Mielipide

Näkemys: Valtteri Filppulan maalintekotahti ei edelleenkään ole kestävällä pohjalla - Islandersin maalivahdit ovat peittäneet ongelmat puolustuspäässä

NHL / Kolumni

Viime vuoden marraskuun lopussa kirjoitin suomalaishyökkääjä Valtteri Filppulasta artikkelin, jossa käsittelin suomalaishyökkääjän otteita paikoitellen hyvin kriittisesti. Artikkeli herätti luonnollisesti paljon keskustelua, ja on tehnyt sitä edelleen. Tämän vuoksi nyt on hyvä tehdä uusi katsaus Filppulan kauteen isommalla määrällä informaatiota.

34-vuotias suomalaissentteri on tehnyt 65 otteluun tehopisteet 15+13. Peliaikaan suhteutettuna Filppulan pistetahti on laantunut alkukaudesta. Marraskuun 19. päivä hän oli tehnyt 1,09 maalia ja 2,61 pistettä 60 minuuttia kohden, kun tällä hetkellä vastaavat lukemat ovat 0,97 maalia ja 1,8 tehopistettä. Selvää laskua on tapahtunut erityisesti maalisyöttöjen osalta.

Maaleja on kuitenkin tullut edelleen reilusti yli odotusarvon, mikä näkyy väistämättä laukaisuprosenteissa. Filppulan laukaisuprosentti on pudonnut marraskuun lopusta selvästi, mutta se on edelleen poikkeuksellisen korkea: tasaviisikoin 21,05 ja kaikki tilanteet huomioon ottaen 22,73.

Molemmat lukemat ovat NHL:n korkeimpia, jos katsotaan kaikki tilanteet huomioiden vähintään 900 minuuttia pelanneita ja tasaviisikoin vähintään 700 minuuttia pelanneita.

Pelaaja Maalit Laukaukset Laukaisuprosentti
Valtteri Filppula 15 66 22,73
Leon Draisaitl 41 184 22,28
Brayden Point 37 167 22,16
Elias Pettersson 26 119 21,85
Tomas Hertl 30 142 21,13

Filppula on aina ollut tunnettu ennen kaikkea pelintekijänä, ja hän valitsee lähes aina syöttämisen oman laukauksen sijaan. Vähintään 900 minuuttia tällä kaudella kaikki tilanteet huomioiden pelanneista hyökkääjistä ainoastaan Columbus Blue Jacketsin Alexander Wennberg on laukonut Filppulaa vähemmän.

Laukominen vain hyviltä sektoreilta on näkynyt Filppulan laukaisuprosentissa läpi uran, mutta tämän kauden lukema on niin suuri, että siinä on paljon positiivista sattumaa mukana. Edes maailman taitavimmat laukojat, kuten Aleksandr Ovetškin ja Patrik Laine eivät pysty tekemään maalia joka viidennellä laukauksellaan, kun asiaa tarkastellaan tarpeeksi pitkällä aikavälillä. 

Evolving-Hockeyn mukaan Filppula on luonut tällä kaudella henkilökohtaista maaliodottamaa 6,18 maalin edestä tasaviisikoin ja 8,43 edestä kaikki tilanteet huomioiden, kun tehtyjä maaleja on tasaviisikoin 13 ja kaikki tilanteet huomioiden 15. Maaliodottama ei missään tapauksessa ole täydellinen malli, mutta se antaa suurin piirtein kuvan siitä, kuinka monta maalia pelaajalta voidaan realistisesti odottaa. Myös maaliodottama tukee tässä tapauksessa väitettä siitä, että Filppula on ylisuorittanut tällä kaudella reilusti maalinteon saralla.

Visualisaatio siitä, kuinka Filppula on tehnyt maaleja tasaviisikoin verrattuna hänen luomaan henkilökohtaiseen maaliodottamaan. MoneyPuckin mallin mukaan Filppula on tehnyt noin kuusi maalia enemmän verrattuna hänen luomaan maaliodottamaan.
Visualisaatio siitä, kuinka Filppula on tehnyt maaleja tasaviisikoin verrattuna hänen luomaan henkilökohtaiseen maaliodottamaan. MoneyPuckin mallin mukaan Filppula on tehnyt noin kuusi maalia enemmän verrattuna hänen luomaan maaliodottamaan.
Kuva © MoneyPuck.com

Marraskuun artikkelissa olivat tapetilla myös Filppulan laukaustenhallintaan liittyvät lukemat, jotka olivat tuolloin kauttaaltaan erittäin heikot. Kehitystä on tapahtunut positiiviseen suuntaan, mutta lukemat eivät edelleenkään ole kaunista luettavaa. Tasaviisikoin Filppulan ollessa jäällä Islanders on tällä hetkellä kontrolloinut NaturalStatTrickin mukaan 44,65 prosenttia laukaisuyrityksistä, 43,56 prosenttia maalipaikoista ja 45,70 prosenttia vaarallisista maalipaikoista.

Nämä lukemat eivät toki mene täysin Filppulan piikkiin, vaan hän on joutunut pelaamaan tasaviisikoin paljon esimerkiksi Leo Komarovin ja Tom Kühnhacklin kanssa. Kuten marraskuisessa artikkelissa mainittiin, Filppulan laukaisuhallintaan liittyvät lukemat ovat kuitenkin olleet selvässä laskussa jo kaudesta 2016-17 lähtien. Tällöin hän pelasi Philadelphia Flyersissa huomattavasti laadukkaampien ketjukavereiden kanssa. 

Tällä kaudella Filppulan heikot laukaisuhallintalukemat eivät kuitenkaan ole näkyneet tehdyissä maaleissa, sillä suomalaishyökkääjän ollessa jäällä Islanders on tehnyt tasaviisikoin 32 maalia ja päästänyt omiin ainoastaan 20 maalia. Vertailuksi esimerkiksi joukkueen ykköshyökkääjä Mathew Barzalin ollessa jäällä joukkue on tasaviisikoin tehnyt ainoastaan neljä maalia enemmän, ja Barzal on pelannut Filppulaa huomattavasti enemmän. Mikä tämän selittää?

Yksi suuri syy on tolppien välissä. Thomas Greiss ja Robin Lehner on tällä kaudella ollut koko NHL:n laadukkain maalivahtikaksikko. Filppulan ollessa jäällä tasaviisikoin Islandersin torjuntaprosentti on ollut huikea 94,75. Vastustajien ongelma ei ole ollut maalipaikoille pääsy, vaan viimeistely.

Vastustajien ongelma ei ole ollut maalipaikoille pääsy, vaan viimeistely

Filppulan lisäksi myös muut joukkueen pelaajat ovat hyötyneet Greissin ja Lehnerin nappikausista. Joukkueena Islanders on tasaviisikoin päästänyt peliaikaan suhteutettuna kahdeksanneksi eniten maalipaikkoja, mutta toiseksi vähiten maaleja. 

Filppulan ollessa jäällä Islanders on myös laukonut 9,85 prosentin tehokkuudella NHL:n tämän kauden keskiarvon ollessa noin 7,5 prosenttia. Iso syy tähän on juuri Filppulan henkilökohtainen tehokkuus. Korkea tehokkuus sekä torjuntaprosentti ovat isoimmat syyt siihen, miksi Filppulan ollessa jäällä Islanders on tehnyt 12 maalia vastustajia enemmän, vaikka vastustaja onkin luonut enemmän maalipaikkoja ja maaliodottamaa. 

Koska tehdyt ja päästetyt maalit ovat laukaisuyrityksiä, maalipaikkoja tai maaliodottamaa huonompi tilasto ennustamaan tulevaisuuden tehtyjä ja päästettyjä maaleja, on edelleen syytä olettaa, että Filppulan heikohkot laukaisuhallintalukemat alkavat näkyä myös maalisarakkeessa ennen pitkään.

Vielä tällä hetkellä Islanders kuitenkin porskuttaa Metropolien divisioonan kärjessä ja on jo lähes varma pudotuspelijoukkue. Itse olen kuitenkin edelleen skeptinen joukkueen pudotuspelimenestyksen suhteen, sillä Filppulan tavoin myös moni muu Islandersin alempien ketjujen pelaaja on ylisuorittanut selkeästi. Tämän lisäksi sekä Greiss että Lehner eivät ole esittäneet lähellekään tämän kauden tasoisia otteita aikaisemmilla kausilla.

Tämän kauden heikot lukemat eivät ole olleet viimeisten viiden vuoden otannalle poikkeus vaan sääntö

Mitä itse Filppulaan tulee, on vaikea nähdä, että hän pystyisi nousemaan tasolle, jossa hän pystyisi vaikuttamaan positiivisesti laukaisuhallintalukemiin ottaen huomioon kenttäpelaajien keskimääräisen ikääntymiskäyrän ja sen, että tämän kauden heikot lukemat eivät ole olleet viimeisten viiden vuoden otannalle poikkeus vaan sääntö, kuten marraskuisessa artikkelissa todettiin.

Filppulalla saattaa silti organisaatiosta riippuen olla vielä muutaman seuraavan kauden ajan rooli alempien ketjujen hyökkääjänä ja ennen kaikkea mentorina nuoremmille pelaajille. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös