan sentterin roolin, eikä ole niinkään pistenikkari. Ketjulla tuleekin mitä luultavimmin olemaan tärkeä rooli vastustajan tehokenttiä vastaan pelatessa.

Laidoilla on Olli Julkunen ja Teemu Sainomaa. Julkunen on pelannut melko vahvasti harjoitusotteluissa, mutta samalle paikalle on ehdolla myös Veli-Pekka Nutikka. Nutikka on pelannut harjoitusotteluissa ykkösketjussa, mutta loukkaantumisesta toipuva Jääskeläinen syrjäyttänee hänet. Sainomaa on Jokereista tullut nuori hyökkääjä, joka ei ymmärrettävästi saanut kovinkaan suurta vastuuta tähtiä vilisevässä Jokeri-pakassa. Nyt vastuuta on luvassa huomattavasti enemmän ja tulostakin odotetaan. Vaikka ketju onkin puolustavassa roolissa, ainakin harjoituspelien perusteella on tehoja odotettavissa niin Julkuselta, Hirvoselta kuin Sainomaaltakin.

Nelosketjuun on myös halukkaita. Luultavasti ainakin Jarkko Väänänen ottaa paikan siitä ja kaiketi myös Nutikka, jos paikkaa kolmosessa ei aukea. Lisäksi paikoista tappelevat myös omat juniorit, Jussi Saarinen, Olli Sinkkonen ja Jussi-Mikko Makkonen. Junioreista erityisesti Makkonen on pelannut pirteästi kautta alustavissa peleissä, mutta luultavasti nelosen miehiä tullaan vaihtelemaan kauden kuluessa jonkin verran. Saarinen ja Sinkkonen pelasivat jo edelliskaudella muutamia otteluita, joten heillä on jo vähän kokemusta liigavauhdista.

Vaikka menetyksiä tuli paljon, näyttää hyökkäys silti iskukykyiseltä. Jollain tavalla materiaali on tasaisempi kuin viime vuonna, eikä tehojen pitäisi rajoittua pelkästään ykkösketjuun. Harjoitusotteluista ei voi paljoa sanoa, mutta kuitenkin niissä on tehot jakaantuneet jokaiselle ketjulle, mikä on hyvä merkki. Missään nimessä ei kauteen lähdetä häviämään, vaikka kovia nimiä lähtikin.

Puolustus

Myös puolustus koki kovia menetyksiä, kun viime kausina päävastuuta hoitaneet miehet vaihtoivat maisemaa. Pelicansista pois siirtyivät Veli-Pekka Laitinen, Kalle Koskinen, Mika Niskanen ja Teemu Vihervä. Näistä varsinkin Laitinen ja Koskinen olivat todella suuressa roolissa viime kaudella, niin kuin myös toissakauden kapteeni Niskanen. Vihervä ehti pelata Lahdessa vain yhden vuoden, eikä sinä aikana vakuuttanut taidoillaan erityisemmin. Vaihtuvuus täksi kaudeksi on silti suuri ja se ei voi olla vaikuttamatta Pelicansin puolustuspelaamiseen alkavalla kaudella, toivottavasti pakka saadaan kuitenkin toimimaan hyvin.

Tulopuoleltakin löytyy mielenkiintoisia nimiä. Ennakkoon kovin näistä on myöskin JYP:stä tullut Martin Cech. Viime kausi ei mieheltä mennyt aivan nappiin, mutta Lahdessa häneltä odotetaan vastuunottoa ja onnistumisia. Rooli on luultavasti aika lailla puolustava, mutta myös ylivoimalla miestä tultaneen käyttämään. Pakkipariksi ovat ehdolla niin Jussi-Antti Reimari kuin Jaako Niskavaarakin. Reimari nousi viime kaudella Pelicansissa ajoittain suurempaankin rooliin loukkaantumisten aikana ja täyttikin tonttinsa vähintään kohtalaisesti. Tällä kaudella voidaan mieheltä odottaa vielä enemmän, jos vain kaikki menee hyvin. Niskavaara siirtyi puolestaan Lahteen Oulun Kärpistä. Jaakon pitäisi olla hyökkäävämpi puolustaja, joten hän voisi istua Cechin viereen hyvin.

Toinen harjoitusotteluissa yhdessä pelannut pari on monivuotinen luottopakki, Jan Latvala ja HIFK:sta siirtynyt Tero Paappanen. Latvalalta odotetaan jälleen paljon, erityisesti hyökkäyspäässä pitäisi tehoja tulla viime kausien tapaan. Puolustus on miehellä ollut aina se heikompi osa-alue, mutta ei mitenkään heikko sekään. Erityisesti hyvästä laukauksestaan tunnettu mies on kuulunut parina viime vuonna liigan tehokkaimpiin puolustajiin. Paappanen on sen sijaan pieni kysymysmerkki, pelasi viime kaudella sekä mestistä että liigaa. HIFK:ssa ei saanut aikaan ihmeitä, muttei pelannut huonostikaan, joten mieheltä sopii odottaa ainakin perusvarmaa peliä. Aika kuitenkin näyttää, miten hän onnistuu.

Kolmanteen pariin ovat ehdolla Pelicansin oma kasvatti Kaj Lindström, sekä mahdollisesti Jaako Niskavaara, mikäli Reimari vie paikan Cechin rinnalta. Lindström on pelannut jo useamman vuoden edustusjoukkueessa, mutta todellinen läpimurto odottaa vielä tulemistaan. Välillä hän on väläytellyt, mutta liian usein pelaa epävarmaa peruspeliä. Tällä parilla on kuitenkin tärkeä puolustava rooli, joten liikaa virheitä ei saa tulla.

Neljänteen pariin on ehdolla ainakin Henri Laurila, Ossi Grönholm ja Esa Saksinen. Lisäksi junioreista voi tarpeen tullen nostaa tasokkaita korvaajia. Laurilalla on vähän sama tilanne kuin Lindströmillä, alku oli lupaava, mutta kehitys tuntuu pysähtyneen. Kokoa miehellä on riittävästi fyysiseenkin peliin ja myös kova laukaus. Potentiaalia pitäisi siis riittää. Grönholm pelasi jonkin verran pelejä jo viime kaudella ja onnistui pääsääntöisesti hyvin. Saksinen pelasi myös muutamia pelejä edelliskaudella, eikä hänkään huonosti, joten taistelu pelipaikoista tulee olemaan kova.

Puolustuksesta lähti viime kauden jälkeen kokemusta paljon pois, mutta uusilta miehiltä odotetaan paljon. Hyvin onnistuessaan puolustus voi hyvinkin nousta viime kauden tasolle, mutta on myös pelko sen haavoittuvaisuudesta. Kahdelle ensimmäiselle parille tulee paljon vastuuta, joten heistä riippuu paljon, miten homma lähtee käyntiin.

Maalivahdit

Pelicansissa jatkaa sama maalivahtipari kuin viime kaudella. Ykköstorjujana ainakin aloittanee Pasi Kuivalainen, jolle Mikko Rämö antoi jo menneellä kaudella hyvän vastuksen. Kuivalainen on hyvänä päivänä huippuluokan torjuja, ehkä liigan yksi parhaista, mutta hyvän ja huonon päivän ero on aika suuri. Joka tapauksessa Pasi on joukkueelle erittäin tärkeä pelaaja, jonka kokemuksesta on myös varmasti hyötyä. Perustorjumisessa hän on vahva, mutta mailankäytössä olisi paljon petraamista.

Mikko Rämö pelasi ensimmäiset liigapelinsä viime kaudella ja yllätti monet taidoillaan. Hän on nopea ja hyvä liikkumaan, eikä mailapelikään ole heikko. Tasaisuus onkin ehkä nuoren maalivahdin valtti. Tulee luultavasti pelaamaan useampia pelejä tänäkin vuonna ja tulevina kausina kaiken mennessä hyvin, hänestä tulee Pelicansille vahva ykkösmaalivahti.

Maalivahtiosaston pitäisi olla kunnossa tänäkin vuonna. Rämöllä on nyt edelliskauteen nähden vuosi enemmän kokemusta ja Kuivalaisenkin otteet ovat olleet vahvoja harjoituspeleissä. Maalivahtipeliin siis joukkue tuskin tulee kaatumaan, päinvastoin, se voi olla heikkona päivänä joukkueen tukipylväs.

Tavoitteena pudotuspelit

Monen mielestä Pelicans on heikentynyt täksi kaudeksi. Paperilla siltä voikin näyttää, mutta normaalisuorituksella pitäisi joukkueen olla jälleen taistelemassa pudotuspelipaikasta, vaikka se onkin vuosi vuodelta ennakkokaavailuissa tuomittu jäämään niiden ulkopuolelle. Valmennus vaihtui ja uusi pelityyli on mielenkiintoista nähdä tosipeleissä. Paljon uusiutunut joukkue näyttää joka tapauksessa melko tasaiselta ja yhtenäiseltä porukalta. Mitään ei tulla ilmaiseksi saamaan, mutta odotukset on jälleen pakko asettaa pudotuspeleihin, muutenhan liigaan ei ole suurtakaan intoa lähteä pelaamaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös