Mielipide

Colorado Avalanche

NHL / Kolumni

Colorado Avalanche on kerännyt pisteitä hieman kausiennakossa arvioitua tahtia ripeämmin. Lokakuun saldo oli yhdestätoista ottelusta kaksitoista pistettä (viisi voittoa, neljä tappiota, kaksi jatkoaikatappiota). Tasaisen vauhdin taulukolla joukkue keräisi 89-90 pistettä, mikä tuskin riittää pudotuspelipaikkaan. Tällä hetkellä Avalanche on läntisen konferenssin yhdeksäntenä, niukasti pudotuspeliviivan alapuolella.

Ensimmäisen kuukauden ehdoton yllättäjä on ollut Paul Stastny. Parikymppinen keltanokka on vakiinnuttanut paikkansa kakkosketjun sentterinä ja komeilee tulokkaiden pistepörssissä kymmenellä pisteellään kärjen tuntumassa. Myös vahvana Calder Trophy-kandidaattina pidetty Wojtek Wolski on aloittanut hyvin. WW on tehnyt kolme maalia ja antanut viisi syöttöä eli on hyvässä kuudenkymmenen pisteen ja reilun kahdenkymmenen maalin vauhdissa.

Valmentaja Quenneville on peluuttanut kahta suurlupaustaan samassa ketjussa. Alkuun ketjun kolmantena lenkkinä oli Marek Svatos, mutta parin ottelun jälkeen slovakin tilalle vaihdettiin hyökkäyspäässä aivan yhtä taitava, mutta puolustuspäässä tunnollisempi tsekkikonkari Milan Hejduk. Svatos puolestaan peri Hejdukin paikan ykkösketjussa Joe Sakicin ja Andrew Brunetten rinnalla.

Kolmas positiivinen yllättäjä hyökkääjistössä on ollut Ottawan hyljeksimä Tyler Arnason, joka on pelannut kolmosketjussa yhdessä Ian Laperrieren ja Brett McLeanin kanssa. Nelosessa ovat hyökänneet nopeajalkaiset Antti Laaksonen, Brad Richardson ja Mark Rycroft, jotka kantavat myös paljon vastuuta alivoimapelaamisesta.

Odotetut parivaljakot Brett Clark - Karlis Skrastins ja Ken Klee - John-Michael Liles sekä viidentenä Patrice Brisebois ovat kantaneet pääosan vastuusta puolustuksessa. Hyökkäyspäässä viisikon tehokkain on ollut J-M Liles. Vain Montrealin Sheldon Souray keräsi lokakuussa NHL-pakeista Lilesia enemmän pisteitä (SS 12 vs. JM-L 11).

Positiivista huomiota ja arvostusta Liles keräsi antamalla käyttämänsä pelinumeron 26 Paul Stastnylle ja ottamalla itselleen Rob Blaken vanhan pelinumeron 4. Näin Stastny jr. sai selkämykseensä isänsä numeron ja Liles yliopistossa käyttämänsä ja oman idolinsa – siis juuri Blaken – pelinumeron.

Ykkösvahti Jose Theodoren kausi ei ole alkanut toivotulla tavalla. Vierasottelussa Montrealissa Theodore ei ollut parhaassa vireessä ex-seuraansa vastaan. Josea ei kuitenkaan voida pitää yksin syyllisenä katkeraan 8-5 tappioon, sillä koko joukkueen puolustuspeli oli ottelussa ala-arvoista. Sen sijaan kuukauden viimeinen ottelu divisioonajohtaja Minnesotaa vastaan oli kuitenkin lupauksia herättävän luotettava sekä puolustukselta että maalivahdilta.

Kakkosvahti Peter Budaj on hoitanut leiviskänsä hyvin. Hän torjui voitot Torontosta että LA Kingseistä, mutta kauden kolmannessa ottelussa tuli tappio vierailija Washingtonille.

Yllättävän hyvin pelanneiden kakkos- ja kolmosketjun siivittämänä Colorado oli lokakuussa NHL:n viidenneksi tehokkain joukkue yli kolmen maalin keskiarvolla (3,36 per matsi). Läntisen konferenssin joukkueista Avalanche teki ko. ajanjaksolla eniten maaleja.

Suomalaisten kausi on alkanut nihkeästi. Nelosketjussa luisteleva Antti Laaksonen ei ole saanut vielä pistetiliään avattua ja on tehotilastossa joukkueen viimeisenä (-4). Ossi Väänänen on joukkueen kuutospakki ja Jordan Leopoldin tervehdyttyä saattaa pudota pysyvämmin pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle. Lehdissä onkin huhuttu Väänäsen olevan toimitusjohtaja Gigueren myyntilistalla.

Nuorison tehoista huolimatta denveriläisten hyökkäyksen kulmakivenä ovat joukkueen sisäisen pistepörssin kärjessä oleva, uransa 1500:nnen tehopisteen Chicagoa vastaan tehnyt Joe Sakic sekä viimevuotisesta vaisusta kaudesta toipumassa oleva tähtihyökkääjä Milan Hejduk.

Joukkueen sisäisen pistepörssin kärki ja maalivahdit


1. Joe Sakic 11, 5+7 = 12, -1

2. Milan Hejduk 11, 6+5 = 11, +1

3. Marek Svatos 11, 3+8 = 11, +-0

4. John-Michael Liles 11, 3+8 = 11, -1

5. Paul Statsny, 11, 2+8 = 10, -2

Voitot - tappiot - Ja/rltappiot, Päästettyjen ka. Torjunta%

Jose Theodore 3 – 3 – 1 , ka. 3,29, t% 88,5

Peter Budaj 2 – 1 – 1 , ka. 2,26, t% 92,4

Yhteensä 5 V, 4 H, 2 JAT/RL

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös