Mielipide

Ei väliä maailmanmestarilla, Unkari on voittaja jo nyt

MAAJOUKKUE / Kolumni
Unkari voitti Valko-Venäjän lauantaina historiallisesti. Unkarin voitto on samalla koko kansainvälisen jääkiekkoilun voitto.

Unkari pelaa MM-kisojen päätasolla seitsemän vuoden tauon jälkeen. Ennen vuoden 2009 kisoja Unkari joutui odottamaan peräti 70 vuotta, joten unkarilaisessa kiekkoilussa eletään juuri nyt hienoa aikaa, kun maajoukkue pelaa MM-päätasolla.

Unkarin säilyminen kuitenkin näytti ennakkokaavailussa käytännössä mahdottomalta. Lohkossa ovat ensi vuoden kisaisännät Saksa ja Ranska, jotka eivät voi pudota. Tämä tarkoitti sitä, että Unkarin pitäisi luultavimmin voittaa joko kahdet puolivälierät perättäisinä vuosina pelannut Valko-Venäjä tai heikentynyt Slovakia.

Turnaus alkoi tappiolla Slovakiaa vastaan, mutta esimerkiksi Suomelle kärsityssä 3−0-tappiossa unkarilaiset näyttivät sinnikkyytensä. Viimeistään tuolloin Unkari sai myös suomalaisten sympatiat puolelleen, kun suurella sydämellä pelannut sukulaiskansa taisteli pikkuveljen asemassa 48 kertaa torjuneen Adam Vayn johdolla.

Nyt Unkari voitti Valko-Venäjän upeasti 5−2 ennakkoluulottomalla esityksellä. Voitto oli samalla maan kiekkohistorian ensimmäinen MM-kisojen päätasolla sitten vuoden 1939. Samalla Unkarilla on mahdollisuus säilyttää sarjapaikkansa, jos Ranska voittaa Valko-Venäjän tai Unkari saa Saksalta enemmän pisteitä kuin Valko-Venäjä Ranskalta.

Unkarin voitto Valko-Venäjästä oli voitto kansainväliselle jääkiekolle. Unkarin pirteät otteet ovat avanneet silmät ensinnäkin upeaa kannatuskulttuuria kohtaan. Tappion hetkellä uskolliset kannattajat ovat laulaneet kansallislaulun pelaajille, sillä häviäjille hymniä ei soiteta.

Unkarilaisfanien silmissä maajoukkue on ollut silti myös tappion hetkellä täynnä voittajia. Nyt fanien ei tarvinnut laulaa pelaajille, kun Unkarin kansallislaulu soitettiin Pietarin hallin ämyreistä. Unkari voitti ihan oikeasti ja täysin ansaitusti. Kannatushuuto Ria Ria Hungária raikasi kansallislaulun päätyttyä.

On se ja sama, mikä maa voittaa kultaa. Sympaattisen Unkarin mukanaan tuoma raikas tuulahdus on MM-turnauksen suurin tarina, ja sitä voidaan muistella vielä kymmenien vuosien päästä. Unkarin kiekkoilu on ollut viime vuodet niin kovassa nosteessa, että vaikka maa nyt putoaisi, seuraavaa paluuta päätasolle ei tarvitse odottaa edes seitsemää vuotta.

» Lähetä palautetta toimitukselle