Mielipide

Paitsiossa: Liiga on syystäkin maajoukkueelle kateellinen

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE / Kolumni
Maajoukkuelätkä osoittaa, että Suomessa on jääkiekolle valtava kysyntä, johon sarjalätkä ei kykene vastaamaan, kirjoittaa Jatkoajan maajoukkuetoimituksen päällikkö Tuuli Määttä.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue pelasi reilu viikko sitten kauden ainoat pelinsä Suomen maaperällä, kun EHT-ottelut alkoivat Hartwall Areenalla. Vaikka suuren urheilujuhlan tuntua oli matseista turha hakea, hallissa oli paljon porukkaa Suomi-paidoissa ja huiveissa. Pelit olivat arkista kivaa marraskuun pimeän keskelle.

Mediassa käytiin jokakautinen narina siitä, että maajoukkuepeleille pitäisi tehdä jotain, mieluiten lopettaa kokonaan. Jos lehdissä ja internetissä kirjoittelevia kiekkotietäjiä on uskominen, kauden aikana pelattavat maajoukkuepelit ovat turhia ja epäkiinnostavia – pahimmillaan jopa haitallisia, koska pelaajat saattavat loukkaantua.

Henkilökohtaisesti uskon mieluummin niitä keskimäärin 10 830 maksavaa asiakasta, joka oli läsnä kussakin Suomen pelissä.

Vertailun vuoksi: Harvaan Liiga-halliin edes mahtuu 10830 ihmistä, saati että yksikään Liiga-joukkue saisi houkuteltua sellaisia katsojamääriä paikan päälle illasta toiseen. Kotipelien keskiarvokunkku on tällä hetkellä HIFK, vajaa 6700 katsojaa. Sport tai Jukurit ei keskimäärin saa kotipeleissään edes 3000 katsojan rajaa rikki.

Silti maajoukkuepelit ovat ne, joita esitetään epäkiinnostavuutensa takia lopetettavaksi.

+++

Halusivat kiekkotietäjät ja lätkän keskiössä olevat asiantuntijat sitä tai eivät, Leijonat on suomalaisen jääkiekon kruununjalokivi.

Maajoukkuelätkä on yksi aniharvoista asioista, joiden kohderyhmä Suomessa on "kaikki". Kaikki ikäluokat, kaikki sukupuolet, kaikki koulutusasteet, kaikki kotikunnat. Leijonien yleisö on sitä kokoluokkaa, ettei mikään muu urheilu – ei edes mikään muu viihde – yllä lähellekään samaa.

Maajoukkue raivostuttaa lätkän parissa puuhaavia ammattilaisia, koska maajoukkue ei edes yritä. Raskas työ pelin parissa tehdään sarjatasolla päivästä toiseen – kausi on pitkä ja pelejä paljon, ja paikan päällä Liiga-peleissä keskimäärin 3 821 henkeä. Arvokisojen kohdalla maajoukkue tulee poimimaan rusinat pullasta, ottaa mukaansa parhaat pelaajat, kiekkoilee pari viikkoa hotelliolosuhteissa jossain päin maailmaa ja liimaa ruudun ääreen parhaimmillaan kaksi miljoonaa ihmistä.

Maajoukkuekiekko on kuin luokan suosituin oppilas, joka pelkällä läsnäolollaan kerää huomiota muiden jäädessä ilman.

Se ei ole syy väheksyä maajoukkuepelejä.

+++

On toinenkin syy, miksi maajoukkuelätkä ärsyttää kiekkovaikuttajia: se tuo esiin suomalaisen sarjalätkän epäonnistumiset.

Leijonat tavoittaa valtavan yleisön ja todistaa joka kevät, että lätkä on Suomen kirkas ykköslaji. Maassa on helposti miljoona ihmistä, joita jääkiekko kiinnostaa "edes vähän". Suomen mittakaavassa markkinat ovat valtavat. Siitä huolimatta Liiga, Mestis ja muut sarjat painivat katsojamäärien ongelmien kanssa.

Toisin sanoen maajoukkuelätkä osoittaa, että Suomessa on jääkiekolle valtava kysyntä, johon sarjalätkä ei kykene vastaamaan.

Maajoukkuekaudessa toki on parantamisen varaa. EHT on nykymuodossaan kömpelö eikä sekään saa osakseen kuin pienen siivun arvokisojen katsojamääristä. On silti miljoonan potentiaalisen asiakkaan väheksymistä vaatia maajoukkuepelejä vähennettäväksi sillä perusteella, etteivät ne muka kiinnosta ketään.

Näkisin maajoukkueen parhaimmillaan sisäänheittotuotteena, jonka avulla Liiga ja muut sarjat voivat houkutella omiin peleihinsä lisää katsojia. Tällä tavalla itsekin päädyin aikoinani Liiga-halliin: maajoukkuepelejä ei ollut tarjolla tarpeeksi, joten tilalle piti löytää muuta lätkää.

Jätetään seuraavan maajoukkueturnauksen aikaan väliin löpinä siitä, miten maajoukkuepelit eivät kiinnosta ketään. Siirrytään sen sijaan keskustelemaan siitä, miten "kerran vuodessa" -tyyppiset maajoukkuefanit saisi käännytettyä vaikkapa "viisi kertaa kaudessa" -tyyppisiksi sarjakiekkokävijöiksi.

Se olisi suomalaiselle jääkiekolle paljon suurempi edistysaskel kuin maajoukkuepelien lukumäärän vähentäminen.

Tuuli Määtän jääkiekkokulttuuriin keskittyvää Paitsiossa-palstaa julkaistaan joka toinen sunnuntai.

» Lähetä palautetta toimitukselle