Mielipide

Antakaa se Hart Trophy Varlamoville!

NHL / Kolumni
Colorado Avalanche tuli, yllätti ja voitti Keskisen divisioonan niukasti. Tästä heidän on kiittäminen maalivahtiaan Semjon Varlamovia, jonka kesäinen tasonnosto ja kauden aikana voitetut ongelmat ansaitsevat palkita kauden päätteeksi Hart Trophylla.

NHL-kauden arvokkaimmalle pelaajalle jaettava Hart Trophy on matkannut kahtena edellisenä kautena venäläispelaajan palkintokaappiin. Tämän putken on saatava jatkua.

Colorado Avalanchen 25-vuotias venäläismaalivahti Semjon Varlamov ansaitsee saada nimensä Aleksandr Ovetškinin ja Jevgeni Malkinin jatkoksi palkinnon kylkeen. Varlamov johdatti runkosarjan suuryllättäjän, Avalanchen, lähes yksin pohjalta huipulle.

Viime kaudella läntisen konferenssin viimeiseksi sijoittuneen Avalanchen ykkösmaalivahti Varlamov voitti kyseenalaisen tilaston, nimittäin maalivahtien tappiotilaston, 21:llä varsinaisen peliajan tappiolla. Nyt venäläinen nousi hieman arvostetumman tilaston voittajaksi. Voittotilaston.

Varlamov torjui runkosarjassa 41 voittoa Avalanchelle, ollen NHL-historian 26. maalivahti joka pystyy ylittämään kaudessa 40 voiton rajapyykin. Hänestä tuli Avalanchen seurahistorian toinen nimi tälle listalle nykyisen päävalmentajan Patrick Royn seuraksi.

Mikä sitten sai Varlamovin pelaamaan näin huikean kauden? Mikä saa hänet voittamaan arvostetun Hart Trophyn?

Kesällä 2011 Avalancheen kaupattu Varlamov sai vihdoin itselleen kovan luokan mentorit, kun denveriläisjoukkueen päävalmentajan paikalle pestattiin maalivahtilegenda Roy ja maalivahtivalmentajaksi arvostettu Francois Allaire. Allaire on toiminut NHL:ssä maalivahtivalmentajana jo vuodesta 1984. Hänen oppilaisiinsa on vuosien saatossa kuulunut myös muun muassa Roy.

Varlamov nousi NHL:n kirkkaimpien maalivahtitähtien joukkoon yhdessä kesässä sillä kuuluisalla armottomalla työllä ja sitoutumisella. Hänelle Royn ja Allairen palkkaamiset olivat lottovoitto. Ennen tätä kesää miehen katseet olivat jo osittain suuntautuneet KHL:n suuntaan.

Samaran kaupungista lähtöisin oleva nopealiikkeinen maalivahti on kuin onkin löytänyt pelillisen kotinsa Denveristä, jonne Varlamov solmikin tämän vuoden alussa viisivuotisen jatkosopimuksen. Tämä uusi sopimus takaa hänelle lähes kuuden miljoonan dollarin vuositienestit.

Kausi on ollut hänelle NHL-kenttien ulkopuolella hyvin vaikea, mutta sitoutunut maalivahti selätti ongelmat, eikä antanut niiden häiritä työskentelyä NHL-maalilla. Alkukaudesta Varlamov oli pidätettynä Denverissä tyttöystävänsä pahoinpitelystä ja kovimmat huhut olivat viemässä miestä jopa vankilaan.

Syytökset kaatuivat ja Varlamov palasi nopeasti kaukaloon pelaamaan samaa rataa kuin mihin hän jäi ennen kohua.

Seuraavan kerran kuraa satoi niskaan helmikuisen olympiaturnauksen aikana. Isäntämaa Venäjältä odotettiin kisoista suuria, mutta turnaus päättyikin jo puolivälierissä. Tästä syytettiin maalivahti Varlamovia, joka epäonnistui puolivälieräottelussa pahoin. Tämänkin pettymyksen jälkeen Varlamov nousi takaisin jaloilleen NHL:n puolella.

Avalanchen joukkue tiedettiin ennen kauden alkua viimekautista vahvemmaksi, mutta silti heiltä ei osattu odottaa suuria. Puolustuskalustoa pidetään yhä koko NHL:n heikoimpana, mutta siitä huolimatta Avalanche on kotiedulla mukana pian alkavissa pudotuspeleissä. Denveriläisten heiveröisen puolustuksen takaa kun löytyy sellainen tukipilari kuin Varlamov.

Varlamov joutui illasta toiseen Avalanchen puolustuksen takana koville. Siitä kertoo se, että venäläinen torjui eniten laukauksia runkosarjassa kaikista maalivahdeista. Ainoana maalivahtina Varlamov sai torjuttavaksi kaudella yli 2 000 laukausta, mutta siitäkin huolimatta mies oli torjuntaprosenttitilaston kärkiviisikossa.

Samaralainen torjui yksinään voittoja Avalanchelle, kun muun joukkueen tapoihin kun kuului passivoitua kolmansiin eriin. Vaikka joukkueen hyökkääjistä jopa viisi ylittikin 60 tehopisteen rajan, ei kaudesta olisi tullut mitään ilman Varlamovia.

Varlamov ei tule luultavasti voittamaan parhaan maalivahdin Vezina-palkintoa, sillä venäläinen ei ollut runkosarjan menestynein maalivahti liigassa. Hän on kuitenkin selvästi arvokkain maalivahti joukkueelleen. Vezinan oletettavasti voittava suomalainen Tuukka Rask nautti olostaan Boston Bruinsin loistavan viisikkopuolustuksen takana.

Bruins olisi matkannut pudotuspeleihin jopa kakkosmaalivahti Chad Johnson maalillaan. Avalanche ei olisi pystynyt samaan.

Hänen vahvin vastaehdokas Hart Trophyn voittajaksi on pistepörssin voittanut Pittsburgh Penguinsin supertähti Sidney Crosby. Vaikka tämä kanadalainen rikkoikin ainoana pelaajana tällä kaudella sadan tehopisteen rajapyykin, ei Crosbyn arvo Penguinsille ole yhtä suuri kuin Varlamovin Avalanchelle.

Varlamovin huikea loppukausi nosti Avalanchen lopulta divisioonan kärkipaikalle, mikä takaa heille vastustajaksi pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle Minnesota Wildin. Kausi on jo nyt ollut niin Varlamoville kuin Avalanchellekin menestys, mutta tässä vaiheessa putoaminen olisi silti pettymys.

Avalanchen kohdalla putoamisesta ei tarvitse edes puhua, mikäli Varlamov vain jatkaa huikeaa kevättään. Ja mikseipä jatkaisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle