Mielipide

Barkov on liian nuori ykkössentteriksi

NHL / Kolumni
Ensimmäisen kierroksen toinen varaus, heti NHL-kokoonpanoon ja kärkiketjuihin. Tuliko kaikki sittenkin liian nopeasti?

Nuoren Aleksander Barkovin kausi ei ole sujunut hänelle asettamiemme odotusten mukaan. Ennen kauden alkua Sashalle asetettiin ykkössentterin painava viitta harteilleen, mutta sen onkin kiskaissut itselleen Nick Bjugstad. Ennen kuin heitämme tapparan kaivoon, on muistettava muutamia realiteetteja.

Barkov pelaa ikäiselleen epänormaalissa roolissa epänormaalissa joukkueessa. Ykkösketjun kokenein pelaaja on 25-vuotias Jimmy Hayes. Kun pelaajaa ajetaan sisään, soisi joukkueesta löytyvän kokenut ykköspelaaja, joka ottaisi nuoren pelaajan siipiensä suojaan ja keräisi suurimman osan paineista itseensä.

Kun Gabriel Landeskog tuli Avalanchen riveihin, joukkueessa pelasi jo sellaisia pelaajia kuin Paul Stastny ja Ryan O'Reilly, mutta myös kokenutta kaartia kuten Milan Hejduk. Sidney Crosby sai nauttia Mario Lemieux'n viimeisistä pelivuosista, ja lisäksi joukkueessa pelasivat myös muun muassa Mark Recchi ja John Leclair.

Suomessa pelatessaan Sashalla oli Ville Nieminen, joka osasi ohjeistaa ja kertoa mitä ammattilaisuus vaati ja millaista on olla merkittävä pelaaja Liigassa. Mitään Niemiseltä ottamatta pois, niin hänellä ei ole hajuakaan siitä mitä on olla johtava pelaaja NHL:ssä. Niemiseltä Barkov ei siis saa tarvittavia oppeja, vaikka Tampereelta tulisi puhelu joka päivä.

Nyt Barkovilla ei ole ketään. Joukkueen kokeneinta hyökkäyskaartia edustaa Brad Boyes, Jimmy Hayes, Dave Bolland ja Jussi Jokinen. Kukin on ollut merkittävissä rooleissa joukkueissaan, mutta kukaan ei ole ollut kerrostalon kokoisessa julisteessa hallin ulkoseinällä toivottamassa fanit tervetulleeksi. Jokinen olisi loogisin vaihtoehto kertomaan NHL-tähden arjesta, mutta jatkuvan arvostelun kohteena ja joka paikan höylänä Jokinenkaan ei osaa kertoa millaista on olla johtava pelaaja, vaikka onkin niittänyt viljaa kärkiketjuissa.

Barkov kasvaa vielä NHL:n supertähdeksi, mutta tällä hetkellä taakkaa on liikaa kannettavaksi. Melkein missä tahansa muussa seurassa Barkov olisi saanut kasvaa rauhassa AHL:n kautta, mutta Panthersiin tarvittiin johtava pelaaja mahdollisimman nopeasti.

Panthers tarvitsisi kipeästi kokenutta tähteä kärkiketjuihin auttamaan maalinteossa ja ottoisäksi nuorille tähdille.

Kun asetamme odotuksia potentiaaliselle supertähdellemme, on muistettava että Barkov olisi ollut täysin edustuskelpoinen pelaaja alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruusturnauksessa. Sedinin veljekset alkoivat tehdä tulosta NHL:ssä vasta reilusti yli parikymppisenä, Pavel Datsjuk löi itsensä läpi vasta 23-vuotiaana ja Claude Giroux oli 22, kun hän ensimmäisen kerran rikkoi 70 pisteen rajan. Katsellaan muutaman vuoden päästä uudestaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös