Mielipide

Aitous voittaa näivettyneen imagon

LIIGA / Kolumni
Liigan katsojamäärät ovat puhuttaneet viime aikoina paljon. Ilmiötä on kuitenkin turha pistää vain säästäväisten katsojien piikkiin, sillä seurat vaikuttavat asiaan suurissa määrin.

On myönnettävä, että livekiekon katsominen on yksinkertaisesti kallista. Sekä seurat että kuluttajat ovat kuitenkin pistäneet liian suuren osan katsojamäärien romahduksesta TV- ja nettitarjonnan syyksi.

Kanavapakettien hintojen kanssa on mahdotonta kilpailla, mutta seurat voisivat saada enemmän katsojia hyvän imagon avulla.

KalPa, HPK ja Blues ovat kaikki yleisömäärätilastojen alempaa kastia. Kaikilla joukkueilla on ollut viime vuosina jonkinlaisia vaikeuksia: imagopuoli kyntää, menestystä ei ole tullut ja maksuhäiriömerkinnät pyörivät otsikoissa. Siinä sivussa myös yleisö kääntää selkänsä joukkueelle.

Sama tapahtui, kun Turussa kaupattiin parhaita pelaajia kesken kauden viime vuonna.

Syy on yksinkertainen.

Ihmisille ei voi myydä huonoa tuotetta. Kukaan ei osta autoa, joka hajoaa koeajossa, tai leipää, joka on jo homeessa. Kiekkoseurojen on tärkeää näyttää potentiaalisille katsojille, että kaukalossa on joukkue, jota kannattaa tulla katsomaan myös paikan päälle.

Kukaan ei osta autoa, joka hajoaa koeajossa, tai leipää, joka on jo homeessa. 

Hyvänä esimerkkinä toimivat viime vuosina heikosti menestyneet TPS ja Ässät. Katsojatilaston keskivaiheilla tai kärkipäässä ovat myös SaiPa ja liiganousija KooKoo.

Kaikilla neljällä on jotain, mikä kiinnostaa ja sytyttää katsojat.

Porilaiset ovat uudistaneet jäähallinsa ja ottaneet sosiaalisen median paremmin haltuunsa. TPS hankki Tomi Kallion ja Eric Perrinin kaltaisia nimimiehiä. SaiPa on rakentanut menestystä pienellä budjetilla jo vuosia ja vihdoin onnistunut siinä. KooKoolla on edessään uusi liiga ja altavastaajan asema.

Kaikissa joukkueissa on jotain aitoa.

Yksikään ei yritä myydä näivettynyttä brändiä ja joukkuetta, joka on täynnä palkkasotureita. Kaikki neljä joukkuetta ovat täynnä persoonia, kunnianhimoa ja taisteluasennetta.

Sydänverellä pelaaminen on asia, jonka merkitystä seuran imagossa ei tulisi koskaan aliarvioida. Keskivertokatsoja ei välttämättä syty ilmaisista läpsyttimistä tai makkaroista vaan siitä, että näkee suosikkijoukkueensa antavan kaikkensa.

Tyhjennysmyynnit tai seuran sisäiset konfliktit ovat omiaan pilaamaan hyvänkin imagon. Jos kaaoksenomaista tilannetta vielä tyrkyttää, joukkueesta tulee pian uskonnollinen ryhmä, jolle kukaan ei tahdo avata oveaan.

Niin kauan kun joukkue voi osoittaa yrittävänsä kaikkensa, yleisö löytää tiensä hallille.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös