Barkov matkalla kaikkien aikojen parhaaksi suomalaissentteriksi

Kauden alku ei ole ollut suomalaisittain viime kauden tapaista nousukiitoa. Yksi ehdoton onnistuja joukosta kuitenkin löytyy. Aleksander Barkov on onnistunut täyttämään hänelle ojennetut saappaat loistavasti.

Barkov pelaa elämänsä kautta, ja on vakiinnuttamassa paikkansa NHL:n tähtipelaajien joukossa. Suuremmilta otsikoilta sentteri on välttynyt rapakon takana vain sen takia, että pelaa vähemmän trendikkäässä Florida Panthersissa.

Viime kauden sekoilun jälkeen Panthers siirtyi uuteen aikakauteen. Nimilistan puolesta joukkue heikentyi, mutta muutoksista merkittävin tapahtui penkin takana. Päävalmentajana kokematon Bob  Boughner oli kysymysmerkki, mutta jo lyhyellä otannalla on käynyt selväksi, että pelirohkeus on yksi miehen teemoista. Ja Barkov yksi suurimmista hyötyjistä.

Toistaiseksi ennätys on toissa kauden 59 pistettä, siihen voi luvata parannusta jo nyt, mikäli mies pysyy edes jotenkuten terveenä. Kauden alun saldo on 13 ottelussa 15 pistettä.

Barkovin pelaaminen on taidetta kaukalossa

Ylivoimalla tili on karttunut vasta yhdellä syöttöpisteellä. Mitä tapahtuukaan, kun Barkov ja Panthers saavat ylivoimansa rullaamaan?

Varsinkin kun Barkovin arvoa ei edes mitata tehopisteillä. Suomalainen on valmentajan luottomies jokaisessa tilanteessa, piti sitten tehdä maali tai nollata vastustajan hyökkäys.

Luotto näkyy myös peliajoissa. Barkov on pelannut keskimäärin koko NHL:n hyökkääjistä eniten, yli 22 minuuttia ottelua kohden. Sekä yli- että alivoimalla mies on uurastanut Panthersista toiseksi eniten.

Barkovia käytetään puolustusalueen aloituksissa ahkerammin kuin ketään muuta kärkisentteriä. Hyökkäys- ja puolustuspään aloituksien katseltaessa arvo vain nousee. Jokaista hyökkäyspään aloitusta vastaan Barkov nähdään lähes kahdesti puolustusalueella. Siitäkin huolimatta Barkov on Panthersin ehdotonta eliittiä kiekonhallintatilastoissa ja luoduissa maalipaikoissa.

Miksi Barkov on niin hyvä?

Barkovin pelaaminen on taidetta kaukalossa. Isokokoisena keskushyökkääjä pystyy suojaamaan kiekkoa loistavasti sekä avojäällä että kulmissa. Kiekollisena mies on rohkea ja onnistumisten tuoma itseluottamus välittyy. Kiekottomana Barkov pystyy peliälynsä turvin sekä riistämään kiekkoja hyökkäysalueella että puolustamaan nöyrästi omalla alueella.

Mutta erityisesti Barkovin tapa pysyä pelin sisällä ja pelattavana jatkuvasti on ihailtavaa. Pää pysyy ylhäällä ja rintamasuunta lähes aina oikeaan suuntaan, on se suunta sitten kohti kiekkoa tai hyökkäyspäätä.

Barkovin kanssa on helppo pelata

Miehet vierellä ovat vuosien aikana vaihdelleet, mutta eri koostumukset ovat toimineet. Barkovin kanssa on helppo pelata. 

Yhteistyö Jonathan Huberdeaun kanssa on toiminut jo vuosia. Tälle kaudelle viereen istutettiin Jevgeni Dadonov. Venäläislaituri ja Barkov ovat löytäneet toisensa, ja Dadonov on päässyt nauttimaan tarjoilusta. 

Barkov on jo nyt yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaissenttereistä, ja suurimmat uroteot vielä tulossa. Vertailu vanhojen hyvien aikojen senttereihin on vaikeaa, mutta vähintään modernin ajan parhaaksi suomalaiseksi keskushyökkääjäksi Barkovilla on edellytykset. Yksi kokonaisvaltaisimmista hän on jo nyt, vasta 22-vuotiaana.

Lue myös

Pekka Rinne ja Aleksander Barkov valittiin NHL:n tähdistöotteluun

NHL | 10.1.2018 23:24
Maalivahti Pekka Rinne ja hyökkääjä Aleksander Barkov on valittu NHL:n jokavuotiseen tähdistöotteluun. Rinteelle valinta on uran kolmas, Barkoville kutsu on uran ensimmäinen. Tähdistöottelu pelataan tänä vuonna Tampa Bay Lightningin kotihallissa tammikuun lopussa. lue lisää

NHL 65:00 -podcast: Aleksander Barkov johtaa yhtä NHL:n vaarallisinta ketjua

NHL | 4.11.2017 6:30
Viikon NHL 65:00 -podcast vie kuuntelijan muun muassa Las Vegasin katujen kautta Kalifornian lämpöön. Suomalaisista Aleksander Barkov ja Sami Vatanen saavat huomioita. Vegas Golden Knightsin venäläishyökkääjä on myös yksi isoista puheenaiheista. lue lisää

Sopimus tuli: Panthers kasaa puolustustaan hallitulla riskillä

NHL | 9.10.2017 12:16
Kanadalaispuolustaja Michael Matheson solmi Florida Panthersin kanssa kesään 2026 ulottuvan jatkosopimuksen, jonka kokonaisarvo on 39 miljoonaa dollaria. Mathesonin sopimuksen myötä Panthers on kiinnittänyt kolme pakkipalasta pitkälle tulevaisuuteen. lue lisää

Panthers kiinnitti nuoren puolustajansa kahdeksaksi vuodeksi

NHL | 8.10.2017 22:58
Michael Matheson jatkaa Panthersin takalinjoilla kesään 2026 asti. Kahdeksanvuotinen sopimus takaa puolustajalle kokonaisuudessa 39 miljoonan dollarin tulot. lue lisää

Barkov on heikentyneessä Panthersissa entistä suuremmassa roolissa

NHL | 4.10.2017 12:00
Florida Panthersin kesä oli kulukurin sävyttämä. Vakaiden pelaajien poistuminen nostaa keskushyökkäjä Aleksander Barkoviin kohdistuneita odotuksia entisestään. Mikäli Panthers mielii palata pudotuspeleihin, on Barkovin noustava lopullisesti Selke-ehdokkaiden ja NHL:n tähtipelaajien kastiin. lue lisää

Kommentit

Aleksander Barkov

Florida #16 L kh
s. 1995 Tampere
188CM / 95KG
SOPIMUS: 2022
VARAUS: 2013 Florida Panthers 1. kierros #2