Mielipide

Ben Blood − tuomiolla syyllisenä ja syyttömänä

LIIGA / Kolumni
Ben Blood on ja pysyy puheenaiheena viikosta toiseen. Tällä kerralla vain syynä on ajojahti, eivät suoritetut törkeydet.

Somasti samaan aikaan, kun urheilupiireissä on keskusteltu miesten ja naisten lajien ja sarjojen välisestä tasa-arvosta, nostaa päätään oikeutettu kysymys Liigan sisällä tapahtuvasta eriarvoistamisesta.

Pari viikkoa sitten kurinpito käytännössä nollasi Ässät-Lukko-ottelun tuomarinelikon ratkaisun heittää Ben Blood ulos paikallispelistä. Hetken kaikki näyttikin hyvältä, ja Blood pelasi otteluissa ikään kuin Damokleen miekka ei enää leijuisikaan yhdysvaltalaispakin pään päällä.

Häneltä jäi saamatta jopa tasoittelujäähy tilanteesta, jossa häntä itseään rikottiin.

Ylireagoitujen ulosajojenkin kohdalla ensimmäinen virhe on vahinko, toinen tyhmyyttä ja kolmas jo tietoinen valinta.

Sitten taivas putosi niskaan, kuten sarjakuvahahmo Asterixin seikkailuissa usein pelättiin. Ässien Lappeenrannan-visiitillä pieni tauko lahjajäähyissä paikattiin tuntuvasti ja näyttävästi, sillä Lasse Lappalaiseen kohdistuneesta taklauksesta on vaikea hahmottaa jalkapyyhkäisyvaihetta.

Liiga ja Blood ovat kumpikin tahoillaan umpikujassa.

Bloodilla riittää vielä toistaiseksi huumorintaju vitsailuun, ja SaiPa-pelin jälkeenkin Liiga sai aivan asiallisen tervehdyksen. Ongelma vain on siinä, että näin ei voi jatkua enää kauan. Ja jos veikata täytyy, on Blood se, joka joutuu väistymään.

28-vuotiaasta puolustajasta saattaa hyvin tulla ensimmäinen ainakin todella pitkään aikaan Liigasta muualle savustettu pelaaja. Vaikeita ongelmatapauksia on varmasti ollut aiemminkin, mutta on hankala nähdä, miten Liiga hyötyy käynnissä olevasta ajojahdista.

Nykymaailmassa ihmisillä on laajalti käytössään internet, joten syrjäisen Suomen kiekkopiireissä ei voi tehdä mitä tahansa ja pysyä salassa. Naurunalaiseksi joutuu helpommin kuin vielä 20 vuotta sitten.

Myös imagohaitta on aiempaa lähempänä käden ulottuvilla.

Ajatus siitä, että Blood oikeutetusti kärsii takavuosien toilailuistaan, on suorastaan vaarallinen koko lajille. Toivottavasti pelaajayhdistyksen keskuuteen ei leviä vastaava näkemys kovin laajasti, sillä yllättävän monen kiekkoilijan uralta löytyy hetkiä, jotka mieluummin unohdettaisiin.

Pätee vanha totuus: synnitön heittäköön ensimmäisen kiven. Tai pelikiellon.

Toistaiseksi Liigassa on voitu vedota inhimillisiin tulkintavirheisiin, kohauttaa olkapäitä ja mennä vain eteenpäin. Ylireagoitujen ulosajojenkin kohdalla ensimmäinen virhe on vahinko, toinen tyhmyyttä ja kolmas jo tietoinen valinta.

Jos Bloodin osaksi tullut ylireagointi on seurausta ohjeistuksesta, fiksut ihmiset muuttaisivat sitä erittäin nopeasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös