Brayden Schenn etenee maltilla

"Paras pelaaja NHL-liigan ulkopuolella". Brayden Schenn on saanut kannettavakseen velvoittavan statuksen. Jatkoaika kuulosteli nuorukaisen ajatuksia ennen tulevan kiekkokauden haasteita.

NHL-liigan profiiliseuroihin kuuluva Philadelphia Flyers janoaa menestystä. Toimitusjohtaja Paul Holmgren on viettänyt aktiivisen alkukesän muokatessaan joukkueensa rosteria uuteen uskoon. Yllättäviä pelaajasiirtoja sisällään pitänyt rakennustyö on saavuttanut välietappinsa. Ensi kauden runkomiehistö on nyt koossa.

Holmgren on pelannut kovilla panoksilla. Koskemattomana pidetty Flyers-kapteeni Mike Richards joutui siirtymään Los Angeles Kingsiin. Pelaajakaupan vastine toi Philadelphiaan nuorta osaamista, johon liitetään poikkeuksellisen korkea odotusarvo. 19-vuotiasta Brayden Schennia pidetään eräänä NHL-liigan kovimpana tulevaisuuden nimenä.

Kehityksen ja paineiden ristiriita

Brayden Schenn on huomion keskipisteenä. Joutuminen Philadelphiassa pidetyn Mike Richardsin kaupan kompensaatioksi asettaa kovia odotuksia. Kanadalainen ei suostu ottamaan tilanteesta lisäpaineita.

– Tämä on ammattilaisurheilua. Pelaat missä tahansa, paineet seuraavat sinua. Juuri nyt asetan itse paineet itselleni. Tiedän, millaiseksi pelaajaksi haluan tulla. On imartelevaa, että kiekkoihmiset seuraavat kehitystäni. Viime kädessä olen kuitenkin yksin ajatusteni kanssa.

Schennia pidettiin Kingsin tulevaisuutena. Joukkueen ykkösprospekti ehti tottua ympärillään pyörineeseen hälinään.

– Varaustilaisuudesta lähtien olen joutunut vastaamaan samoihin kysymyksiin. Välillä tuntuu siltä, että tulevaisuuteni on kirjoitettu johonkin, josta ihmiset käyvät sitä lukemassa. Ymmärrän kuitenkin realismin. Haluan huippupelaajaksi. Tie tavoitteeseen on täynnä odotuksia, jotka määrittävät kulloisenkin paikkani. Ihmiset ovat oikeutettuja esittämään mielipiteensä.

Paul Holmgren painottaa maltin merkitystä. Nuorukaisen kehitystä ei saa vaarantaa ylimitoitetuilla odotuksilla.

– Brayden on vasta 19-vuotias. Hänestä tulee huippupelaaja. Siitä ei ole epäilystäkään. Mitään ei tule kuitenkaan ilmaiseksi. On otettava askel kerrallaan. Liika vauhti ei tee hyvää nuorelle pelaajalle. Tarvitaan aikaa ja malttia. Kehityksen ja paineiden luoma ristiriita on käsiteltävä järkevällä tavalla.

Johtaja-ainesta

Schennin menestyksellinen junioriura on pitänyt sisällään vastuullisuutta. Hän on tottunut johtajuuteen.

– Olen dominoiva pelaajatyyppi. Haluan kantaa vastuuta. Olen aina ihaillut kiekkoilijoita, jotka esiintyvät kaukalossa johtajan elkein. Heidän pelitapansa, eleensä ja kehonkielensä ovat kiekkoilua parhaimmillaan. Haluan seurata heidän jälkiään.

Schennia pidetään kokonaisvaltaisena pelaajana, jolla on sekä henkilökohtaista taitoa että joukkuepelaamiseen tarvittavaa osaamista. Kanadalainen tiedostaa tämänhetkisen tasonsa.


Mike Richardsin perintö velvoittaa. Brayden Schennin odotetaan paikkaavan pidetyn kapteenin jättämä aukko.

– En ole vielä valmis kiekkoilija. Haluan kehittää mailatekniikkaani ja laukomistani. NHL-liigan maalivahtien korkea taso asettaa maalinteolle kovan haasteen. Olisi opittava ampumaan laadukkaasti ja nopeasti. Lyhyt aika kiekon kanssa on hyödynnettävä tehokkaasti.

Nuoren pelaajan fyysinen kehitys on vielä kesken. Aikaa lihaksiston trimmaamiseen riittää. Schenn painottaa fysiikan lakien merkitystä.

– Jääkiekko on fyysinen laji. Kovuutta tarvitaan. Haluan pelata fyysisellä tavalla. Taklaukset kuuluvat pelin henkeen. Ne osoittavat läsnäolon jäällä. Tilanteisiin pääseminen edellyttää fyysisiä taitoja. Lähivuosina on saatava lisää voimaa.

Brayden Schennilla on vyöllään yhdeksän NHL-ottelua. Kingsin odotettiin hyödyntävän lahjakkuuttaan enemmän. Schennilla on oma käsityksensä vähäiseen pelimääräänsä.

– Kingsin päävalmentaja Terry Murray painotti pelitaktiikassaan puolustuspelin merkitystä. En kyennyt hänen mukaansa puolustamaan tarpeeksi hyvin. Kovat väännöt isojen vastustajien kanssa olivat tosi kuluttavia. Valmiuteni puolustaa riittävällä tasolla oli puutteellinen. Sen kehittämiseen pelien aikana ei ollut mahdollisuutta.

Flyersin kolmossentteriksi

Paul Holmgren on ehtinyt jo pohtia Schennin ensi kauden pelipaikkaa. Alkukesän pelaajakaupat ovat jättäneet aukkoja Flyersin keskushyökkääjistöön.

– En vastaa valmennuksesta, mutta näkisin Braydenin kolmossentterin paikalla. Daniel Briere ja Claude Giroux ovat ensi kauden kärkisentterimme. Heidän vanavedessään on Braydenin ihanteellista kehittyä. Hän tarvitsee rinnalleen kokemusta. Haluamme ajaa hänet sisään liigaan fiksusti.

Schenn pohtii ensi kautta maltillisemmin. Korkeista tavoitteista huolimatta hän ei halua tavoitella kuuta taivaalta.

– Flyersilla on kova joukkue. Ei ole yksiselitteistä ottaa tiettyä paikkaa. Haluan aloittaa kauden NHL:ssä. AHL-liiga on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto. Sinne joutuminen ei olisi katastrofi. Kauden aikana ehtii tapahtua kaikenlaista.

Yksi asia on varma. Schenn saa käyttöönsä tutun numeron. Kymppipaita on jatkossakin hänen käytössään. Viime kaudella Flyersissa kyseistä numeroa käyttänyt Kris Versteeg ehti jo ennen kauppaamistaan Floridaan vaihtaa numeronsa 32:ksi.

– En ole taikauskoinen, mutta tuttu numero tuo tietynlaista turvallisuutta. Seurojen logo pelipaidassa voi vaihtua, mutta numeron pysyvyys takaa jatkumon menneeseen. Se on kerran tehty valinta, jonka merkitys on kasvanut vuosien saatossa.

Isoveljen jalanjäljillä

Brayden Schenn on kotoisin Saskatoonista. Lähintä esikuvaa ei ole tarvinnut kaukaa hakea. Hänen isoveljensä Luke Schenn pelaa Toronto Maple Leafsissa.

– Olen seurannut Luken uraa tarkasti. Hän on minua kaksi vuotta vanhempi. Luke on saanut kokea tietyt asiat sopivasti ennen minua. Olemme keskustelleet aktiivisesti kaikesta kiekkoiluun liittyvästä. Olen saanut tärkeitä vinkkejä säännöllisesti.

Luke Schenn on 21-vuotias. Nuoresta iästään huolimatta hän on luutinut Maple Leafsin takalinjoilla jo kolmen kauden ajan. 231 NHL-ottelua on tuonut perspektiiviä, josta on ammennettavaa.

– Luke on kertonut minulle paljon NHL-liigan arjesta sekä kaukalossa että sen ulkopuolella. Hän on joutunut kokemaan Torontossa pelatessaan paineiden merkityksen. Luken kokemusten myötä olen valmiimpi kohtaamaan tulevat haasteet.

Tulevat kiekkokaudet asettavat veljekset vastakkain. Brayden Schenn odottaa perheen sisäistä voimainkoetusta malttamattomasti.

– Olemme pikkupojista saakka kinastelleet ja vääntäneet keskenämme. Leikkimielisyydestä on ollut kiva ammentaa henkistä voimaa. Odotan Luken kohtaamista innolla. Luvassa on varmasti ylimääräisen latauksen esilletuomista Schennin perheen tyylillä. Veljesrakkaudella on monet kasvonsa.

Lue myös

Flyers rahakkaaseen jatkosopimukseen Brayden Schennin kanssa

NHL | 26.7.2016 2:18
Philadelphia Flyers ja Brayden Schenn ovat solmineet nelivuotisen jatkosopimuksen. lue lisää

Kanadalle lisää NHL-pelaajia - Johnson, Vlasic ja Schenn matkaavat Pariisiin

MAAJOUKKUE | 29.4.2017 0:11
Kanada julkaisi Mitch Marnerin lisäksi kolme uutta MM-kisoihin matkaavaa pelaajaa. Uusimmat edustajat ovat maalivahti Chad Johnson, puolustaja Marc-Édouard Vlasic, sekä hyökkääjä Brayden Schenn. lue lisää

Filppula lähtee innoissaan Pariisiin − "Kyllä MM-kisat kiinnostavat"

NHL | 10.4.2017 9:25
Philadelphia Flyers ja Carolina Hurricanes saivat kautensa päätökseen sunnuntai-iltana Philadelphiassa. Merkityksetön ottelu päättyi Carolinan 4−3-voittoon. Muutaman Flyers-pelaajan kausi jatkuu kevään MM-kisoissa. lue lisää

Kiekkolegenda Ilkka Sinisalo on poissa

NHL | 5.4.2017 22:40
Pitkän uran pelaajana ja pelaajatarkkailijana tehnyt kiekkolegenda Ilkka Sinisalo on kuollut. Asiasta kertoi hänen pitkäaikainen seuransa Philadelphia Flyers. lue lisää

Philadelphiassa pelottava tilanne - Flyers-maalivahti menetti tajuntansa

NHL | 2.4.2017 6:16
Philadelphia Flyersin ja New Jersey Devilsin välisessä ottelussa koettiin pelottava hetki, kun Flyers-maalivahti Michal Neuvirth menetti äkillisesti tajuntansa ottelun avauserässä. lue lisää

Kommentit

Brayden Schenn

Philadelphia #10 L kh
s. 1991 Saskatoon, SK, CAN
183CM / 87KG
SOPIMUS: 2020
VARAUS: 2009 Los Angeles Kings 1. kierros #5