Blue Jacketsin pitkäjänteinen työ palkitaan

NHL-maailman "sivukylällä" Columbuksessa on tehty jo vuosia pitkäjänteistä työtä, joka alkaa kantamaan hedelmää. Jarmo Kekäläisen rakentama menestysjoukkue on ottanut iso harppauksia kohti menestystä. Tänä keväänäkin mennään jo pitkälle.

Ohion pääkaupungissa Columbuksessa ei olla totuttu menestymään joukkueurheilulajeissa. Osavaltion menestyksestä ovat vastanneet kahden muun suurkaupungin, Cincinnatin ja Clevelandin, joukkueet – tosin muissa lajeissa kuin jääkiekossa. Parin viime kauden aikana välähdyksiä muutoksesta on ollut näkyvissä, kun NHL-organisaatio Columbus Blue Jackets on ottanut määrätietoisia askeleita eteenpäin.

Blue Jackets on yksi tämän hetken kuumimmista joukkueista NHL:ssä. Joukkue löytyy kivenkovan Metropolien divisioonan kärkipaikalta.

Tämä voi tuntua yllättävältä, jos katsoo vain pelaajien nimilistaa. Kaksinkertainen Vezina–palkinnon voittaja Sergei Bobrovski on käytännössä joukkueen ainoa supertähti.

Joukkueen peliä katsoessa tilanne ei yllätä enää lainkaan.

"Takapajuisessa" ohiolaisseurassa on tehty kaikessa rauhassa pesunkestävää rakennustyötä viimeiset vuodet. Vanhanaikaisena pidettävän osavaltion kiekkoylpeys pelaa modernia, nopeaa hyökkäysvoittoista jääkiekkoa. 

Suurimmat kiitokset tästä kuuluvat NHL:n ensimmäisen eurooppalaisen GM:n, Jarmo Kekäläisen, lisäksi itsensä uudelleen löytäneelle päävalmentaja John Tortorellalle.

Blue Jackets on hävinnyt vain kerran ja voittanut yhdeksän kertaa yhdellä maalilla

Tortorella on maineeltaan hyvin autoritäärinen valmentaja. Hänen tyylinsä ei välttämättä sovi supertähtiä viliseviin maajoukkueisiin, mutta häntä kunnioittavista pelaajista yhdysvaltalainen saa puristettua kaiken irti.

Tätä tiukan paikan lujuutta kuvaa hyvin se, että Blue Jackets on tällä kaudella hävinnyt vain kerran tiukan yhden maalin pelin - senkin voittomaalikilpailussa. Sen sijaan ohiolaiset ovat ottaneet jopa yhdeksän voittoa yhden maalin erolla.

Keväällä tätä lujuutta etenkin tarvitaan, kun joukkue yrittää jälleen päästä ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon ensimmäistä kertaa seurahistoriassa.

Maalivahtipeli on kieltämättä joukkueen selkäranka, jonka varaan hyökkäysvoittoisen pelitavan voi rakentaa. Bobrovskista saattaa hyvinkin tulla legendaarisen Martin Brodeurin jälkeen ensimmäinen kaksi kertaa peräkkäin sarjan parhaana maalivahtina palkittu pelaaja, sen verran varmoja otteet ovat olleet tälläkin kaudella. Lisäksi harvakseltaan pelaamaan pääsevä Joonas Korpisalo on nyt selvästikin valmis auttamaan joukkuetta voittoihin.

Hyökkäysvoittoisen pelitavan mahdollistavat ennen kaikkea joukkueen kolme nuorta hyökkäävää puolustajaa. Seth Jones ja Zach Werenski ovat lyöneet itsensä jo läpi tähtipuolustajien joukkoon. Markus Nutivaara tarvitsee vielä varmuutta otteisiinsa, mutta on pelirohkeudellaan jo saavuttanut kannattajien ja joukkuetovereiden suosion.

Kekäläinen sai reilut vuosi sitten suomalaisten vihat niskaansa varaamalla kanadanranskalaisen Pierre-Luc Dubois'n Jesse Puljujärven sijaan. Viime vuoden naurut ovat vaihtuneet pikkuhiljaa suomalaismanagerin valinnan ymmärtämiseen. Pelinopeudellaan ja taistelutahdollaan Dubois on ottamassa joukkueen selvän ykkössentterin paikan jo tällä kaudella.

Menestysikkuna on jo auki

Blue Jackets on koko sarjan nuorin joukkue, mutta tämän tahdin jatkuessa ei Kekäläisen kannata katsoa liian kauas tulevaisuuteen. Hänen onnekseen – tai todennäköisesti ansiostaan – joukkueella on tilaa palkkakatossa vielä parille kohtuuhyvälle vahvistukselle. Tai yhdelle tähtikaappaukselle – joita suomalaiselta on aiemminkin nähty. Menestysikkuna on jo auki.

Lue myös

Sopimus tuli: Huippukausi takasi Atkinsonille huippusopimuksen − rima nousi seuraaviin neuvotteluihin

NHL | 21.11.2017 12:00
Cam Atkinson neuvotteli itselleen mainion jatkosopimuksen Columbus Blue Jacketsiin. Tuntuva palkankorotus nosti odotusarvoa sekä 28-vuotiaan hyökkääjän tehoja että seuran tulevia sopimusneuvotteluja kohtaan. lue lisää

Atkinsonille pitkä jatko Blue Jacketsiin − "Parhaat vuodet ovat vielä edessä"

NHL | 17.11.2017 22:56
Cam Atkinson jatkaa Columbus Blue Jacketsissa kauden 2024-25 loppuun. Seitsemänvuotinen jatkosopimus tuo amerikkalaishyökkääjälle lähes kuuden miljoonan dollarin vuositulot. lue lisää

NHL:n tehokkaimmat hyökkäyskalustot: Valta on vaihtunut sentterikaksikoiden välillä

NHL | 4.10.2017 11:30
Ei ole yllätys, että kaksi peräkkäistä mestaruutta voittanut Pittsburgh Penguins luottaa yhä terävään hyökkäyspeliin. Vastaavalla strategialla operoi myös Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin johtama Edmonton Oilers, jossa suomalaishyökkääjiltä odotetaan petrausta viime kaudesta. Viihdyttävät torontolaisnuoret ovat jälleen vuoden vanhempia ja astetta nälkäisempiä. lue lisää

NHL:n Top5-puolustukset 2017-18: Predators-puolustus on rautaa

NHL | 3.10.2017 12:30
Jatkoajan NHL-toimitus otti kauden kynnyksellä kynsiinsä sarjan parhaat puolustukset. Listauksessa on otettu huomioon niin puolustuksen kuin maalivahtienkin tasokkuus. lue lisää

Blue Jacketsilla ainekset menestyskauteen

NHL | 2.10.2017 16:00
Columbus Blue Jackets on epäilemättä lähitulevaisuuden menestysjoukkue. Liigan nuorimmalla joukkueella on valmennus, maalivahdit ja puolustus kunnossa, hyökkäyskin on saanut lisää syvyyttä. Musta hevonen jo kenties ensi keväänä? Mestarikandidaatti viimeistään parin vuoden sisään. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Pierre-Luc Dubois

Columbus #18 L h
s. 1998 Ste-Agathe-des-Monts, QC, CAN
189CM / 93KG
SOPIMUS: 2020
VARAUS: 2016 Columbus Blue Jackets 1. kierros #3