Ei näin, Jussi Salonoja!

MESTIS / Kolumni
Espoo United aloitti keväällä 2016 liki puhtaalta pöydältä. Bluesin taloussotkut oli jätetty taakse ja altavastaajan asema toi tiettyä neitseellisyyttä. Oli kaikki saumat lähteä tyylikkäästi liikkeelle. Talous tiettävästi kunnossa ja menneisyyden virheistä opittu. Aivan tyylipuhtaasti ei sittemmin ole mennyt. Kolme eri logoa, kaksi nettisivustoa ja nyt Aleksi Valavuori.

Espoossa on nyt pantu kasaan kunnianhimoinen hanke, jossa miesten ja naisten koripallot ynnä jääkiekot on yhdistetty saman kattobrändin alle. Myös eri lajien hallintoa on keskitetty, mikä on sinänsä rohkea liike. Markkinointiviestinnän kannalta lähtökohta on epäilemättä ollut haastava.

Viisaat sanovat, että ihmisen peruskyvyt informaation omaksumiseen eivät ole ratkaisevasti kehittyneet kivikaudelta. Siksi lipun ostamista pohtiva ihmisraukka ei osaa erotella toisistaan vaikkapa jääkiekkojoukkueen virallista viestintää ja sen edustajilta pääseviä lausuntoja. Ja siksi hänet saa helposti hämmennyksiin.

Kun koripallotoiminnan general manager Aleksi Valavuori twiittaa "glitteri-rimppakinttuhinteistä", hän edustaa Espoo Unitedia jääkiekkoineen kaikkineen.

"Markkinointiviestinnän strategisena tavoitteena on usein integroitu markkinointiviestintä, jossa organisaatio suunnittelee markkinointiviestintänsä niin, että kaikki elementit ovat yhdenmukaisia ja tukevat toisiaan" kertoo Wikipedia.

Näinä aikoina on kohtuutonta olettaa, että lippua jääkiekko-otteluun hankkiva asiakas erottaisi Espoo Unitedin virallista ja epävirallista viestintää toisistaan. Ja kun kiekko ja koripallo on brändätty logoineen yhdeksi ja samaksi, ostaja ei myöskään miellä Valavuoren "rimppakinttuhinttien" edustavan pelkästään potentiaalisia koripallofaneja, viesti saattaa valua myös kiekon puolelle.

Koripallotoiminnan general manager Aleksi Valavuori edustaa Espoo Unitedia. Espoolaisbrändin suuresta uusiksi pöyhimisestä toipuva asiakas erottaa tässä vaiheessa juuri ja juuri Espoo United -kiekon ja -koripallon toisistaan.

"Jollain tavalla olen varmasti tukena myös Espoo Unitedin brändin rakentamisessa, mutta minun päävastuualueeni on urheilussa" kertoi Valavuori Ilta-Sanomille 22.6.

Lipun ostaja ei osaa arvioida, rakentaako seuran edustaja brändiä vähän vai paljon. Hänen mielessään "glitteri-rimppakinttuhintti" menee koko seuran piikkiin.

Asiantuntijat ovat viime vuosikymmeninä olleet sitä mieltä, että aikanaan erillisiksi mielletyt markkinointi, viestintä, suhdetoiminta sun muut ovat kaikki loppupeleissä yhtä kuin brändi.

Jussi Salonojan organisaatio on ilman suurempaa huomiota esitellyt alle vuoden sisään kolme logoa ja kaksi nettisivustoa. Nyt Aleksi Valavuori on nostanut Espoo Unitedin laajempaan keskusteluun yhdellä Twitter-päivityksellä. "Ei näin", saattaisi joku viestinnän asiantuntija sanoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle