Amerikassa ei kaikki ole suurta – Burrowsin kymmenen pelin pelikielto tuntuu mitättömältä

Jos potkit nakkikioskijonossa maassa makaavaa ihmistä päähän, teko on joko pahoinpitely tai törkeä pahoinpitely ja seurauksena todennäköisesti vankeusrangaistus. Jos teet saman NHL-kaukalossa, saat kymmenen pelin pelikiellon.

Alexandre Burrows tuomittiin kymmenen pelin pelikieltoon kovaotteisen hyökkääjän potkaistua Taylor Hallia kahdesti polvella päähän Hallin maatessa jäässä. Kymmenen peliä kuulostaa äkkiseltään kovalta rangaistukselta, mutta tekoon suhteutettuna se on pisara valtameressä.

Burrows kaatoi Hallin jäähän, löi tätä ensin nyrkeillään ja lopulta, kun ei enää pystynyt käyttämään käsiään, potkaisi tähtihyökkääjää kahdesti polvella päähän.

Tämä ei ole jääkiekkoa, vaan päällekarkaus ja pahoinpitely.

Edeltävästi Hall taklasi Burrowsia puhtaasti, mikä todetaan myös NHL:n kurinpitopäätöksessä. Tunteiden kuumeneminen pelin tiimellyksessä on ymmärrettävää, mutta Burrowsin reaktio puhtaaseen taklaukseen oli raskaasti ylimitoitettu.

Päähän potkiminen ei ole jääkiekkoa, vaan pahoinpitely.

Raukkamaisuudessaan Burrowsin teko lähenee Todd Bertuzzin hyökkäystä Steve Mooren kimppuun kaudella 2003-04. Tuolloin Bertuzzi tuomittiin heti loppukauden kestävään pelikieltoon ja lopulta kanadalaishyökkääjältä estettiin myös pelaaminen Euroopassa työsulkukaudella 2004-05.

Näiden kahden tapauksen suurin ero on siinä, että Hall ei loukkaantunut tilanteessa. Kaikki päävammat eivät kuitenkaan ilmene heti, vaan kehittyvät vuosien kuluessa. Siksi kaikkiin päähän kohdistuviin iskuihin tulee suhtautua erityisellä vakavuudella.

Tässä NHL kuitenkin epäonnistui pahasti.

Burrowsin teko oli poikkeuksellinen ja urheiluun täysin kuulumaton, mikä pitäisi näkyä myös rangaistuksessa. Kymmenen pelin pelikielto ei erotu esimerkiksi tämän kauden kurinpitopäätöksistä mitenkään, vaikka itse teko oli pöyristyttävän törkeä.

Avuttomassa asemassa olevan ihmisen lyömistä ja potkimista päähän. Siviilioikeudessa tätä käsiteltäisiin vähintään pahoinpitelynä, ellei jopa törkeänä pahoinpitelynä. Kiekkokaukalo ei ole yhteiskunnasta erillinen saareke, eikä peli ole vain peliä.

Burrowsin olisi pitänyt saada teostaan niin tuntuva rangaistus, ettei kenellekään muulle olisi enää juolahtanut mieleen tehdä mitään vastaavaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Canucks kauppasi yli 800 NHL-ottelua tahkonneen Burrowsin Senatorsiin

NHL | 28.2.2017 0:05
Vancouver Canucksin Alexandre Burrows siirtyi vaihtokaupassa Ottawa Senatorsiin ja teki ottawalaisjoukkueen kanssa kahden vuoden sopimuksen. lue lisää

”Leftin Laine”: Mike Hoffman on kasvanut vaaralliseksi maalitykiksi ja siirtomarkkinoiden huippusaaliiksi

NHL | 19.2.2018 21:30
Ottawa Senatorsin Mike Hoffman on kolme edellistä kautta ollut joukkueensa johtavia hyökkääjiä. Tällä kaudella tehot ovat kääntyneet laskuun, mutta kanadalaishyökkääjä on kuitenkin yksi tavoitelluimpia pelaajia siirtojen takarajalla. lue lisää

NHL 65:00 -podcast - Dion Phaneuf tavoittelemaan Stanley Cupia länsirannikolle

NHL | 19.2.2018 11:30
NHL:ssä on viime päivinä nähty useampi pelaajakauppa. Suomalaismaalivahti Harri Säteri antoi näyttönsä kirkkaissa valoissa. Seattlen laajennushanke napsahti taas hieman eteenpäin. Näistä ja monista muista asioista puhetta NHL 65:00 -podcastissa. lue lisää

Kaupat tuli: Kingsille riskialtis vahvistus puolustukseen, Senatorsille helpotusta budjettiin

NHL | 16.2.2018 16:00
Ottawa Senators ja Los Angeles Kings aloittivat siirtotakarajan hulinat, kun Dion Phaneuf ja Marian Gaborik vaihtoivat seuroja. Molemmat konkaripelaajat saivat maalitilinsä auki heti ensimmäisessä pelissä siirron jälkeen, mutta Jatkoajan NHL-toimitus sukeltaa kauppa-analyysissään hieman syvemmälle. lue lisää

Ville Pokka, hiekka tiimalasissasi uhkaa valua kokonaan

NHL | 16.2.2018 11:30
Chicago Blackhawksissa vuosia pelipaikkaa NHL:ssä yrittänyt Ville Pokka kaupattiin Ottawa Senatorsiin, mutta suomalaisen aika NHL-unelman jahtaamiseen on kortilla. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Alexandre Burrows

Ottawa #14 R vlh
s. 1981 Pincourt, PQ, CAN
185CM / 85KG
SOPIMUS: 2019
VARAUS: Ei varausta