Mielipide

Ei mikään yhden hitin ihme

LIIGA / Kolumni
SaiPan viime kausi oli tunnetusti sensaatiomainen. Käteen ei jäänyt kuitenkaan palkintoa ja keltapaidat hävisivät pronssiottelun. Tulevaan kauteen jäi siten parannettavaa. Lappeenrannassa on tehty hyvää työtä jo pidempään, eikä viime kausi ollut mikään suonenveto.

Seuralle historialliset 100 pistettä, runkosarjan neljäs sija ja kotietu pudotuspeleihin olivat varmasti enemmän kuin Lappeenrannassa uskallettiin toivoa. Vakuuttava runkosarja ei jättänyt jossiteltavaa ja SaiPa lähti jopa lievänä ennakkosuosikkina puolivälieräsarjaan JYPiä vastaan.

SaiPa näytti porskuttavan heittämällä mitalipeleihin, mutta niin vain epätasaisen kauden pelanneet jyväskyläläiset heräsivät 0-3-tilanteessa ja kestomenestyjä kampesi sarjan vielä game seveniin. Siinä SaiPa oli kotonaan liekeissä ja värikkäiden vaiheiden jälkeen joukkue jatkoi matkaansa välieriin Kärppien haastajaksi.

Oululaiset osoittautuivat ratkaisukyvyltään liian vahvoiksi, eikä nousujohteinen, rohkea pelaaminen tai pelien hallinta näkynyt taululla. Kun vielä pronssiottelussa tuli tukkaan Rauman Lukolta avausmaalista huolimatta, jäi kaudesta paljon hampaankoloon.

Runko säilyi pääasiassa hyvin kesän aikana, mutta tehokas ulkomaalaisosasto meni täysin uusiksi. Joukkue on kuitenkin fiksusti koottu ja valmentaja Pekka Tirkkosen näköinen myös tänä vuonna.

Mikään ei estä Tirkkosen suojatteja näyttämästä hauista isommilleen jälleen tulevalla kaudella. Kun joukkueen rakentelua katsoo, niin se alkaa näyttää menetyksistä huolimatta hyvinkin mahdolliselta.  

Uhkakuviakin on. Brian Salcidoa lukuunottamatta uudet hankinnat ovat arvoituksia. Onko puolustuksessa Per Savilahti-Naganderin lähdön jälkeen tarpeeksi kovuutta? Kakkosvahti Andreas Bernard ei ole vielä pääsarjatasolla vakuuttanut - kestävätkö ykkösvahti Jussi Markkasen paikat?

Vääräleuat puhuvat yhden kauden ihmeestä ja tähdenlennosta, joka vaipuu takaisin syväkoomaan. Siinä nimittäin oltiin ja monta vuotta.

Mutta jo toissa kausi, Tirkkosen ensimmäinen, alkoi jopa viime vuotista paremmin ja puolet kaudesta SaiPa oli kärkikahinoissa. Joulutauolla 2012 SaiPa oli Jokereiden perässä sarjan kakkosena.

Silloin bensa kuitenkin loppui tammikuussa eikä Jani Niemisen taloudellisesti järkevä myynti Venäjälle ainakaan helpottanut kärkitaisteluissa pysymistä. Tilalle hankittu Hannu Toivonen-Miika Wiikman tandemi ei ollut "hattu" Niemisen veroinen, ja kontrasti esimerkiksi Liigan parhaaksi maalivahdiksi valittuun Markkaseen on suuri.

Kenties SaiPa oli tuon Markkasen verran paperilla parempi viime kaudella. Vaikka toissakauden kevät meni vihkoon, niin SaiPa otti opiksi ja viime kaudella notkahdusta ei tapahtunut. Edes massiivisen loukkaantumissuman aikaan.

Kaikki alkaa kuitenkin jälleen alusta ja edellisillä kausilla ei ole mitään väliä, kun kiekko tippuu jäähän ja sarja pyörähtää käyntiin. Arvostus on kuitenkin ansaittava ja SaiPa ei kaukalossa pääse enää yllättämään. 

Saimaan rannoilla ollaan jopa hieman uudessa tilanteessa. Tämä vuosikymmen on ollut nousujohteinen ja ehkä pieniä menestyspaineitakin on. Nälkä kasvaa syödessä ja on mielenkiintoista nähdä, miten SaiPa vastaa huutoon. Uskoisin, että Tirkkosen tutulla sapluunalla ihan hyvin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös